Viharok után: Besenczi Árpád a zalaegerszegi színház élén

/ 2010.01.31., vasárnap 17:24 /

Két vidéki színház is új igazgatóval folytatja a munkát február 1-jétől. Zalaegerszegen a teátrum körüli botrányok miatt mondott le az előző direktor, Veszprémben Bujtor István halála után kerestek új vezetőt.

Nem akármilyen előzmények után kell az első társulati ülésen a színészek elé állnia Besenczi Árpádnak : Zalaegerszegen a régi igazgató azután mondott le, hogy okirat-hamisítás gyanúja miatt eljárás indult a színház nemzetközi referense ellen, a helyére pályázók közti csata végén pedig a vesztes fél bírósághoz fordult.

A színészek egy része is fellázadt Besenczi ellen: a közönség előtt olvasták fel petíciójukat, amely szerint "óriási veszélyforrás vezetői tapasztalattal, belső támogatással nem rendelkező" direktort kinevezni.

Az új igazgató ma már úgy látja: nem a személyének szólt a tiltakozás. A színészek mindig félnek a váltástól, s jelen esetben attól, hogy Besenczi majd "fővárosi haverokkal érkezik". "Megéltem ezt már Pécsen is, amikor a társulat nem akarta Balikó Tamást, aztán ott van már 17 éve" - mondja lapunknak Besenczi. A szakmai bizottság három tagja pedig el sem ment a meghallgatására, csupán e-mailben küldték el - részben tartózkodó - állásfoglalásukat.

A direktor megnyugtatta a társulatot, hogy - bár már vagy ötven kolléga bejelentkezett hozzá - senkit nem fog kirúgni, az előadások az eddigi rendben folytatódnak. Művészeti tanácsadóként Sztankay István, vezető rendezőként Sztarenki Pál segíti majd. Rendezőként szívesen látná Valló Pétert, Tordy Gézát, Méhes Lászlót, Bereményi Gézát, Béres Attilát, Pinczés Istvánt és Kiss Csabát, s vendégszínészeket is szeretne hívni.

Az elefántcsonttorony helyett nyitott színházat tervez évadnyitó utcabállal, s megtartaná a Ruszt József-i "beavató színházi" hagyományokat is. Szerinte nem a kritikusoknak, hanem a közönségnek kell játszani. Tizenhat éve egyetlen matraccal érkezett a fővárosba a Pécsen töltött színészévek után: az autójában aludt, de a teljes bizonytalanságban is úgy érezte, váltania kell.

Hasonló utazós életformára készül február 1-jétől, amikor átveszi a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház vezetését, ám megtartja a József Attila Színházban játszott szerepeit is. Új bemutatót Budapesten azonban már nem vállal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.