Magyarok a piacon

Digitális Magyarország?

/ 2017.03.29., szerda 15:58 /

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató alapján az EU 28 tagja közül a 21. helyen állunk – mondja Sántha György. Az eGov Kft. vezető tanácsadója elárulja, hogyan léphetnénk előrébb.

Mikor igényelhetünk otthonról adóigazolványt vagy tajkártyát?

Nem tudom, azt viszont igen, hogy milyen sok feltétele van az e-közigazgatás létrejöttének. Kell hozzá egy úgynevezett e-közigazgatási alapzat, melynek négy eleme van: szabályozás, finanszírozás, intézmények és infrastruktúra. Ez már részben létezik Magyarországon. Az erre épülő e-közigazgatási szolgáltató rendszer egyes elemei – nyilvántartások, személyzet, szolgáltatások és fejlesztések – viszont gyerekcipőben járnak, nem beszélve a hiányzó harmadik szintről: felügyelet, stratégia és koordináció.

Ön szerint mi akadályozza leginkább a továbblépést?

Az egységes e-közigazgatási stratégia kidolgozásának és egy helyről koordinált végrehajtásának hiánya. Emellett hiányzik vagy nem megfelelő a szervek közötti adatcsere, és a nyilvántartások sem egységesek, ezért együttműködésre nemigen képesek. Ennek következtében „hibrid” e-közigazgatás jött létre, melyben egymás mellett léteznek papíralapú és digitális megoldások. Ezek összehangolása rengeteg időt és energiát emészt fel.

Teljesen meg kellene szűnniük a papíralapú szolgáltatásoknak?

Nem. A különböző állampolgári igényeket más és más módon kell kiszolgálni: egymás mellett kell léteznie az elektronikus, személyes és telefonos szolgáltatásoknak. Mások az elvárásaik a digitális világhoz szokott fiataloknak és a személyes vagy telefonos ügyintézéshez ragaszkodó idősebbeknek.

Mely közigazgatási szolgáltatásoknál van leginkább szükség digitalizációra?

Az 1500 ügytípus közül az öt legnépszerűbb a vezetői engedélyek igénylése, a személyi igazolvány igénylése és pótlása, a lakcímváltozás és a forgalmi engedélyek átíratása, ügytípusonként évi 700-900 ezer kérelemmel. A gépjárművekkel kapcsolatos ügyek nagyobb részben már intézhetők elektronikusan, de a lakcímváltozással és a személyi igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés sok eleme – bár digitalizált a kormányablakokban – továbbra is személyes megjelenést igényel.

Hol tartunk nemzetközi összehasonlításban?

Az Európai Unióban 20 közigazgatási – részben lakossági, részben üzleti – ügy digitalizációs fokával határozzák meg a tagállamok e-közigazgatásának színvonalát. A lakossági ügyek közül csak az szja-bevallás, a felsőoktatási jelentkezés és az építési engedélyek terén jelenthetjük ki, hogy elég jól állunk.

Mi a helyzet a többi lakossági közigazgatási üggyel?

Az összes többi ügyet illetően annyit állíthatunk, hogy a digitalizáció folyamatban van. Az ügyintézés több-kevesebb eleme digitalizált, egyre több részlet intézhető online – az Ügyfélkapun keresztül –, de számos területen a folyamat épp csak elkezdődött.

Hogy viseli ezt a lemaradást az üzleti világ?

Az üzleti szférát illetően sokkal jobb a helyzetünk, mert ott a piac kikényszeríti a változásokat: az adó-, járulék- és vámügyintézés, valamint a cégbejegyzés gyakorlatilag teljeskörűen végrehajtható online. Az egyetlen, de jelentős lemaradásunk az elektronikus közbeszerzések terén van, ahol a digitalizáció megteremthetné a teljes átláthatóságot is.

Mindez milyen helyezést jelent uniós viszonylatban?

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) alapján 2017-ben az EU 28 tagja közül a 21. helyen állunk. Az e-közigazgatási szolgáltatások lakossági igénybevétele folyamatosan nő, de így is az EU utolsó harmadában vagyunk. Magyarország a lemaradó országok csoportjába tartozik, sőt, csúszunk lefelé, ami kihat az ország versenyképességére is.

Mit lehet tenni ez ellen?

A kormány szerint 2018-ra az állampolgároknak és a vállalkozásoknak képesnek kell lenniük a teljes körű, akár határon átnyúló közigazgatási szolgáltatások online igénybevételére, és 2017-re a felnőtt népesség legalább 60 százalékának tudnia kell használni az e-közigazgatási szolgáltatásokat. Szerintem ezek a célok elérhetők, de csak akkor, ha a közigazgatási elit és a politikai döntéshozók mihamarabb egységes digitális stratégiát alakítanak ki, és a teljes államreformot digitális keretekbe illesztik.

Hogyan tud ebben segíteni az eGov?

Idén leszünk 15 évesek. Az itt dolgozók 3+1 nagy területen rendelkeznek alapos szakmai tudással: közigazgatás, informatika és jog. Ehhez adódik megrendelőink szakterületének ismerete. A legtöbb közigazgatási szervnek, közszolgáltatónak és jó pár állami nagyvállalatnak adtunk már tanácsot. Ügyvéd ügyfeleink folyamatosan használják az általunk kifejlesztett szoftvereket, például a Cégírnokot és az eGov FMH-t, a magánszemélyeknek pedig a személyi adatokban bekövetkező változások online ügyintézésében – valtozasbejelento.hu – tudunk segíteni.

Sántha György
1977-ben született Kecskeméten. • A Szegedi Tudományegyetemen 2000-ben végzett jogászként. • A központi közigazgatásban dolgozott 11 évet. • 2011 óta vezető tanácsadó a 2002-ben alapított eGov Tanácsadó Kft.-ben. • Tíz évig volt a Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület titkára. • Nos, két kislánya van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.