Magyarok a piacon

Csokibolt és gyereksereg

/ 2016.11.30., szerda 16:14 /

Fekete ribizlis, belga sörös vagy vörösboros-málnás bonbon, mousse tortakülönlegességek – Bretz Bernadett, a Cocó 7 csokoládébolt hét gyereket nevelő alapítója ilyen ínyencségekkel várja vendégeit.

Nagycsaládos anyukaként nemrég kézműves csokoládéboltot nyitott a budai Hattyú utcában. Jól sejtjük, hogy nem szereti a véletlenre bízni a sikert?

Egy új vállalkozásban mindig van kockázat. Úgy tűnik, hogy biztosra mentünk?

Annyi biztos, hogy a hét gyermek mellett már nyitáskor megvoltak a törzsvendégei.

Na, erre tényleg lehet építeni… Bár nem egyértelmű, hogy a gyerekek a pult melyik oldalát választanák. A legkisebb négyéves, de imád otthon a konyhában serénykedni; az idősebbek között is van kettő-három, akik gyakran besegítenek. Ha engednénk nekik, biztos itt is részt vennének a munkában.

Állítólag férjének, az operaénekes Bretz Gábornak megengedi, hogy néha beálljon a pultba.

Így igaz. Gábor szenvedélyesen szereti a minőségi csokoládét, úgyhogy ha ideje engedi, ő is megfordul itt. Együtt végeztük a csokoládékészítői tanfolyamot, és részben olaszországi szerepléseinek köszönhető, hogy rátaláltunk egy olasz desszertkülönlegességre, a fagyasztott mousse tortára, melyet a Cocó 7-ben is készítünk.

Tehát a csokoládékészítés mellett hagyományos tortákkal is foglalkoznak?

Hagyományosnak nem nevezném, hiszen merőben eltér a magyar cukrászdákban megszokott, piskóta alapú krémes tortáktól. Különleges technikát és odafigyelést igényel. Bár itthon általában cukrászok foglalkoznak a csokoládédesszertekkel is, ez valójában két külön szakma. A mi csapatunkban az én területem a csokoládé – a csokival teli temperálógéphez nem is nyúl hozzá más –, a cukrász kolléganők pedig a tortákkal kapcsolatos feladatokat viszik.

Hány fős stáb fér el ebben az apró üzletben?

Öten vagyunk, de nem dolgozik mindig mindenki. Eredetileg csak manufaktúrát szerettem volna kialakítani, de amikor sikerült megszerezni ezt a helyiséget, adta magát, hogy legyen egyszerre látványműhely és csokoládézó-cukrászda is. Kicsi, de épp így van meg a varázsa. Régebben évtizedekig kocsma volt itt; úgy éreztem, jót teszünk az emberiséggel, ha valami újat hozunk létre. Egyébként az a tervem, hogy ha beindul az üzlet, én már csak délelőttönként járok majd be.

Mi a recept arra, hogy hét gyerek mellett a vállalkozására is jusson ideje?

Nem kell boszorkányságot sejteni a háttérben, valójában a legtermészetesebb megoldást találtuk a kihívásra: beszerveztük a nagymamákat. Óriási szerencsénk van, ugyanis közel laknak a családok, így a nagyszülők bármikor be tudnak segíteni. Sokszor jobban tudják, melyik gyereknek milyen iskolai feladata vagy különórája van, mint én. Ilyen támogatás mellett nem nehéz összehangolni a munkát és a családot.

Ennek ellenére egyre kevesebben követik a többgenerációs családmodellt.

Én híve vagyok, hiszen ilyen családban nőttem fel, bár értem, hogy a városi életforma már nem igazán enged teret annak, hogy több család kényelmesen egymás mellett éljen. Másfelől a saját példánkon is látjuk, hogy mindenki számára jó, ha a nagyszülők könnyen elérhetők. Örülök, hogy a gyerekeknek szoros kapcsolatuk van velük, és ez számukra is fontos. Kicsit olaszos nálunk a hangulat; mindig van otthon valaki, folyamatos a nyüzsgés. Sem én, sem a férjem nem származunk sokgyermekes családból, mégis hamar megszoktuk ezt az életstílust.

