Vidnyánszky Attila újra pályázik a Nemzeti vezetésére

/ 2017.05.11., csütörtök 08:05 /

A Nemzeti Színház tizenegy bemutatóval készül a 2017/18-as évadra, ebből négy a nagyszínpadon, hét pedig a stúdiószínpadon kerül színre. Rendezni fog Silviu Purcărete (Cseresznyéskert), Bozsik Yvette (Pogánytánc), Zsótér Sándor (A gömbfejűek és a csúcsfejűek), Csiszár Imre (Az ügynök halála), Kiss Csaba (Házasság Palermóban), Dér András (Szent szörnyetegek), Sardar Tagirovsky (Figaro házassága) és ifj. Vidnyánszky Attila (Woyzeck) is. Vidnyánszky Attila az Egri csillagokat, az Úri murit és a Bánk bánt viszi színre.

Ez utóbbiban, mely egyúttal az évad első bemutatója Udvaros Dorottya játssza Gertrudist. A színésznő úgy fogalmazott a keddi évadbemutató sajtótájékoztatón, a próbáknak ezen szakaszában még a szerepek megfejtése zajlik. „Gertrudis nem egyszerűen megrajzolt figura, és nagy feladat is, hiszen édesanyám Dévay Camilla Kecskeméten játszotta nagy sikerrel a királynét.”

A második premier az évadban Az ügynök halála lesz, melyről Vidnyánszky Attila elárulta, hogy Blaskó Péter nagy álma és kérése volt. A színésszel való beszélgetés után döntött úgy az igazgató, hogy műsorra tűzi Arthur Miller klasszikusát.

Kuriózumok

Az évadbemutató sajtótájékoztatón Kiss Csaba rendező elárulta, hogy egy igazi ritkaságot visz színre: Carlo Goldoni a Régiséggyűjtő családja című jellemvígjátékát, melynek a címét is Házasság Palermóban-ra változtatta. Az előadásról elmondta, hogy minden mozzanata fordulat, és egy csoda, hogy még nem fedezték fel a színházi rendezők. Kiss Csaba a színészeire is kitért, mint mondta lenyűgöző csapatot kapott: Bánsági Ildikó, Blaskó Péter, Tompos Kátya, Györgyi Anna, Bodrogi Gyula, Bakos-Kiss Gábor és Farkas Dénes személyében.

A következő évad egyedüli külföldi rendezője Silviu Purcărete lesz, aki Csehov Cseresznyéskert című drámáját állítja színpadra. A Nemzeti Színház igazgatója elárulta, hogy a román rendezőnek több címmel kell „udvarolni” míg választ végül egyet, de szeret a Nemzeti színészeivel dolgozni és egyfajta barátság is köti már Vidnyánszky Attilához.

Izgalmas premiernek ígérkezik a 2017/18-as évadban az Egri csillagok. Gárdonyi Géza regényét Zalán Tibor írja át színpadra. Az író bár – elmondása szerint – rendkívül örült a feladatnak, egyúttal rettegés is fogta el, de nagyon örül és kissé alakít majd a klasszikus történeten.

A 2017/2018-as évad utolsó premierje Zsótér Sándor rendezése lesz. A gömbfejűek és a csúcsfejűek című Brecht darab a Szeget szeggel parafrázisa, egy rémmese – árulta el Zsótér, aki azt is hozzátette szélsőséges karaktereket mutat be a mű. Az előadásban Udvaros Dorottya mellett játszanak még Farkas Dénes, Kristán Attila, Söptei Andrea, Trokán Nóra és sokan mások.

Négy előadást ingyen nézhetnek tanárok és diákok

 „Hiszünk abban, hogy hatunk a  világra” – mondta Vidnányszky Attila, aki bejelentette, hogy a következő évadban négy előadást: a János vitézt, a Csongor és Tündét, a Tóth Ilonkát és a Fekete ég - A fehér felhő című darabokat diákcsoportok (és kísérőtanáraik) számára ingyenesen látogathatóvá teszi. #nemzetiadiakokert címmel programmal az a céljuk, hogy a lehető legtöbb diák számára elérhetővé váljanak. Az igazgató megjegyezte, hogy ezen előadásokat az elmúlt években telt házakkal játszotta a Nemzeti Színház: a János vitéz eddig 56 alkalommal került színre és 32.803 néző látta. A Csongor és Tündét 23 alkalommal játszottuk, 12.112 néző előtt, a Tóth Ilonka 2016. október 25-i bemutatója óta 17 alkalommal került színre (egyszer Münchenben, egyszer pedig Kolozsvárott is), 9009 néző előtt. A Fekete ég - A fehér felhő című, az I. világháború magyar áldozatait megidéző előadásunkat pedig 21 alkalommal játszottuk, 12.203 néző számára.

Újra indul a Nemzetiért Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila ugyanakkor megjegyezte, hogy bár tizenegy előadással készül a következő évadra, nagyon örül, hogy Szász János is elfogadta a felkérését, és a jövőben ő is rendez majd a Nemzeti Színházban, ahogy Viktor Rizsakov is.

A Nemzeti igazgatója ugyanakkor hozzátette, hogy miután 2017. decemberben lesz a színház vezetői székére a pályáztatás, ezért tovább nem tervezte a következő évadot, de azt leszögezte, hogy indulni fog újra a vezérigazgatói székért.

Az évad premierjein túl megtudtuk, hogy új tagok érkeznek a társulathoz, hat fiatal színész, akik nem teljesen ismeretlenek a nézők számára. A Kaposvári Egyetem frissen végzett hallgatói, akik a színházban töltötték a gyakorlati idejüket: Ács Eszter, Barta Ágnes, Katona Kinga, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor és Bordás Roland, de a Nemzeti Színház társulati tagja lesz az elmúlt években vendégként több szerepet is játszó Rubold Ödön is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.