Világhírű vendég az Emberszabású Majmok Házában

/ 2015.06.12., péntek 17:43 /
Világhírű vendég az Emberszabású Majmok Házában

Neves vendége lesz a fővárosi állatkertnek hétfőn, Jane Goodall világhírű főemlőskutató és természetvédő, akinek híres, magyar arisztokrata munkatársa is volt.

Fotó: AFP/Europress

Jane Goodall nevét a csimpánzok vadonbeli kutatása során elért eredményi tették világszerte ismertté. A világhírű főemlőskutató és természetvédő az év nagy részét utazással tölti, hogy előadásokat tartson és inspirálja a természetvédelem iránt érdeklődőket, különösen a fiatalokat. Magyarországon több alkalommal is járt már, ezúttal június 15-én és 16-án tartózkodik majd Budapesten. Ez idő alatt két előadást is tart a MOM Kulturális Központban, amelyekre már hetekkel ez előtt elkelt minden hely. A Fővárosi Állat- és Növénykertben, az Emberszabású Majmok Házában pedig legújabb könyvét, a Remény magvai című kötetet mutatja be, amely nemrégiben magyarul is megjelent, de szó esik az általa életre hívott Gombéi Kutatóközpont 55 évéről is.

Gombéról és az ott folyó munkáról sokat megtudhat az olvasó Hulej Emese Egy Teleki gróf Afrikában című kötetéből is. „A könyv szíve közepe Teleki Géza missziós munkájáról szól, amit Afrikában végzett. Először Jane Goodall munkatársaként kutatta és dokumentálta a csimpánzok életét, majd az állatcsempészekkel szembeszállva óvta, védelmezte őket. Hogy az élőhelyüket megmentse, Sierra Leonéban nemzeti parkot épített a semmiből, de később Amerikába visszatérve is erős és kegyetlen lobbik ellen küzdött minden lehetséges fórumon” – írtuk nemrégiben a könyvről. 

Jane Goodall hétfői sajtótájékoztatóhoz kapcsolódóan leplezik le dr. Teleki Géza (1943-2014) főemlőskutató, antropológus és etológus emléktáblája. Teleki Géza kalandos és néhol fájdalmas élete szintén kibomlik az életrajzi könyvből: Kolozsvárott született a széki Teleki grófi család sarjaként. Nagyapja Teleki Pál miniszterelnök volt, aki 1941-ben öngyilkosságot követett el. A szovjet hatalomátvételkor a család az Egyesült Államokba emigrált, Teleki Géza onnan került Afrikába. Végül azonban hazájában, Magyarországon talált végső nyugalomra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.