Magyarok a piacon

Bálabontás: Így turkál a magyar

Még a turkálók is megérezték a válságot

/ 2010.11.06., szombat 10:27 /
Bálabontás: Így turkál a magyar

A Magyarország legnagyobb turkálóláncát üzemeltető Háda Kft.-nek tíz üzletet kellett nyitnia ahhoz, hogy megőrizze korábbi forgalmát - tudtuk meg Lakatos Krisztián ügyvezető igazgatótól.

Milyen a turkálóba járó magyar vásárló?

Több típusa is van. Valaki azért jön, mert olcsón akar ruhát venni, s az áron kívül sem a márka, sem a minőség nem érdekli. Ők inkább az alsó vagy a középkategóriás boltjainkba járnak. A felső kategóriás üzleteinkben sokan megfordulnak a kismamáktól kezdve a hétköznapi háziasszonyokon át az ügyvédekig, orvosokig. Ez a réteg a minőséget és a megfizethető világmárkákat keresi. A 16-25 év közötti korosztály a divatot követné, de ehhez még nem rendelkezik magas jövedelemmel. És vannak a kincsvadászok, akik szinte törzsvásárlóknak tekinthetők.

Csak nők vásárolnak önöknél?

Vásárlóink 90 százaléka nő, de vannak turkálófüggő férfiak, és olyanok is, akik konkrét elképzeléssel jönnek hozzánk, például egy jó farmert keresnek.

Miért pont Angliából importálják a ruhaneműket?

Itthon ezek a legkeresettebbek. A németek nagyon elhordják a ruháikat, de szépek a lakástextíliáik. A hollandok a sportos stílust és a harsány színeket kedvelik, a magyar ízlés viszont visszafogottabb, s az elegánsabb angol divatot követi.

Hogyan szerzik be az árut?

Angliában erre szakosodott cégek karitatív szervezetek segítségével gyűjtik be a megunt vagy jótékony célokra felajánlott ruhaféléket. Ezeket bárki megvásárolhatja. Az ebből befolyó bevételt például a légi mentők, az árva gyerekek vagy a szociális intézmények támogatására fordítják. A felajánlott ruháknak ugyanakkor csak a negyede megfelelő minőségű.

Pedig gyakran olyan darabot is ki lehet fogni, amiről még az eredeti árcédulát sem vágták le.

Az angolok vásárlóerejét mutatja, hogy akkor sem cserélik vissza a megvett ruhát, ha végül mégsem jó a mérete. Ráadásul szinte az egész ruhatárukat lecserélik a szezon végén. De az építkezés és a lakberendezési stílus is hozzájárul ehhez: az angol családoknál kevés helyen találni szekrényeket.

Itthon a kínai üzletek jelentik a versenytársakat?

Korábban velük kellett versenyeznünk, de az emberek rájöttek, hogy nem éri meg az olcsó és gyenge minőségű kínai ruhát megvenni. A drágább és jobb minőségű kínai termékekkel pedig mi is álljuk a versenyt. Tudomásunk szerint Magyarország legnagyobb használtruha-lánca vagyunk, s mindössze két-három említésre méltó konkurensünk van.

A válság jól jöhetett a Háda Kft.-nek.

Ellenkezőleg. Az elmúlt évben tíz üzletet kellett nyitnunk ahhoz, hogy ugyanannyi mennyiséget tudjunk eladni, mint korábban. A felső kategóriás boltjaink forgalma érzékelhetően visszaesett.LAKATOS KRISZTIÁN

1975-ben született Kisvárdán. • Középfokú tanulmányait a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban végezte. • Gépészmérnöki diplomát szerzett a nyíregyházi mezőgazdasági főiskolán. • Nős, két lány édesapja.Úri turi a plázákban is

"Hárman kezdtük: a keresztapánkhoz, Háda Györgyhöz a bátyámmal együtt társultam, így indítottuk el a használtruha-kereskedelmet. 1995 októberében pedig megérkezett az első ruhaszállítmány Tiszakanyárra" - emlékezik vissza a kezdetekre Lakatos Krisztián. Egy évre rá hozták létre a Háda Kft.-t, majd a családi vállalkozáshoz Háda György lánya is csatlakozott. Ma több mint száz üzletet látnak el áruval, ebből 56-ot maguk üzemeltetnek. A kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó cégnél jelenleg 640-en dolgoznak, tavalyi árbevétele megközelítette a nyolcmilliárd forintot. Háda-boltok ma már több hipermarketben és plázában is megtalálhatók.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.