valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

http://valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

/ 2018.04.19., csütörtök 08:30 /
Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky Attila és csapata emelte a tétet. Nem csupán azzal, hogy a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra arab művészek produkcióit is meghívta, hanem hogy mindezt olyan hazai politikai kampány közepette tette, amely az idegenektől, a bevándorlóktól való rettegést tette a fő üzenetévé. Nem győzik hangsúlyozni a fesztivál Szophoklésztől vett mottóját sem: „Szeretetre születtem, s nem gyűlöletre”.

Jött előadás Tunéziából, Libanonból, fellépett egy Németországba menekült szír társulat, látható egy Belgiumban élő iraki rendező előadása. A migráció ma fő politikai téma, arra a kérdésre pedig, hogy ezek szerint a MITEM is politizál-e, Vidnyánszky Attila így válaszolt: „Hogyne! De a maga »naiv« módján.” Szerinte a színház képes áthidalni kulturális, gondolkodás- és világlátásbeli különbségeket, a politika viszont, ha beavatkozik, megmérgezi a művészetet, ellehetetleníti a kulturális csere lényegét: a kíváncsiságot. „Lesz helyette előítélet és ellenségeskedés, mások megbélyegzése.”

 

 

 

 

Részletek az április 19-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.