heti-valasz.hu/kultura/milyen-lesz-az-elso-vilaghaborus-emlekmu-118808

http://heti-valasz.hu/kultura/milyen-lesz-az-elso-vilaghaborus-emlekmu-118808

Vidnyánszky Attila újra pályázik a Nemzeti vezetésére

/ 2017.05.11., csütörtök 08:05 /

A Nemzeti Színház tizenegy bemutatóval készül a 2017/18-as évadra, ebből négy a nagyszínpadon, hét pedig a stúdiószínpadon kerül színre. Rendezni fog Silviu Purcărete (Cseresznyéskert), Bozsik Yvette (Pogánytánc), Zsótér Sándor (A gömbfejűek és a csúcsfejűek), Csiszár Imre (Az ügynök halála), Kiss Csaba (Házasság Palermóban), Dér András (Szent szörnyetegek), Sardar Tagirovsky (Figaro házassága) és ifj. Vidnyánszky Attila (Woyzeck) is. Vidnyánszky Attila az Egri csillagokat, az Úri murit és a Bánk bánt viszi színre.

Ez utóbbiban, mely egyúttal az évad első bemutatója Udvaros Dorottya játssza Gertrudist. A színésznő úgy fogalmazott a keddi évadbemutató sajtótájékoztatón, a próbáknak ezen szakaszában még a szerepek megfejtése zajlik. „Gertrudis nem egyszerűen megrajzolt figura, és nagy feladat is, hiszen édesanyám Dévay Camilla Kecskeméten játszotta nagy sikerrel a királynét.”

A második premier az évadban Az ügynök halála lesz, melyről Vidnyánszky Attila elárulta, hogy Blaskó Péter nagy álma és kérése volt. A színésszel való beszélgetés után döntött úgy az igazgató, hogy műsorra tűzi Arthur Miller klasszikusát.

Kuriózumok

Az évadbemutató sajtótájékoztatón Kiss Csaba rendező elárulta, hogy egy igazi ritkaságot visz színre: Carlo Goldoni a Régiséggyűjtő családja című jellemvígjátékát, melynek a címét is Házasság Palermóban-ra változtatta. Az előadásról elmondta, hogy minden mozzanata fordulat, és egy csoda, hogy még nem fedezték fel a színházi rendezők. Kiss Csaba a színészeire is kitért, mint mondta lenyűgöző csapatot kapott: Bánsági Ildikó, Blaskó Péter, Tompos Kátya, Györgyi Anna, Bodrogi Gyula, Bakos-Kiss Gábor és Farkas Dénes személyében.

A következő évad egyedüli külföldi rendezője Silviu Purcărete lesz, aki Csehov Cseresznyéskert című drámáját állítja színpadra. A Nemzeti Színház igazgatója elárulta, hogy a román rendezőnek több címmel kell „udvarolni” míg választ végül egyet, de szeret a Nemzeti színészeivel dolgozni és egyfajta barátság is köti már Vidnyánszky Attilához.

Izgalmas premiernek ígérkezik a 2017/18-as évadban az Egri csillagok. Gárdonyi Géza regényét Zalán Tibor írja át színpadra. Az író bár – elmondása szerint – rendkívül örült a feladatnak, egyúttal rettegés is fogta el, de nagyon örül és kissé alakít majd a klasszikus történeten.

A 2017/2018-as évad utolsó premierje Zsótér Sándor rendezése lesz. A gömbfejűek és a csúcsfejűek című Brecht darab a Szeget szeggel parafrázisa, egy rémmese – árulta el Zsótér, aki azt is hozzátette szélsőséges karaktereket mutat be a mű. Az előadásban Udvaros Dorottya mellett játszanak még Farkas Dénes, Kristán Attila, Söptei Andrea, Trokán Nóra és sokan mások.

Négy előadást ingyen nézhetnek tanárok és diákok

 „Hiszünk abban, hogy hatunk a  világra” – mondta Vidnányszky Attila, aki bejelentette, hogy a következő évadban négy előadást: a János vitézt, a Csongor és Tündét, a Tóth Ilonkát és a Fekete ég - A fehér felhő című darabokat diákcsoportok (és kísérőtanáraik) számára ingyenesen látogathatóvá teszi. #nemzetiadiakokert címmel programmal az a céljuk, hogy a lehető legtöbb diák számára elérhetővé váljanak. Az igazgató megjegyezte, hogy ezen előadásokat az elmúlt években telt házakkal játszotta a Nemzeti Színház: a János vitéz eddig 56 alkalommal került színre és 32.803 néző látta. A Csongor és Tündét 23 alkalommal játszottuk, 12.112 néző előtt, a Tóth Ilonka 2016. október 25-i bemutatója óta 17 alkalommal került színre (egyszer Münchenben, egyszer pedig Kolozsvárott is), 9009 néző előtt. A Fekete ég - A fehér felhő című, az I. világháború magyar áldozatait megidéző előadásunkat pedig 21 alkalommal játszottuk, 12.203 néző számára.

Újra indul a Nemzetiért Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila ugyanakkor megjegyezte, hogy bár tizenegy előadással készül a következő évadra, nagyon örül, hogy Szász János is elfogadta a felkérését, és a jövőben ő is rendez majd a Nemzeti Színházban, ahogy Viktor Rizsakov is.

A Nemzeti igazgatója ugyanakkor hozzátette, hogy miután 2017. decemberben lesz a színház vezetői székére a pályáztatás, ezért tovább nem tervezte a következő évadot, de azt leszögezte, hogy indulni fog újra a vezérigazgatói székért.

Az évad premierjein túl megtudtuk, hogy új tagok érkeznek a társulathoz, hat fiatal színész, akik nem teljesen ismeretlenek a nézők számára. A Kaposvári Egyetem frissen végzett hallgatói, akik a színházban töltötték a gyakorlati idejüket: Ács Eszter, Barta Ágnes, Katona Kinga, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor és Bordás Roland, de a Nemzeti Színház társulati tagja lesz az elmúlt években vendégként több szerepet is játszó Rubold Ödön is.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.