Magyarok a piacon

Az épületek koruk lenyomatai

/ 2018.01.31., szerda 16:11 /

Kereskedelmi ingatlanfejlesztéseknél hatványozottan igaz, hogy az épületnek összhangban kell lennie a társadalmi és környezeti igényekkel – vallja Jakab Dávid és Hintenberger Zsolt, a Realiscon Kft. két alapítója.

A Realiscon ingatlanfejlesztési beruházásokhoz nyújt többek között tervezéssel, kivitelezéssel, projektmenedzsmenttel kapcsolatos tanácsadói szolgáltatást. Miért van szüksége a beruházóknak külső tanácsadóra?

Hintenberger Zsolt: A kereskedelmi ingatlanfejlesztések során sok szempontot kell figyelembe venni mind a tervezési, mind a kivitelezési szakaszban. Az a legelőnyösebb, ha a folyamatot az elejétől a végéig figyelemmel követi egy olyan szakértői csoport, amelynek nincs közvetlen érdekeltsége egyik munkafázisban sem, tehát megbízhatóan, objektíven képes értékelni a projektet.

Jakab Dávid: Egy beruházásnak illeszkednie kell a bonyolult jogszabályi környezethez, és vannak társadalmi, közlekedési és környezeti hatásai is, melyeket nem célszerű a véletlenre bízni.

Egyébként ez lenne a jellemző?

H. Zs.: Persze tudunk ilyenre is példát, de komolyabb beruházásoknál inkább arról van szó, hogy jelentkezik egy probléma, amely átfogó elemzést kíván. Jelenleg például dolgozunk egy vegyipari kereskedő vállalatnak, amely fokozottan tűz-és robbanásveszélyes anyagokkal foglalkozik, így a telephelyére szigorú szabályok érvényesek. Ügyfelünknek ingatlanfejlesztési igényei vannak, viszont erősen kötik a kezét az előírások is. Elvégeztünk egy elemzést, melynek során megszületett egy koncepció, ami kielégíti a társaság fejlesztési igényeit, és a szabályoknak is megfelel.

J. D.: Miután ez megszületett, a tervezés és a kivitelezés már jól kezelhető feladat. De hasonló tanácsadásra nem csak az iparban van szükség; napjainkban például fellendülés tapasztalható az irodaházak piacán is.

Két éve Demján Sándor azzal az indokkal adta el érdekeltségének egy részét a TriGránit ingatlanfejlesztőben, hogy Kelet-Közép-Európa óriási ingatlanpiaci boom előtt áll, ezért szüksége van befektethető forrásokra. Ezt a fellendülést tapasztalják?

J. D.: Már a Realiscon a lapításakor, 2016-ban is jól érzékelhető volt a konjunktúra.

H. Zs.: 2008 végétől 2014-ig olyan mértékben esett vissza ez a szektor, hogy amikor a gazdaság stabilizálódott, elképesztő kereslet jelentkezett. Időközben felvirágzott az online kereskedelem, ami miatt a logisztikai szolgáltatók raktárhelyigénye sokszorosára nőtt, fellendült a turizmus, aminek köszönhetően sorra épülnek az új szállodák. Elindult a csok, az új lakások esetében bevezették az ötszázalékos áfát, ami a lakáspiacnak adott lökést.

Az építőipari boomok ma már sokakban aggodalmat ébresztenek. Nem épp most fújódik egy újabb ingatlanpiaci buborék?

J. D.: A válság tapasztalatai még mindenkiben élénken élnek; nem valószínű, hogy a közeljövőben tömegesen indulnának bizonytalan anyagi hátterű fejlesztések. Vannak kockázatok a jelenlegi építőiparban, de nem ilyen jellegűek.

Csak nem a munkaerőhiányra gondol?

J. D.: De, ez egyike az ingatlanfejlesztéseket befolyásoló legkomolyabb akadályoknak.

H. Zs.: A piac túl van feszítve. Jelentős állami beruházások vannak folyamatban, melyek lekötik az egyébként is szűkös munkaerő-állomány egy részét. Az ingatlanfejlesztési igények teljes kiszolgálásához legalább 15 százalékkal több, 40 ezer szakmunkásra lenne szükség.

Kihasználja majd a gazdaság ezeket az ingatlanokat, ha egyszer megépülnek?

H. Zs.: A logisztikai fejlesztések esetében ez nem kérdés, viszont az irodaházaknál vannak kételyek. Rengeteg ilyen ingatlan épül mostanában, és nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez az iram összhangban van a budapesti irodapiac valós keresleti igényeivel.

J. D.: A kihasználtság mellett vannak más szempontok is. Előfordul például, hogy olyan nagy irodaépületeket terveznek, amelyeket szinte kizárólag autóval lehet megközelíteni. Úgy gondolom, építészeti, forgalmi és környezetvédelmi szempontból is egészségesebb lenne, ha ezeket be lehetne kapcsolni a tömegközlekedés hálózatába.

Említette a környezetvédelmet. Menynyire meghatározó igény ez napjainkban egy komolyabb ingatlanfejlesztésnél?

J. D.: A fejlesztések megrendelői is egyre inkább kezdik fontosnak érezni a környezeti szempontokat, de még bőven van hová fejlődni.

H. Zs.: A Realiscon egyik legfontosabb küldetése, hogy segítsen érvényre juttatni a környezetvédelmi törekvéseket. Részt veszünk például egy erdei oktató-kutató intézmény létrehozásában, melynek egyik célja, hogy felhívja a látogatók figyelmét a természettel való együttélés fontosságára. Ezt igyekszünk más munkáinkban is képviselni, hiszen minden új épület lenyomata lesz annak a kornak, amely létrehozta.

* * *

Jakab Dávid

1981-ben született Budapesten. • 2008-ban építőmérnökként szerzett diplomát. • Tanulmányai után generálkivitelező cégeknél vállalt munkát, majd dolgozott ingatlanfejlesztői és később tanácsadói oldalon is. • Tagja a RICS független nemzetközi szakmai szervezetnek. • 2016-ban Hintenberger Zsolttal alapították a Realiscon Kft.-t.

Hintenberger Zsolt

1969-ben született Budapesten. • 1995-ben építőmérnökként szerzett diplomát. • Dolgozott kivitelezőként, majd az ingatlanfejlesztői oldalon, később konzulensként helyezkedett el. • Szintén tagja a RICS-nek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.