Magyarok a piacon

A porcelán is öltöztet

/ 2014.08.17., vasárnap 11:00 /
A porcelán is öltöztet

Főleg külföldiek vásárolják a magyaros népi motívumokkal díszített ZEMA porcelán ékszereket. Papp Erzsébet, a családi vállalkozás alapítója a magyar ékszeripar legnagyobb problémájának a hamisítást tartja.

Porcelánból ékszert készíteni? Nemigen csinál ilyet senki.

Amikor mi elkezdtük, valóban úttörők voltunk, mára azért vannak néhányan a területen. Eredetileg ónixra, karneolra és egyéb féldrágakövekre festettünk mintákat, de nehéz volt külföldről beszerezni az alapanyagot, és nem is volt mindig azonos a minőség, ezért valami újításon kezdtünk gondolkozni. A porcelán minősége mindig adott, ezért választottuk.

De elég tartós a porcelán ékszer? Vagy azért dühében ne csapkodja senki az asztalhoz?

Ha a földhöz vágjuk, persze eltörik, de ez igaz egy kristály ékszerre is. Rendeltetésszerű használat esetén évekig nem lesz semmi baja.

Magyaros motívumokkal indultak. Miként lehet ezt úgy újraértelmezni, hogy itthon is mondjon valami újat, és külföldön se csak a hagyományos matyó hímzést jelentse?

Az az érdekes, hogy amikor ezt kitaláltuk, itthon még alig használták díszítőelemként a népi motívumokat. Épp akkor lett divatos, amikor elkezdtük tömegesen gyártani. Eleinte a magyarok keresték ezeket a kollekciókat, most már elsősorban a külföldiek vásárolják. Férjemmel sokat gondolkoztunk a motívumok újrafogalmazásán, de arra jutottunk, jobb ragaszkodni az eredeti formákhoz és színekhez, hogy ha az ékszereink eljutnak külföldre, ne alakuljon ki hamis kép a magyar népművészetről.

 

Gyöngyök és kristályok
Papp Erzsébet és férje 2003-ban alapította a Stylist-Jewels Kft.-t. Ezüstből, borostyánból, gyöngyből és Swarovski kristályokból készült ékszerek nagykereskedelmével foglalkoztak. 2008-ban kezdtek valódi köves ékszereket gyártani, 2009-ben alapították meg a ZEMA márkát. (Az elnevezés gyermekeik - Zsófi, Eszter és Máté - nevének kezdőbetűit takarja.) Budapesten, Nyíregyházán, Debrecenben és Újfehértón van üzletük, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban értékesítési partnerük. Öt állandó munkatárssal és hét időszaki kisegítővel dolgoznak.

Mekkora az igény itthon egy luxustermékre?

A magyar ékszeripar nehéz helyzetben van, fél-egy éven belül megjelennek az utánzatok. Bár jogi következményekkel jár, néha változtatás nélkül veszik át a hamisítók a szellemi terméket. Máskor apró módosítással, sokkal gyengébb minőségű alapanyagból, töredék áron értékesítik. A fogyasztó nem tudja megkülönböztetni a termékeket, viszont ha csalódik a gyengébb minőségben, elfordul az egész termékcsoporttól, az eredetit sem veszi meg, mert azt hiszi, az is becsapás.

Mit lehet ez ellen tenni?

Szerintem a terület bonyolultsága miatt jogszabályt nem lehet alkotni, iparági összefogásra pedig nincs esély, hiszen a kevés vevőért mindenki vetélkedik a másikkal. Egyetlen kiútként a külföldi értékesítés erősítését látom.

Papp Erzsébet
  • 1965-ben született Újfehértón.
  • Eredetileg egy szépségszalont üzemeltetett, majd kitanulta a stylist mesterséget.
  • Férje, Papp János a Stylist-Jewels Kft. ügyvezetője, ő pedig a kreatív igazgatója.
  • Három gyermeke és egy unokája van.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.