Magyarok a piacon

A szülőknek is kell a pihenés

/ 2018.03.13., kedd 17:56 /

Annyira le vagyunk maradva a családoknak nyújtott szolgáltatások terén, hogy a nyugat-európai mérce nem is alkalmazható idehaza – állítja Gyetvainé Zováth Anikó, a KidsOasis egyik alapítója, aki kidolgozott egy családbarát szálláshelyeket minősítő rendszert.

Miért volt szükség saját minősítő rendszerre?

Amikor elindítottuk a KidsOasist, megnéztük a nagy szállásfoglaló portálokon, hogy mit nyújtanak családbarát címszó alatt. Kiderült, hogy a legtöbb szállás már akkor így minősíti magát, ha van egy kiságya, gyerekmenüje és -kedvezménye. Általában ebben ki is merül a dolog. Ekkor döntöttük el, hogy kidolgozunk egy családi feltételrendszert. Megnéztük a külföldi példákat, és kiderült: annyira le vagyunk maradva, hogy nem lehet egy az egyben alkalmazni idehaza a külföldi rendszereket. Ki kell dolgozni és a Szabadalmi Hivatalban bejegyeztetni egy hazai minősítési védjegyet.

Miért?

A külföldi licencekben előírt feltételek egyelőre nem reálisak Magyarországon; nincs olyan magyar szálloda, amely megfelelne a követelményeknek. Animáció tekintetében például nálunk heti 20 óra a legmagasabb elvárás, Ausztriában ez napi nyolc óra. Míg az osztrák és német családbarát szállodák esetében már a kialakításnál figyelembe veszik a családok igényeit, Magyarországon általában csak utólagos átalakítások folynak. Nálunk nem jellemző, hogy a szálláshelyek egyetlen szegmensre összpontosítanak. Rendszerint többre, sőt van, aki mindenkire „lő” – ez a legrosszabb, mert így senkinek sem tud igazán megfelelni.

Ez mintha lassanként változna.

Az utóbbi években a szállodák elkezdték jobban meghatározni célcsoportjaikat. Sőt van olyan, eredetileg konferencia- és családi szálloda, amely egyre többet ruház be az utóbbi célra, és egyre kevesebb rendezvényt szervez. Kifejezetten és kizárólag családi szálloda Magyarországon egyelőre nincs – a beruházók joggal tartanak attól, hogy nem tudják kitermelni a költségeit.

Többször is családi szállodát említ, nem családbarátot. Ez véletlen?

Nem. Mi a család egészében gondolkodunk. Minősítési rendszerünk nem baba-, gyerek- vagy családbarát, hanem családi. Sok szülő állítja, hogy akkor érzi jól magát, ha a gyereke is, de valljuk be, ez nem egészen igaz: mindenkinek kell pihenés. Mi azt szeretnénk, hogy a család minden tagja megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Tehát azon túl, hogy a kisgyerekeseknek biztosítják az otthon kényelmét, gondoskodniuk kell megfelelő időtöltésről a nagyobbaknak is. Nemcsak kifestőre, kézművességre vagy filmre gondolok, hanem minőségi programokra. Egyre inkább szeretnénk a szülők számára is tartalmas lehetőségeket nyújtani azokra az időszakokra, amíg gyerekeik az animátorokkal vannak. És mindennek ki kell egészülnie olyanokkal, amelyeken a családtagok közösen is részt tudnak venni.

Hogyan történik a minősítés?

Önkéntes, de nem önbevallásos módon. Eleinte mi kerestük meg azokat a szálláshelyeket, amelyekről hallottuk vagy tapasztaltuk, hogy sokat tesznek a családok kiszolgálásáért. Most már az a gyakoribb, hogy maguk jelentkeznek, mert ismerik tevékenységünket, és szeretnének csatlakozni a védjegyünkhöz. Először személyesen felmérjük, hol tartanak a három, négy vagy öt szélforgós minősítésünk feltételeihez képest, majd tanácsot adunk, min kellene változtatni. Erre ők jelölnek ki határidőt. Ennek leteltével meggyőződünk arról, hogy teljesítették-e a megbeszélteket.

Mi a garancia arra, hogy később nem romlanak a körülmények?

A minősítés nem abból áll, hogy a szálláshely kap egy plecsnit vagy oklevelet. Marketing- és szakmai tanácsokat adunk, és népszerűsítjük őket: hirdetésekkel, az adott térségről szóló cikkekkel bekerülnek negyedéves nyomtatott magazinunkba, utazós mesekönyveinkben pedig őket és környezetüket ajánljuk, hogy tudatos utazókat neveljünk a gyerekekből is. Emellett online felületeinken beszámolunk minden, a családokat érintő újdonságukról, programjukról, képviseljük őket minden olyan családos rendezvényen, ahova eljutunk.

Hogyan ellenőrzik őket a minősítés után?

Mi magunk bejelentkezve vagy inkognitóban, de családokat is felkérünk, hogy keressék fel őket, és osszák meg velünk a tapasztalataikat. Ahol hiányosságot látunk – például borospoharakat a gyerekes svédasztalon –, felszólítjuk őket a korrekcióra. De előfordult, hogy egy szállodával közösen megállapodtunk a minősítés visszavételéről, mert nem tudták teljesíteni a feltételeket.

Hány minősített szálláshelyük van, és mi a célszám?

Jelenleg 12 viseli a védjegyünket. Idén szeretnénk a nagy szállodák felől elmozdulni a kisebb szálláshelyek felé. Fontos viszont, hogy nem a mennyiségre, hanem a minőségre hajtunk: csak az kap minősítést, aki meg is érdemli.

A nem hagyományos családokra is figyelnek?

Mindig is foglalkoztunk a többgenerációs famíliákkal, de idén kiemelten figyelünk a nagy- és az egyszülős családokra is. Az őket képviselő legnagyobb civil szervezetekkel összefogva nemrég kutatást indítottunk, amelyben felmérjük az igényeiket. Az eredményeket szeretnénk megosztani a turisztikai szakmával, hogy megfelelő csomagokat, szolgáltatásokat alakítson ki számukra.

Gyetvainé Zováth Anikó
1974-ben született. • 1997-ben végzett az Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Főiskolán. • Szállodákban dolgozott értékesítési vezetőként, majd 10 évig pályázati tanácsadó irodája volt. • 2014-ben alapította a KidsOasist Puczkó László turisztikai szakértővel. • Családos, négy gyermeke van.

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.