Magyarok a piacon

Csak tiszta kézzel

/ 2014.06.29., vasárnap 10:00 /

Statisztikák bizonyítják, hogy 80 százalékban a nem megfelelő kézhigiéniának tulajdoníthatók a kórházi fertőzések – mondja Haidegger Tamás egyetemi adjunktus, a Hand-In-Scan egyik alapítója.

 

 

Ha valaki beírhatja az önéletrajzába, hogy a Johns Hopkins Egyetemen kutatott, sokat számít bárhol a világban.

Nemcsak az önéletrajzról van szó. Az éppen tíz éve indult Magyar–amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap révén kapcsolati tőkét és amerikai szemléletet hozhattunk haza. Villamosmérnökként diplomáztam, de orvosbiológiai mérnökképzésre is jártam, mert mindenfajta fejlesztés biológiai és orvostechnikai vonatkozása is érdekelt. Azt próbáltam kutatni, hogy a sebészeti beavatkozásoknál, például a koponyaalapi fúrásoknál hogyan lehet az orvost segíteni, és olyan beavatkozásokat is végrehajtani, amelyeket szabad kézzel az ember a kézremegés vagy a látásunk limitáltsága miatt nem tudna megoldani.

Az egészségügyi kutatások során találkozott a kórházi szakma higiéniai gondjaival?

Igen, az egyik hallgatómon keresztül, aki infekciókontrollos szakemberként is dolgozott. A kórházi fertőzések naponta 1,4 millió embert érintenek, 250 ezer halálesetért felelősek a nyugati országokban, és évente 60 milliárd dollár többletkiadást okoznak az Egyesült Államokban. A fertőzések a leghatékonyabban és a legolcsóbban a kézhigiéné helyes gyakorlatával előzhetők meg.

 

Mint a patyolat
A 2012-ben alakult vállalkozás célja egy olyan rendszer fejlesztése és piacra vitele, amellyel folyamatosan ellenőrizhető és kiértékelhető az egészségügyi dolgozók kézmosása. A cég számos nemzetközi elismerést nyert, konferenciákon, kiállításokon mutatta be találmányát. A vállalkozás az év második felében kezdi meg a nemzetközi értékesítést.


Hogyan lett ebből a felismerésből vállalkozás?

Hallgatói munkaként kezdtük, majd az első pozitív visszajelzések után két éve egyetemi spin-off vállalkozásként alakítottuk meg a Clariton Kft.-t, hogy a kézhigiéné-koncepciónak legyen jogi formája. Tavaly kockázati tőkebefektetőt szereztünk, és kifejlesztettük a „Hand-in-Scan” rendszer klinikai prototípusát. Ez lehetővé teszi a kézmosás azonnali kiértékelését egy különleges kézfertőtlenítő szer eloszlásának kimutatásával.

Gondolom, a Hand-in-Scan nem csak a kórházakban lehet lényeges.

Alapvető fontosságú például az élelmiszeriparban, bizonyos gyártási folyamatoknál, üzemi konyhákban vagy a biotechnológiában. Szeretnénk a rendszert Európában, később az Egyesült Államokban is széles körben bevezetni. A Hand-in-Scan alkalmazása emberek ezreinek életét mentheti meg, és jelentős megtakarítást hozhat a kórházaknak.

Haidegger Tamás

• 1982-ben született Budapesten.

• 2006-ban diplomázott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnök szakán, 2008-ban egészségügyi mérnök szakon.

• Vendégkutatóként dolgozott a Johns Hopkins Egyetemen.

• Az Óbudai Egyetem Robottechnikai Kutatóközpontjának igazgatóhelyettese, a Hand-In-Scan Kft. ügyvezetője.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.