Magyarok a piacon

Az ügynök élete

/ 2018.05.02., szerda 17:02 /

Ha a magyar családokban a megtakarítások mértéke meghaladja a hitelekét, akkor az ország élhetőbb hely lesz – állítja Deák Ferenc István, a pénzügyi tanácsadó Grantis Hungary Zrt. egyik alapítója.

A biztosításinál talán csak az ingatlanügynököket utálják jobban, de egy keresztény vállalkozói konferencián azt állította, önökre ez nem igaz. Miért ilyen biztos ebben?

Az ügynököket leginkább három dologért utálják: nem függetlenek, az ügyfél igényei helyett az eladandó termékre koncentrálnak; nyomulósak, csak a jutalék érdekli őket; nem értenek ahhoz, amit csinálnak. Nálunk nem ez a helyzet. Mi ismerjük a teljes piacot, de nincs saját pénzügyi termékünk – ez adja a valódi függetlenségünket. Nem hívunk fel ismeretleneket és nem házalunk, minket a szakmai cikkeinket olvasók keresnek, ügyfeleink ajánlanak egymásnak. Nagyon odafigyelünk munkatársaink kiválasztására és képzésére, és nem csak a kötött szerződések mennyisége és értéke szerint jutalmazzuk őket.

Hogyan tudnak függetlenek maradni?

Egyetlen saját termékünk az általunk kifejlesztett összehasonlító kalkulátor, amely a piacon létező legtöbb mérhető megtakarítási formát tartalmazza. Ezeket mi gyűjtöttük és raktuk össze kezdetben több mint 50 Excel-tábla bő félmillió cellájába. Ezekben valós, nem becsült költségek szerepelnek, tehát a kalkulátor alkalmazásával egyénre szabott és konkrét tanácsot tudunk nyújtani. Nem terméket adunk el, hanem ismertetjük az ügyféllel a számára megfelelő lehetőségeket, amelyek alapján ő dönt.

Nyilvános információból dolgoznak, vagy együttműködnek a biztosítókkal?

Mindkettőből, viszont a teljes termékpalettát úgy mutatjuk be, hogy egyetlen pénzintézettel sem kell kapcsolatba lépniük. A kalkulátort a biztosítókkal együttműködve hoztuk létre és működtetjük. Minden piaci szereplőt megkerestünk, és amelyek erre nyitottak voltak, azokkal a fejlesztőink együtt dolgozták ki a megfelelő számításokat – sokszor a sajátjuknál jobban személyre szabhatót. Ma már a biztosítók 80 százaléka együttműködik velünk, sőt egyikük nemrég tanácsot kért tőlünk egy terméke kidolgozásához. Viszont tőlük függetlenül működtetjük a kalkulátort. Persze volt már, hogy megkérdezték: mit kellene tenniük, hogy a kalkulátor az ő terméküket hozza ki elsőnek, de nálunk valóban nincs „támogatott” termék.

És valóban nincs nyomulás, sem jutalékvadászat?

A pénzügyi tanácsadás a legnagyobb kényszervállalkozás. Az egyetemistától a nyugdíjasig úgymond mindenki ért hozzá. A valóságban azonban a legtöbben azt a három terméket ismerik, amit el akarnak adni, de nincsenek valós piac-és gazdasági ismereteik. A válság előtt az 55 ezer ügynök országa voltunk, ami elképesztő. Most már „csak” 30 ezer körül járunk, tisztul a piac, elsősorban a szabályozásnak köszönhetően. Ma már nem adhat bárki kéthetes képzés után 20-25 évre szóló tanácsokat. Kollégáim szigorú kiválasztási rendszeren mentek át: többkörös interjún, viselkedéselemzési vizsgálaton, régebben grafológiai, most egy úgynevezett PI teszten. Feltérképezzük korábbi munkavégzésüket, és van egy három hónapos tesztidőszak is. Nincs kezdő, az átlagos munkatapasztalat 7-8 év; van, aki 25 éve ezen a területen dolgozik. És mindent megkapnak ahhoz, hogy a teljes piacot átlátó független tanácsadók legyenek.

Mégis mivel motiválják őket, ha nem jutalékkal?

Egyrészt a piaci átlagnál két-háromszor magasabb kereseti lehetőséggel, másrészt fenntartási jutalékkal. Nekünk nem a szerződések száma az elsődleges, hanem az, hogy betöltsék eredeti céljukat. Munkatársaink végigkísérik az ügyfeleket, évente találkoznak velük. Ezért megtakarítási szerződéseink 99,4 százaléka él, szemben a 80-85 százalékos piaci átlaggal. Ezeket azért is szeretem, mert nem a jelen feléléséről, hanem a jövőről szólnak. Hiszem, hogy ha a magyar családokban a megtakarítások mértéke meghaladja a hitelekét, akkor az ország élhetőbb hely lesz.

Kezdetben is ezekkel foglalkoztak?

Az első piaci rés, amit felfedeztünk, a gyermekek számára elindítható megtakarítások voltak. Kidolgoztunk egy módszert, feltérképeztük a piacot, és rengeteg cikket írtunk róla. Ennek sikereire alapozva kiépítettük az online jelenlétet, és a kalkulátort más területekre is kidolgoztuk. Az üzleti áttörést a következő év hozta el, amikor a nyugdíjcélú biztosításra ismét bevezették az adókedvezményt.

Ön szerint fenntartható a magyar nyugdíjrendszer?

A felosztó-kirovó rendszer kihívásokkal néz szembe mindenhol, ahol demográfiai válság – és feketemunka – van. A megoldást a Nyugaton jól működő vállalati nyugdíjalapokban látom, segítségükkel 20-30 év alatt rendbe lehetne hozni a magyar nyugdíjrendszert. Ez olyan, mint a mostani önkéntes nyugdíjpénztár, csak vállalati alapon, minimális állami befolyással. Jelenleg a cafeteriarendszerben csak önkéntes nyugdíjpénztári támogatás adható, és az ehhez kapcsolódó adókedvezmény csak a saját részre vonatkozik, a vállalati befizetésekre nem. Fontos volna a cégeket is érdekelté tenni a hosszú távú gondolkodásban, hogy ne a csak a mai fogyasztást serkentő SZÉP-kártyát nyújtsák, hanem a jövőt képviselő nyugdíjbiztosítást is támogassák. Ez növelné a munkavállalói lojalitást, és óriási terhet venne le az állami nyugdíjrendszerről.

Deák Ferenc István
1984-ben született. • 2008-ban végzett a Budapesti Műszaki Főiskolán (ma Óbudai Egyetem) projektmenedzserként. • Biztosítási ügynökként dolgozott hat évig. • 2009-ben alapította a Grantis jogelődjét, melyet 2013 óta Sebestyén Andrással vezet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.