Volt Nemzeti, nincs Nemzeti: 50 éve robbantották fel a Blaha Lujza téri épületet

/ 2015.03.13., péntek 13:10 /

Idén március 15-én lesz éppen 50 éve, hogy megkezdték a Nemzeti Színház Blaha Lujza téri épületének felrobbantását. Az épület 1908 és 1964 között adott helyet a Nemzeti Színháznak. Felrobbantásának vélt és valós okairól itt olvashatnak bővebben.

A Nemzeti Színház épületének felrobbantása 1965-ben

„Háromnegyed tizenegy volt, az ÉMKÉ-nél álltam – emlékezett vissza erre a napra Őze Lajos. – Hatalmas tömeg állt néma csöndben. Csak a rendőrök hangoskodtak: menjünk arrébb! Senki se mozdult. A díszletraktárral kezdték: hatalmas dördülés, majd porfelhő következett, és a tömeg rendíthetetlen mozdulatlanságban, némán állt tovább. Ha ordítás lett volna, talán oldja a feszültséget. De az a csönd az elviselhetetlenségig fokozódott bennem és másban is. Bihari Jóska bácsival találkoztam. »Megátkoz benneteket az én székely Istenem!« – mondta, s rettentő fájdalommal megindult a Duna irányába.”

Tatár Imre újságíró pedig így idézi a történteket: „Az első szívszorító pillanatot akkor éltem át, amikor az első csákányvágás a színház timpanonjába hasított. A timpanon az építészet, az emberi kultúra többezer éves jelképe, ez az épület, a Nemzeti tekintetét is jelentette, s az első halálos sebet itt ejtették. A második döbbenetes látvány az volt, amikor meztelenül már csak a színpad állt. Volt ebben valami jelképszerű, ahogyan dacosan, ellentmondani-akaróan állt a robbantások folyamában.”

Fotó: Fortepan / Nagy Gyula

A tragikus pillanatról ma este hatkor emlékeznek meg a Nemzeti Színház előtti hajóorrban: korabeli idézetek hangzanak el a bejárat előtt felállított hangszóróból, majd a résztvevők úszó mécseseket indítanak útjukra a hajóorrban levő vízfelületen.

A megemlékezésen részt vesznek olyan művészek, akik még játszottak a Blaha Lujza téri épületben, és jelen lesz több színész, rendező és színházvezető is.

Fotó: Fortepan / Pálinkás Zsolt

Fotó: Fortepan / Pálinkás Zsolt

Fotó: Fortepan / Gesztesi Albert

Már épül a metró, 1965

Fotó: Fortepan

A színház hátulról a Népszínház utca felől a forradalom idején. Az előtérben egy a harcokban kisiklott villamos fekszik a körúton

Fotó: Fortepan / Pesti srác 2

A Blaha Lujza tér a Nemzeti Színházzal az 50-es években

Fotó: Wikipedia

A Népszínház épülete Klösz György felvételén1893-ból

Fotó: Fortepan / Klösz György

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.