new.valasz.hu/magyarokapiacon/magyar-ceg-svedcsavarral-76975

http://new.valasz.hu/magyarokapiacon/magyar-ceg-svedcsavarral-76975

Magyarok a piacon

Az ügynök élete

/ 2018.05.02., szerda 17:02 /

Ha a magyar családokban a megtakarítások mértéke meghaladja a hitelekét, akkor az ország élhetőbb hely lesz – állítja Deák Ferenc István, a pénzügyi tanácsadó Grantis Hungary Zrt. egyik alapítója.

A biztosításinál talán csak az ingatlanügynököket utálják jobban, de egy keresztény vállalkozói konferencián azt állította, önökre ez nem igaz. Miért ilyen biztos ebben?

Az ügynököket leginkább három dologért utálják: nem függetlenek, az ügyfél igényei helyett az eladandó termékre koncentrálnak; nyomulósak, csak a jutalék érdekli őket; nem értenek ahhoz, amit csinálnak. Nálunk nem ez a helyzet. Mi ismerjük a teljes piacot, de nincs saját pénzügyi termékünk – ez adja a valódi függetlenségünket. Nem hívunk fel ismeretleneket és nem házalunk, minket a szakmai cikkeinket olvasók keresnek, ügyfeleink ajánlanak egymásnak. Nagyon odafigyelünk munkatársaink kiválasztására és képzésére, és nem csak a kötött szerződések mennyisége és értéke szerint jutalmazzuk őket.

Hogyan tudnak függetlenek maradni?

Egyetlen saját termékünk az általunk kifejlesztett összehasonlító kalkulátor, amely a piacon létező legtöbb mérhető megtakarítási formát tartalmazza. Ezeket mi gyűjtöttük és raktuk össze kezdetben több mint 50 Excel-tábla bő félmillió cellájába. Ezekben valós, nem becsült költségek szerepelnek, tehát a kalkulátor alkalmazásával egyénre szabott és konkrét tanácsot tudunk nyújtani. Nem terméket adunk el, hanem ismertetjük az ügyféllel a számára megfelelő lehetőségeket, amelyek alapján ő dönt.

Nyilvános információból dolgoznak, vagy együttműködnek a biztosítókkal?

Mindkettőből, viszont a teljes termékpalettát úgy mutatjuk be, hogy egyetlen pénzintézettel sem kell kapcsolatba lépniük. A kalkulátort a biztosítókkal együttműködve hoztuk létre és működtetjük. Minden piaci szereplőt megkerestünk, és amelyek erre nyitottak voltak, azokkal a fejlesztőink együtt dolgozták ki a megfelelő számításokat – sokszor a sajátjuknál jobban személyre szabhatót. Ma már a biztosítók 80 százaléka együttműködik velünk, sőt egyikük nemrég tanácsot kért tőlünk egy terméke kidolgozásához. Viszont tőlük függetlenül működtetjük a kalkulátort. Persze volt már, hogy megkérdezték: mit kellene tenniük, hogy a kalkulátor az ő terméküket hozza ki elsőnek, de nálunk valóban nincs „támogatott” termék.

És valóban nincs nyomulás, sem jutalékvadászat?

A pénzügyi tanácsadás a legnagyobb kényszervállalkozás. Az egyetemistától a nyugdíjasig úgymond mindenki ért hozzá. A valóságban azonban a legtöbben azt a három terméket ismerik, amit el akarnak adni, de nincsenek valós piac-és gazdasági ismereteik. A válság előtt az 55 ezer ügynök országa voltunk, ami elképesztő. Most már „csak” 30 ezer körül járunk, tisztul a piac, elsősorban a szabályozásnak köszönhetően. Ma már nem adhat bárki kéthetes képzés után 20-25 évre szóló tanácsokat. Kollégáim szigorú kiválasztási rendszeren mentek át: többkörös interjún, viselkedéselemzési vizsgálaton, régebben grafológiai, most egy úgynevezett PI teszten. Feltérképezzük korábbi munkavégzésüket, és van egy három hónapos tesztidőszak is. Nincs kezdő, az átlagos munkatapasztalat 7-8 év; van, aki 25 éve ezen a területen dolgozik. És mindent megkapnak ahhoz, hogy a teljes piacot átlátó független tanácsadók legyenek.

Mégis mivel motiválják őket, ha nem jutalékkal?

Egyrészt a piaci átlagnál két-háromszor magasabb kereseti lehetőséggel, másrészt fenntartási jutalékkal. Nekünk nem a szerződések száma az elsődleges, hanem az, hogy betöltsék eredeti céljukat. Munkatársaink végigkísérik az ügyfeleket, évente találkoznak velük. Ezért megtakarítási szerződéseink 99,4 százaléka él, szemben a 80-85 százalékos piaci átlaggal. Ezeket azért is szeretem, mert nem a jelen feléléséről, hanem a jövőről szólnak. Hiszem, hogy ha a magyar családokban a megtakarítások mértéke meghaladja a hitelekét, akkor az ország élhetőbb hely lesz.

Kezdetben is ezekkel foglalkoztak?

Az első piaci rés, amit felfedeztünk, a gyermekek számára elindítható megtakarítások voltak. Kidolgoztunk egy módszert, feltérképeztük a piacot, és rengeteg cikket írtunk róla. Ennek sikereire alapozva kiépítettük az online jelenlétet, és a kalkulátort más területekre is kidolgoztuk. Az üzleti áttörést a következő év hozta el, amikor a nyugdíjcélú biztosításra ismét bevezették az adókedvezményt.

Ön szerint fenntartható a magyar nyugdíjrendszer?

A felosztó-kirovó rendszer kihívásokkal néz szembe mindenhol, ahol demográfiai válság – és feketemunka – van. A megoldást a Nyugaton jól működő vállalati nyugdíjalapokban látom, segítségükkel 20-30 év alatt rendbe lehetne hozni a magyar nyugdíjrendszert. Ez olyan, mint a mostani önkéntes nyugdíjpénztár, csak vállalati alapon, minimális állami befolyással. Jelenleg a cafeteriarendszerben csak önkéntes nyugdíjpénztári támogatás adható, és az ehhez kapcsolódó adókedvezmény csak a saját részre vonatkozik, a vállalati befizetésekre nem. Fontos volna a cégeket is érdekelté tenni a hosszú távú gondolkodásban, hogy ne a csak a mai fogyasztást serkentő SZÉP-kártyát nyújtsák, hanem a jövőt képviselő nyugdíjbiztosítást is támogassák. Ez növelné a munkavállalói lojalitást, és óriási terhet venne le az állami nyugdíjrendszerről.

Deák Ferenc István
1984-ben született. • 2008-ban végzett a Budapesti Műszaki Főiskolán (ma Óbudai Egyetem) projektmenedzserként. • Biztosítási ügynökként dolgozott hat évig. • 2009-ben alapította a Grantis jogelődjét, melyet 2013 óta Sebestyén Andrással vezet.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.