Magyarok a piacon

A földgömb négyszögesítése

/ 2010.04.01., csütörtök 12:40 /

Négy év alatt megduplázta a Heiling Média Kft. az általa kiadott, nagy múltú A Földgömb magazin példányszámát. Heiling Zsolt ügyvezető a lappal nemcsak az igényes ismeretterjesztés, de a kutatók munkájának támogatása mellett is elkötelezte magát.

Hogyan kerültek A Földgömb kiadásának közelébe?

Egy patinás lapról van szó: az első évfolyam 1929-ben jelent meg, s a háború utáni hosszú szünet után, a kilencvenes évek végén Nemerkényi Antal földrajztudós élesztette fel. Ez a lap kimondottan mindig is a Magyar Földrajzi Társaság tudományos ismeretterjesztő magazinja volt. Miután a professzor meghalt, a kiadásra létrehozott cég nehezen tudta piacképessé tenni a lapot. Ezért merült fel a földrajzi társaságban, hogy külső, professzionális kiadóra lenne szükség. Villamosmérnököknek szóló szakmai lapunkon keresztül volt gyakorlatunk az ismeretterjesztő újságok kiadásában, így végül elnyertük a társaság bizalmát.

Mennyire kellett átszabni a lapot? Most küllemre hasonló, mint a National Geographic.

Valóban hozzá szoktak hasonlítani minket. Van még pár, jellegében hasonló kiadvány itthon, viszont azok jobbára egy-egy külföldi újság cikkanyagainak fordításai. De a látszat csalóka: mi nem világjáró lap vagyunk, hanem - a földrajzi szemléletet felhasználva - elemző, oknyomozó anyagokat közlünk természeti, társadalmi jelenségekről. Szinte minden cikkünk és fotónk magyar szerzőktől származik, kiemelten foglalkozunk Magyarországgal és a Kárpát-medencével. Ami a változtatást illeti: olvasmányosabbak, de szakmailag továbbra is igen alaposak cikkeink, és nagy figyelmet kapnak a minőségi fényképek. 2007-ben A Földgömbben megjelent fotóriportokért Gárdi Balázs Pulitzer-emlékdíjat is kapott.

Tudósok vagy újságírók a szerzőik?

A váltással részben lecserélődtek a szerzők, a főszerkesztő, Nagy Balázs geográfus pedig jó érzékkel szerkeszti a lapot. Jellemzően olyan szakemberek és világutazók írnak nekünk, akik egy-egy terület kiváló ismerői. Szinte hetente kapunk minőségi anyagokat, s több mint százötven szerző tollából jelentek meg cikkek nálunk.

Emellett expedíciót is szerveztek a világ legmagasabb vulkánjára.

Az expedíció szó eredetileg nehezen megközelíthető vagy feltáratlan helyen végzett kutatómunkát jelent. Sajnos a média már mindent expedíciónak nevez, ami valami messzi tájon történik. A 6893 méteres Ojos del Salado megmászása inkább "terepjárás" volt, azzal fűszerezve, hogy magyarok előttünk még nem jártak a csúcson. Több ilyen, szakemberek által vezetett programunk is van, melyeket extrém környezetben zajló tanulmányi kirándulásnak is nevezhetnénk. Ezek az Eupolis utazási irodával közös utak, bárki befizethet rájuk. Ezzel a népszerűsítés mellett az is a célunk, hogy a bevételekből támogassuk a tavaly alapított A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítványt, amely a tudósok kutatóexpedícióit segíti.

A nyomtatott sajtó riasztó példányszámcsökkenése mellett milyen jövőt jósol kiadványaiknak?


Az Elektronetnél az online megjelenésre nagy jövő vár, hiszen olyan embereknek szól, akik az életük jó részét számítógép előtt töltik. Egy olyan albumszerű lapot, mint A Földgömb, szívesebben olvasgat, nézeget az ember papíron. Ezt az évi 15 százalékos példány szám- növekedés is igazolja.HEILING ZSOLT

1972-ben született Siófokon. • A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett villamosmérnökként. • 1995-ben hozta létre grafikai stúdióját.Két lap kiadója

A villamosmérnök végzettségű Heiling Zsoltnak nem volt idegen terület az újságírás sem, ugyanis diákként lelkes iskolarádiós volt, és megalakulása óta tagja a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének is. Az egyetem után előbb egy grafikai stúdiót hozott létre, majd a 2000-től Heiling Médiára keresztelt vállalkozás adja ki az Elektro net című, az elektronikai ipar szakembereinek szóló szaklapot. A Földgömböt 2006 óta jelenteti meg a cég. A Heiling Média Kft.-nél tízen dolgoznak főállásban, tavalyi árbevétele 120 millió forint körül alakult.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.