valasz.hu/kultura/magas-szinvonalu-teljesitmenyre-minden-korulmenyek-kozott-akad-vevo-68372/

http://valasz.hu/kultura/magas-szinvonalu-teljesitmenyre-minden-korulmenyek-kozott-akad-vevo-68372/

Tátrai Tibor: „Ez az én holokausztom”

/ 2012.07.09., hétfő 17:30 /
Tátrai Tibor: „Ez az én holokausztom”

Máig megszámlálhatatlan sikeres formációban játszik a magyar bluesgitározás hatvanéves nagy öregje, egyben Liszt-díjas zeneszerző. Tátrai Tibor, „Tibusz” most elárulja: zenészkarrierje „antikomcsi free jazzel” indult.

S hogy hatvan évesen megy-e még Tibusznak a rakendroll?

„Semmi gond. Mondjuk, a kezemmel egyre több van: elkapta egy betegség. Biztosan láttak már öregembert, akinek mereven össze van húzódva az összes ujja és nem tudja megmozdítani..."

A Heti Válasz érdeklődésére, hogy ezek szerint lassan nem is tud-e majd játszani, a gitáros így felel:

„Tudok én, csak operálni kell egyfolytában. Nagy meccs ez, pillanatnyilag három-kettő arányban vezet a bal kezem. Nem rigófütty egy ilyen műtét, a felépülés három hónap, úgyhogy január első hetére szoktam időzíteni, de idén bedurrant tavasszal, április 3-án operáltak, hat hét után meg már jöttek a bulik... A színpadon nincs mese, hozni kell a macsót."

S hogy mindezt hogyan?

„Akárcsak Rodolfó, én is csalok. Elektromos gitáron lehet. Ha megnyújtok egy hangot, sokáig szól, a kezem közben pihen. Gond akkor van, amikor Totyával, Szűcs Antal Gáborral játszunk latint. Akusztikuson ugyanis nem lehet csalni."

„Tibusz", aki híres arról, hogy nem vállal vendéglátózást, érdeklődésünkre elismeri, hogy a latin duó némileg azért hakni, de mint mondja, nagyon jó.

„Ráadásul amíg kőkemény rock- és blues-koncertekre ma már 95 százalékban pasik jönnek el, a latinra hetven százalékban nők. Bemozdul a csípőjük, értik, szeretik. Még szép, hogy csinálni kell!"

Interjúnkból kiderül az is, hogy a gitáros tizenévesen a kommunisták zrikálása végett vásárolt tenorszaxofont.

„A Forgách utca 18-ban laktunk a nagyanyámmal. A mellettünk lévő helyiség volt a pártház. Vásároltam egy tenorszaxofont, aztán amikor gyűléseztek és énekelték az Internacionálét, rázendítettem. Vinnyogás, csikorgás, minden volt. Antikomcsi free jazz."

S hogy mitől lett ennyire aktív antikomcsi az ifjú Tátrai?

„Ez az én holokausztom: családomban az összes férfi el volt szállítmányozva. Az egyik nagybátyám meghalt a munkatáborban, a másik nyolc és fél évet nyomott le ott. Apám apja négy és felet, a fater két és felet. Őt a Krím-félszigetre vitték. Ott nem hideg volt, mint Szibériában, hanem vérhas. Ha valaki legyengülten beledőlt a fekáliába a klozetnak használt deszkáról, kis se lehetett húzni, ott fulladt meg benne."

A teljes interjút, amelyben szó esik az idén harminc éve elhunyt mesterről, Radics Béláról, valamint a cigánybűnözésről is, a Heti Válasz július 5-én megjelenő számában, vagy aznaptól a Digitalstandon keresztül megvásárolva olvashatják.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.