Vízre írt történelem

/ 2017.07.12., szerda 16:00 /

Magyarország történetének leglátványosabb show-műsoraként harangozták be az alkotók a vizes világbajnokság július 14-ei nyitóünnepségét. Az este táncművészeti vezetője és főkoreográfusa Román Sándor.

Olimpiai nyitóműsorral vetekedik a megnyitó. Miért álmodnak ekkorát?

Remélem, annál gazdagabb lesz, mert áthatja majd az a lelkület, amelyet a résztvevők sugároznak. Ilyen léptékű és színvonalú produkció még nem volt Magyarországon. Történelmi tablót mutatunk be, múltunk azon pillanataival, amelyek kapcsolódnak a vízhez.

A világnak akarunk üzenni, vagy magunknak, identitásmegerősítésként?

Mindkettőnek. Az alapüzenet az, hogy ez a nép mindenre képes, ha összefog. Sokan vagyunk a produkcióban, akik külföldön is dolgozunk, és tudjuk, mit szeretünk magunkból és mit nem. Céltudatosan választottuk ki, hogy a rólunk kialakult képhez mit szeretnénk hozzátenni, és mit szeretnénk kitörölni.

Ki írta a színpadi történetet és ki készítette a koreográfiát?

Egy kreatív csoport készített elő mindent, a főrendező Káel Csaba vezetésével. A zenei szerkesztő Gőz László, én a táncművészet összes ágáért és a koreográfiáért felelek, és segítségemre voltak a hivatásos táncegyüttesek vezetői és koreográfusai, Zsuráfszky Zoltán, Mihályi Gábor, Juhász Zsolt, Földi Béla. Itt vannak a cirkuszművészet képviselői, a ritmikus gimnasztika felnőtt válogatottja. Egy francia csoport a technikai kivitelezésért felel, a világításért, a lézervetítésekért, az épületfestésért, a tűzijátékért, a vízesésért; szerteágazó referenciájuk van a pekingi olimpiától a futball-világbajnokságokig.

Négy uszályból áll a vízi színpad a Lánchíd pesti hídfőjénél, amelyen ötszáz táncost és sok más fellépőt láthatunk. Napok óta lelkes közönség figyeli a Duna-partról a próbát.

Aki a Lánchídon és a rakparton járt az elmúlt napokban, láthatta, hogyan készülünk. A Duna-parton összegyűlt nézők hihetetlenül élvezték a produkciót, euforikus volt a hangulat. Itt izzadunk a 37 fokban, csúszkálunk a záporban, lefújja fejünkről a sapkát a szél, éjjel nem alszunk, de hihetetlen nagy akarással tettük össze a műsort, üzenve, hogy mindenre képesek vagyunk, ha összefogunk.

Nem volt féltékenység, hogy miért pont ön kapta a feladatot?

Ez olyan történelmi pillanat volt, amikor a táncművészet, azon belül is a néptáncművészet összefogott. Most az számít, hogy ki a hazafi, a bandériumok összeálltak, egy irányba megyünk. Magyar néptáncot használunk, de az itt eszköz, nem a maga tisztaságában fog megmutatkozni, hanem innovatív környezetben, újrafogalmazva.

A táncosokon kívül egyéb művészek is fellépnek, így Herczku Ágnes vagy Bogányi Gergely, s hallhatjuk Eötvös Péter zeneszerző művét is. De hogyan sikerült az utolsó pillanatban szerződtetni egy Grammy-díjast?

Emeli Sandé helyére CeeLo Green érkezik. Megmondom őszintén: sok Grammy-díjas van a tarsolyunkban. Mindenki elvárja tőlünk, hogy legyen egy világsztár, de úgy gondolom, ez elment volna anélkül is. Itt mi, magyarok vagyunk a világsztárok. Nem kellene idegen tollakkal ékeskedni, van nekünk elég szép tollunk.

Román Sándor
Ricsén született 1965-ben. 1983-ban végzett az Állami Balettintézet néptánc szakán. 1983-tól táncolt a Honvéd Együttesben, a Budapest Táncegyüttesben és az Állami Népi Együttesben. 1988 és 1992 között elvégezte az Állami Balettintézet mesterképzőjét. 2000-ben létrehozta tánctársulatát, az ExperiDance-t.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.