A sütés-főzés iránti rajongás családi hagyomány?

Nagymamám gyűjtötte a recepteket – sokat máig kívülről tudok. Kislánykorom óta otthon érzem magam a konyhában, úgyhogy mióta a férjemmel összeházasodtunk, a desszertekért általában én vagyok a felelős. Az üzlet kínálata is jelentős részben a saját kísérleteim eredménye, bár ezek nem kifejezetten hagyományos csemegék. De akik a klasszikusabb ízeket kedvelik, azoknak is mindennap sül kuglófunk és házi süteményünk, melyek mindenki számára a nagymama konyhájának illatát idézik majd.

Az édességek piacán mennyire jellemző az újítás?

Azt gondolom, hogy az új trendek egyre inkább teret nyernek az édességek közt is. A tapasztalat azt mutatja, hogy mi magyarok igenis szeretünk kísérletezni új ízekkel, például a sós csokit vagy a zöldteás bonbont is szívesen kipróbáljuk. Ugyanakkor nagy igény van a természetes összetevők újrafelfedezésére is. Én például szeretem hagyni, hogy érvényesüljenek a csokoládé eredeti ízei. Ez lehet, hogy sokaknak szokatlan, mert sokáig nem lehetett ilyesmit kóstolni, mégsem mondhatjuk újnak, hiszen már a maja indiánok is így fogyasztották a forró csokit.

A Cocó 7-ben ilyen forró csokit is kóstolhatunk?

Még nem, de ez is egyike a terveimnek. A kakaóbab eredeti íze gazdagabb, mint amilyennek a tömeggyártott táblás csokik korában megismertük. A különböző típusú, illetve eltérő termőterületről származó kakaóbaboknál olyan finom ízárnyalatokat lehet felfedezni, mint a legjobb boroknál. Ezt mindenképp meg szeretném ismertetni a vendégeimmel.

Bretz Bernadett
1974-ben született Budapesten • Bécsben érettségizett, majd az ELTE-n diplomázott angol és esztétika szakon. • Idegenvezetői, animációs és csokoládékészítői képzettséget is szerzett.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Ingyen ház az államtól nászajándékba?

Hatvanhat százalékra nőtt az esélye annak, hogy egy nőt 50 éves kora előtt feleségül vegyenek. De miért lettünk a furcsa párok országa? Megfejtésünk szerint azért, mert az állam házat ad nászajándékba.

Rockenbauer Zoltán nem bírálja Nyáry Krisztiánt, sőt…

Nem szűnik az érdeklődés Ady özvegye iránt: Rockenbauer Zoltán Csinszka, a halandó múzsa című könyvét alig várták a boltok, mert tudják, hogy mindet elkapkodják. A művészettörténész szerzővel világjáró édesapjáról is beszélgettünk. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ahol hős a baltás gyilkos – a Heti Válasz titkos tudósítója Azerbajdzsánból

Európában legfeljebb egy német menekülttáborban lehet ilyen kis területen ennyi különböző nemzetiséget találni, mint a Kaukázusban. Ami egyrészt lenyűgöző sokszínűség, másrészt végtelen lehetőség egymás utálatára. A világon kevesen művelik ezt olyan magas szinten, mint az azeriek és az örmények. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezért kellett mennie a legnépszerűbb lengyel politikusnak

Többen kedvelték, mint pártját és kormányát, mégis leváltották: Beata Szydłónak két év adatott Lengyelország élén. Utódja egy egykori bankár az elitellenes Jog és Igazságosság (PiS) elnökének kívánságára. Miért vállalt kockázatot Jarosław Kaczyński Mateusz Morawiecki felemelésével? A csütörtöki Heti Válaszból minden kiderül.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Ez volt Donald Trump ösztönös felismerése Jeruzsálem ügyében

Izraelnek és a keresztény jobboldalnak tett rövidlátó gesztus vagy Donald Trump politikai tehetségének megnyilvánulása, hogy az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el? Az elnök élesebben látja a lényeget, mint kritikusai, de ettől még kockázatosat húzott. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.