Magyarok a piacon

A kések Rolls-Royce-a

/ 2014.08.02., szombat 08:30 /
A kések Rolls-Royce-a

Sosem a mennyiségre, mindig kizárólag a minőségre figyelt az évszázadok óta kés-és bicskakészítéssel foglalkozó Szankovits család. Azt vallják, le kell lassítani a mai rohanó világot, tökéletest kell adni a tömegtermékek korában.


Jól tudom, hogy egyik ősük már 1883-ban késkészítéssel foglalkozott?

Szankovits Örs: Anyai ágon az ükapám akkor nyitotta meg az első üzletét Szekszárdon. De már az ő apja is késkészítéssel foglalkozott, így valószínű, hogy egészen az 1800-as évek elejétől ezt a mesterséget űzte a család.

Ő találta ki, hogy legyen a család „címere” a kakas?

Sz. Ö.: A pengéken és a markolatokon ezt a díszítőmotívumot használta a leggyakrabban, az emberek pedig így ismerték meg: a „kakasos kés”.

Szankovits Tibor: De egyébként is csak magyar motívumokat használunk, mint a galambot, a pávát, a lovat. A mamutagyarból készült nyélbe komplett csárdajelenet van belevésve. Egy életérzést próbálunk kifejezni.

Mennyit változott 1883 óta a szakma? Gondolom, sokkal jobb gépeik lettek.

Sz. Ö.: Egyszerű régi gépekkel, hagyományos szerszámokkal dolgozunk, az utolsó szegecsig minden kézi munka – ahogy az ükapám is csinálta. Annyi változott az idők során, hogy a mai kor elvárásának megfelelően a legmodernebb acélokból készülnek a pengék.

Sz. T.: Ezek a bicskák úgy vannak elkészítve, hogy egy egész életen át, mindennap használhatóak legyenek.
 

Ékszerek kakassal

Szankovits Tibor apósától tanulta el a késkészítés fortélyait, majd vette át a szakmát, amelyet a család az 1800-as évek eleje óta folytat. Számos díjat és kitüntetést nyert el: egyebek mellett 1988-ban a Népi Iparművészeti Tanács Nívódíját, 1997-ben Az Év Kézműves Remekei díjat, 2000-ben a Millenniumi ezüstérmet, 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia Pro Cultura díját kapta meg, 2003-ban pedig az Iparművészeti Múzeum nagydíjas alkotója lett. Két fiával, Örssel és Viktorral évente néhány száz kést készítenek és adnak el.

Egykor úgy tartották, a férfi elképzelhetetlen bicska nélkül. Ez még ma is így van?

Sz. Ö.: A mai napig vannak olyanok, akik a mindennapokban is hordanak magukkal kést. Ennek van egy hangulata, visszahozza a régi időket. Nők is hordják egyébként, ékszerként.

Egy tárgy üt el nagyon a többitől itt, a múzeumnak is helyt adó műhelyben. Egy kis kék bicska, amelyre az van ráírva: Ajándék Jimmy Cartertől.

Sz. T.: Nagy becsben tartjuk. A korábbi amerikai elnök betévedt hozzánk, amikor 1996-ban Magyarországon járt, és vett tőlünk egy bicskát. Valószínűleg annyira tetszett neki, hogy másnap visszaküldte a feleségét, hogy vegyen még ötöt. Azt a kis bicskát pedig elküldte nekünk.

Sz. Ö.: G. L. Meiring tábornok, a dél-afrikai haderő parancsnoka is vásárolt már nálunk, ő egy emlékplakettet küldött. Rajtuk kívül színészek, sportolók és politikusok keresnek meg bennünket a világ minden tájáról.

Szankovits Tibor
  • 1947-ben született Budapesten.
  • 2008. augusztus 20-án elnyerte a Népművészet Mestere díjat.
  • Nős, két fia van, mindketten mellette dolgoznak a családi műhelyben.

 

Szankovits Örs
  • 1976-ban született Budapesten.
  • Népi Iparművész. Újabban festészettel is foglalkozik.
  • Nős, hamarosan már két kisgyermek édesapja.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.