valasz.hu/magyarokapiacon/a-fenyonek-is-unnep-121891

http://valasz.hu/magyarokapiacon/a-fenyonek-is-unnep-121891

Magyarok a piacon

Csokibolt és gyereksereg

/ 2016.11.30., szerda 16:14 /

Fekete ribizlis, belga sörös vagy vörösboros-málnás bonbon, mousse tortakülönlegességek – Bretz Bernadett, a Cocó 7 csokoládébolt hét gyereket nevelő alapítója ilyen ínyencségekkel várja vendégeit.

Nagycsaládos anyukaként nemrég kézműves csokoládéboltot nyitott a budai Hattyú utcában. Jól sejtjük, hogy nem szereti a véletlenre bízni a sikert?

Egy új vállalkozásban mindig van kockázat. Úgy tűnik, hogy biztosra mentünk?

Annyi biztos, hogy a hét gyermek mellett már nyitáskor megvoltak a törzsvendégei.

Na, erre tényleg lehet építeni… Bár nem egyértelmű, hogy a gyerekek a pult melyik oldalát választanák. A legkisebb négyéves, de imád otthon a konyhában serénykedni; az idősebbek között is van kettő-három, akik gyakran besegítenek. Ha engednénk nekik, biztos itt is részt vennének a munkában.

Állítólag férjének, az operaénekes Bretz Gábornak megengedi, hogy néha beálljon a pultba.

Így igaz. Gábor szenvedélyesen szereti a minőségi csokoládét, úgyhogy ha ideje engedi, ő is megfordul itt. Együtt végeztük a csokoládékészítői tanfolyamot, és részben olaszországi szerepléseinek köszönhető, hogy rátaláltunk egy olasz desszertkülönlegességre, a fagyasztott mousse tortára, melyet a Cocó 7-ben is készítünk.

Tehát a csokoládékészítés mellett hagyományos tortákkal is foglalkoznak?

Hagyományosnak nem nevezném, hiszen merőben eltér a magyar cukrászdákban megszokott, piskóta alapú krémes tortáktól. Különleges technikát és odafigyelést igényel. Bár itthon általában cukrászok foglalkoznak a csokoládédesszertekkel is, ez valójában két külön szakma. A mi csapatunkban az én területem a csokoládé – a csokival teli temperálógéphez nem is nyúl hozzá más –, a cukrász kolléganők pedig a tortákkal kapcsolatos feladatokat viszik.

Hány fős stáb fér el ebben az apró üzletben?

Öten vagyunk, de nem dolgozik mindig mindenki. Eredetileg csak manufaktúrát szerettem volna kialakítani, de amikor sikerült megszerezni ezt a helyiséget, adta magát, hogy legyen egyszerre látványműhely és csokoládézó-cukrászda is. Kicsi, de épp így van meg a varázsa. Régebben évtizedekig kocsma volt itt; úgy éreztem, jót teszünk az emberiséggel, ha valami újat hozunk létre. Egyébként az a tervem, hogy ha beindul az üzlet, én már csak délelőttönként járok majd be.

Mi a recept arra, hogy hét gyerek mellett a vállalkozására is jusson ideje?

Nem kell boszorkányságot sejteni a háttérben, valójában a legtermészetesebb megoldást találtuk a kihívásra: beszerveztük a nagymamákat. Óriási szerencsénk van, ugyanis közel laknak a családok, így a nagyszülők bármikor be tudnak segíteni. Sokszor jobban tudják, melyik gyereknek milyen iskolai feladata vagy különórája van, mint én. Ilyen támogatás mellett nem nehéz összehangolni a munkát és a családot.

Ennek ellenére egyre kevesebben követik a többgenerációs családmodellt.

Én híve vagyok, hiszen ilyen családban nőttem fel, bár értem, hogy a városi életforma már nem igazán enged teret annak, hogy több család kényelmesen egymás mellett éljen. Másfelől a saját példánkon is látjuk, hogy mindenki számára jó, ha a nagyszülők könnyen elérhetők. Örülök, hogy a gyerekeknek szoros kapcsolatuk van velük, és ez számukra is fontos. Kicsit olaszos nálunk a hangulat; mindig van otthon valaki, folyamatos a nyüzsgés. Sem én, sem a férjem nem származunk sokgyermekes családból, mégis hamar megszoktuk ezt az életstílust.

A sütés-főzés iránti rajongás családi hagyomány?

Nagymamám gyűjtötte a recepteket – sokat máig kívülről tudok. Kislánykorom óta otthon érzem magam a konyhában, úgyhogy mióta a férjemmel összeházasodtunk, a desszertekért általában én vagyok a felelős. Az üzlet kínálata is jelentős részben a saját kísérleteim eredménye, bár ezek nem kifejezetten hagyományos csemegék. De akik a klasszikusabb ízeket kedvelik, azoknak is mindennap sül kuglófunk és házi süteményünk, melyek mindenki számára a nagymama konyhájának illatát idézik majd.

Az édességek piacán mennyire jellemző az újítás?

Azt gondolom, hogy az új trendek egyre inkább teret nyernek az édességek közt is. A tapasztalat azt mutatja, hogy mi magyarok igenis szeretünk kísérletezni új ízekkel, például a sós csokit vagy a zöldteás bonbont is szívesen kipróbáljuk. Ugyanakkor nagy igény van a természetes összetevők újrafelfedezésére is. Én például szeretem hagyni, hogy érvényesüljenek a csokoládé eredeti ízei. Ez lehet, hogy sokaknak szokatlan, mert sokáig nem lehetett ilyesmit kóstolni, mégsem mondhatjuk újnak, hiszen már a maja indiánok is így fogyasztották a forró csokit.

A Cocó 7-ben ilyen forró csokit is kóstolhatunk?

Még nem, de ez is egyike a terveimnek. A kakaóbab eredeti íze gazdagabb, mint amilyennek a tömeggyártott táblás csokik korában megismertük. A különböző típusú, illetve eltérő termőterületről származó kakaóbaboknál olyan finom ízárnyalatokat lehet felfedezni, mint a legjobb boroknál. Ezt mindenképp meg szeretném ismertetni a vendégeimmel.

Bretz Bernadett
1974-ben született Budapesten • Bécsben érettségizett, majd az ELTE-n diplomázott angol és esztétika szakon. • Idegenvezetői, animációs és csokoládékészítői képzettséget is szerzett.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?