Magyarok a piacon

Borúra nedű

/ 2014.04.09., szerda 16:19 /
Borúra nedű

Sorra tarolnak a világversenyeken a Tarpa Manufaktúra Kft. szatmári szilva-, alma-, birs- és barackpálinkái. Várady György ügyvezető igazgató szerint egyre szélesedik a minőségi pálinkafogyasztást előnyben részesítő hazai réteg.

Fotó: Lenyó László

Mi a kedvenc pálinkája?

Nem hivatalból mondom, de a szatmári szilvapálinka. Abban lehet a legkülönlegesebb ízeket felfedezni, az a legfantáziadúsabb pálinka.

A World Spirits Awardon elért eredmény feljogosítja a céget, hogy a First Class Destillerie első osztályú minősítés logóját használják. Számtalan pálinkaverseny van jó néhány kiragasztható címmel. Van piacosítható értékük ezeknek a "plecsniknek"?


Ez a cím nemcsak azt jelzi, hogy az egyes pálinkáink jók, hanem hogy a manufaktúrában folyó munka is elismerésre érdemes. Van egy igényes fogyasztói kör, amely ezt jegyzi és keresi. Ennek köszönhetően is egyre terjed a minőségi pálinka kultúrája.

Ezzel együtt a főzdék száma is nő. Mekkora a verseny?

Csaknem 120 főzde van Magyarországon, így bőven van konkurencia. Ezért kell a minőség irányába elmozdulni.

Hagyományos receptúra
Várady György 1996-ban egy tulajdonostársával alapította meg a Tarpa Manufaktúra Kft.-t. Évi 20-30 ezer palacknyi pálinkát és félmillió üveg lekvárt állítanak elő prémium kategóriában. A lekvárok 70 százalékát Németországba exportálják. Fő szervezői a Tarpai Szilvanapoknak. A szatmári szilva-, a szabolcsi alma- és a fürtös meggypálinkájuk a 2011-es magyar EU-elnökség hivatalos pálinkája volt. Júniustól októberig több idénymunkással dolgoznak, de átlagosan 9-12 főt foglalkoztatnak évente. Tavaly 250 millió forint árbevételt értek el. 
 


Most Svájcba és az Egyesült Államokba küldenek ki egy "termékbevezető próbaszállítmányt". Nem túl erős a magyar pálinka a külföldieknek?

Nyugat-Európa mostanában ismerkedik vele, és egyre inkább elfogadják ezt az ízvilágot. Persze jó lenne még inkább elmagyarázni a világnak, mi is az a magyar pálinka. A hazai bor marketingjét egy állami cég segíti, ilyesmire lenne szükség a pálinka esetében is. Nem mi voltunk egyébként ilyen merészek: mindkét országból megkerestek minket. Egy-két év múlva meglátjuk, beválnak-e ezek a kísérletek.

Április 10-én dönt az Európai Bíróság arról, hogy Magyarországon lehet-e 50 literig házi fogyasztásra szánt pálinkát jövedéki adó befizetése nélkül főzni. Mire számít?

A mi működésünket az ítélet nem befolyásolja döntően. Vállalunk bérfőzést is, korábban is nagyjából az a 250 gazda jött hozzánk, akik most is ide járnak. Ha visszaáll a korábbi rend, és ismét kell adót fizetni, őket akkor sem lehet eltántorítani a pálinkafőzéstől. Azt tapasztaltam, az utóbbi időben a házi pálinkakészítők is elkezdtek jobban figyelni a minőségre. Már nem tesznek a cefrébe rohadt vagy sáros gyümölcsöt, és ki is magozzák az alapanyagot. Az lesz majd a nagy kérdés, mi lesz az utóbbi egy-két évben tömegével megvásárolt házi lepárlókészülékekkel, ha elítélő határozatot hoz a bíróság.Várady György

1952-ben született Nyíregyházán. Mezőgazdasági üzemmérnökként dolgozott egy ideig a helyi téesznél. Az 1990-es évek eleje óta vállalkozó. A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend alapítója. Nős, egy gyermek édesapja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.