Magyarok a piacon

A világháló legjobb tortája

/ 2018.03.28., szerda 17:43 /

Új ötletekben és ízekben gazdag, kísérletező szellemű torták készülnek a Neked Cake online cukrászdájában. Az alapító, Kocsis Regina szerint internetes vállalkozása személyesebb, mint egy hagyományos cukrászda.

Bár napjainkban kézenfekvő, hogy a vállalkozások internetes szolgáltatásokat indítsanak, egy online cukrászda meglepően hat. Miért indult ebbe az irányba?

Nem ez az első vállalkozásom, korábban már üzlettárs voltam egy kis budai cukrászdában, aztán amikor jött egy jó lehetőség, azt a helyet eladtuk, én pedig valami újba akartam kezdeni. Az online környezet gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a kapcsolattartást, ugyanakkor sok más terhet levesz az ember válláról. Egy cukrászda, egy vendéglátóhely működtetése – akármilyen kicsi – több embert kíván, és nem biztos, hogy aki alkalmazottként kerül oda, ugyanannyira szívén viseli ezt a munkát, mint a tulajdonos. Nekem nagyon fontos, hogy ne kelljen kompromisszumokat kötnöm, hogy olyan szolgáltatást nyújthassak, amilyet megálmodtam, és amivel elégedett vagyok. Ebből a szempontból számomra is kézenfekvő volt a webes irány. Mi benne a meglepő?

Azt feltételeznénk, hogy cukrászsüteményt választani hasonló, mint ruhát vagy cipőt: fontos a személyes benyomás.

Cipőt én sem vennék így, de egy tortánál nincs vesztenivaló. Figyelmet szentelek a süteményeket bemutató leírásoknak és képeknek; kaptam már olyan visszajelzést, hogy valaki azért nem tudott dönteni, mert mindegyik külön szíven találta. Igyekszem személyessé és érzékletessé tenni a leírásokat, elmesélni bennük, hogyan született a recept, és mit kell tudni az adott sütiről. Mivel nincs nagy tétje, sokan kipróbálják, aztán szájról szájra terjed a hír. Hirdetnem sem kellett eddig.

Egy esküvői tortánál azért van tét – nem is kicsi.

Hogyne. Én is most készülök az esküvőmre, így tudom, milyen súlya van a kérdésnek. A Neked Cake-nél az a mottóm, hogy „a szeretetnek íze van”, és tartom is magam ehhez a nívóhoz. Az esküvői torták szoros kapcsolattartás mellett készülnek, amelynek során sokszor a menyasszonnyal együtt találjuk ki a receptet. A rendelés előtt tartok kóstolónapot, és ha szükséges, a helyszínen is segítek összeállítani, díszíteni a tortát.

A saját esküvőjére milyen tortát készít majd?

Ezt laikusok előtt jobban szeretem titokban tartani, ugyanis imádok szokatlan alapanyagokkal kísérletezni, ami azonban sokakat elriaszt, még a kóstolás előtt. Az esküvőn a dekoráció zöldséges tematikára épül majd, ezért a süteményeket is ehhez igazítom. Valószínű, hogy a tortának például cukkinis tésztája lesz. Nyári lagziról beszélünk, úgyhogy talán citromkrém kerül rá – de ez még alakul.

Répatortáról már hallottunk, de erre valóban nem voltunk felkészülve.

Szélsőségesebbnek hangzik, mint amennyire a valóságban az lesz. A cukkininek semleges íze van, viszont szaftos zöldség, így szinte észrevétlenül tud hozzáadni valami különlegeset a tortához. Nagyon szeretek kísérletezni, új technikákat, ízvariációkat létrehozni. A Neked Cake-ben részben épp azt élvezem, hogy terepet enged az újításnak. Egy hagyományos cukrászdában elvárás lenne, hogy mindig legyen a mindenki által ismert sütikből, és ezeknek az elkészítése minden időmet elvinné. Így azonban csak olyat sütök, amilyet megrendeltek, és mellette szabadon dolgozhatok friss ötleteken. Az online térben ráadásul könnyebben meg is találnak azok, akik fogékonyak az újításokra.

Az éttermi séfeket általában a piac inspirálja, de hogyan születik egy új tortarecept?

Ugyanígy. Én is járom a termelői piacokat, megvannak a beszállítóim, és ha rám mosolyog egy szép gyümölcs, vagy ajánlanak egy új lekvárt, akkor az beindítja a fantáziámat. Gyakran előfordul az is, hogy a vásárlók dobnak fel egy ötletet, amiből aztán születik egy izgalmas, új recept. Ezek mellett fontosak a nemzetközi trendek is.

A cukrászpiacon nyilván a szezonalitás is meghatározó.

Természetesen. Karácsonykor van igazi dömping, erre az időszakra rendszeresen készülök külön kínálattal. Legutóbb például a kötelező zserbó mellett csináltam egy gránátalmás-guinnesses csokoládétortát is. Most, húsvétkor nagyon mennek a kelt tészták, kalácsok, tojáslikőrös édességek. De idénye van a könnyű tavaszi sajttortáknak is; például mangós, csokis-márványos vagy rumos-mazsolás változatban.

Ha most rögtön rendelnénk egy tortát, mikorra érkezne meg a szerkesztőségbe?

Az a kényelmes, ha van rá nagyjából három napom. Egyébként a tortákat gyakran személyesen szoktam kiszállítani; nem azért, mert nem bízom a csomagküldőkben, de szeretem saját kezűleg átadni őket. Ez online sütiműhely, de érdekes módon sokkal személyesebb kapcsolatom van így a vevőkkel, mintha hagyományos cukrászdát vezetnék.

Kocsis Regina
1990-ben született Budapesten. • Az ELTE magyar és tanítóképző szakain szerezte diplomáit. • Az egyetem mellett végezte el a cukrászképzést. • 2012-től az Asztalka cukrászda társtulajdonosa • 2016-ban indította a Neked Cake-et.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.