Világhírű Wagner-szoprán az Erkelben

/ 2016.12.02., péntek 16:30 /

Ha létezik ma olyan operaénekesnő, aki az első pillanatban képes meghódítani a közönséget, akkor Iréne Theorin egészen biztosan ilyen. Az egy dolog, hogy egészen fantasztikus a hangja, és az is, amit művelni képes vele, a másik, hogy a sztárságnak mindenféle sallangja, allűrje nélkül képes élni, járni-kelni, utazni, sétálni, vásárolni, beszélgetni – pont úgy, mint bárki más. Pedig ő aztán tényleg világsztár.

Iréne Theorin a koppenhágai Zeneakadémia és Királyi Operaiskola növendékeként diplomázott. Napjaink egyik leghatásosabb drámai szopránjaként a világ nagy operaszínpadainak és hangversenytermeinek visszatérő vendége, akit a kritika és a közönség főként Strauss- és Wagner-énekesként ünnepel a milánói Scalától, a New York-i Metropolitanig mindenütt. December 5-én, hétfőn este azonban Budapesten, az Erkel Színházban énekel, a világhírű dirigens, Richter János halálának 100. évfordulójára rendezendő hangversenyen.

Theorin igazából 2008-ban robbant be az operaélet élvonalába, amikor a Wagner-szentélyben, vagyis a Bayreuthi Fesztiválon beugróként debütált, mint a Trisztán és Izolda hősnője. Wagner figurái közül a másik emblematikus szerepe A Nibelung gyűrűjének Brünnhildéje, de az olasz repertoár drámai hősnőit is szívesen megformálja, például Turandotot, vagy Erzsébetet a Don Carlosból. Bár az Operaházban és az Erkel Színházban eddig még nem énekelt, a magyar közönség nagyon is jól ismeri, mint a nyári Budapesti Wagner-napok egyik állandó szereplőjét. Az egyik legemlékezetesebb Müpa-beli Brünnhilde-alakítása 2014-ben történt, amikor egy, a bokáját ért baleset miatt csak bottal tudott járni a színpadon is – ám az eszköz (és a fájdalom) egyáltalán nem akadályozták abban, hogy tökéletesen énekeljen, sőt, a botot színpadi kellékké változtatva képes volt árnyalni is az isteni leány karakterét.

Hajlok rá, hogy Iréne Theorin valószínűleg bárhol, bármikor képes Wagnert énekelni. Nyoma sincs erőlködésnek, mélység vagy magasság szabta korlátnak, olyan magától értetődően tesz oda minden hangot, mintha mondjuk az időjárásról beszélne. Pedig rengeteget dolgozik minden előadás, fellépés előtt, mélységes alázattal készül az adott szerepre, érdekli a karakter jellemfejlődése. Hangi adottságait soha nem használja erőfitogtatásra, még akkor sem, amikor például A walkürben olyan Hojotohó kiáltással lép be a színre, hogy a nézőtéren ülők azt hiszik, a hangja menten leviszi a hajukat. Elsöprő erejű a megérkezése, és végig uralja a színpadot, de közben arra is vigyáz, hogy ne nyomja el a többi énekest.

„Negyvenévesen azt hittem, van még tíz évem a színpadon. Aztán ötvenévesen is azt gondoltam, van még tíz évem a színpadon. Íme, ez vagyok én, most” – mondta Theorin (aki amúgy 53 éves), a legnagyobb természetességgel. Olyan közvetlenséggel beszél az idő múlásáról, ahogy a Facebook-on tartja a kapcsolatot a legtávolabbi rajongóival is. Mindenre válaszol, mindenre reagál, úgy, hogy igazából nem tudni, tulajdonképpen mikor van erre ideje. Egyik nap még Rómában van, másnap már Rigában, Lipcsében, Bécsben vagy éppen Budapesten. Hozzánk a hétfői koncert után legközelebb jövő nyáron jön, szintén a Müpa Ringjének Brünnhildéje kedvéért.

Az alábbi videón részlet látható a Trisztán és Izolda zárójelenetéből, Izolda szerelmi halálából. A felvétel Bayreuthban készült.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.