Magyarok a piacon

Édes élet só nélkül

/ 2014.03.31., hétfő 16:40 /
Édes élet só nélkül

Az Egészségügyi Világszervezet friss ajánlása szerint naponta mindössze két gramm nátriumot lenne szabad bevinni a szervezetbe. A magyarok fényévekre vannak ettől - mondja Heródek Éva, az alacsony nátriumtartalmú Vivega só szabadalmának tulajdonosa.

Fotó: Lenyó László

Sónak számít ez a termék?

Az emberek són a konyha- vagy tengeri sót értik, mely 97-98 százalékban nátrium-kloridot tartalmaz. A vér nátriumkoncentrációjának emelkedésével a szervezet folyadék-visszatartása fokozódik, nő a vérnyomás, ami egyre nagyobb terhelést okoz az érfalaknak és a szívnek. Ezzel szemben a Vivega alacsony nátriumtartalmának és optimális nátrium-kálium arányának köszönhetően csökkenti a magas vérnyomást, mely a szívinfarktus és az agyvérzés legfőbb rizikófaktora. Ez diétás, szabadalmaztatott, magyar egészségvédő készítmény.

A terméket egy magyar gyógyszerész és egy kardiológus fejlesztette ki. Hogyan került a szabadalom az ön tulajdonába?

A feltaláló, Gyarmathyné Nemes Erzsébet 52 éves korára életveszélybe került, mert nem tudták beállítani a vérnyomását, emiatt nem lehetett műteni. Ő a saját egészsége helyreállítása érdekében alkotta meg ezt a sókülönlegességet. Egy tévéműsorban hallottam a történetét. Mivel sok szívbeteg és magas vérnyomásban szenvedő rokonom van, mindig kerestem a megelőzés módjait. A feltaláló idős korára való tekintettel pedig éppen kereste a megfelelő utódot, így mindkettőnknek jól jött a találkozás.

A termék mégsem lett ismert. Mennyire terjedt el a háztartásokban?

Sokan évek óta használják, több opera- és rockénekes, sportoló, zeneművész vásárlóm van. Biatorbágyon a helyi idősotthonban ezzel főznek, a helyi cukrász a sós pogácsákban ezzel helyettesíti a sót. Bár egyelőre nem célom a külföldi terjesztés, Angliába, Német-vagy Olaszországba, Portugáliába, az Egyesült Államokba, sőt Japánba is eljutott a Vivega. Az utóbbi időben több sós snacket gyártó céggel is tárgyaltam.

Kubairól magyarra
Heródek Éva 1992-ben alapította meg a Heródek Bt.-t.Eleinte belvárosi üzletében különleges kávék, italok, kubai szivarok és svájci bonbonok árusításával foglalkozott, később az elsők között csatlakozott a hazai termékeket népszerűsítő Magor mozgalomhoz. A Vivegával 2001-ben találkozott először, és 2005-ben vette át a szabadalmat Gyarmathyné Nemes Erzsébet gyógyszerész és Farsang Csaba kardiológus feltalálóktól. A termék 12 nemzetközi kiállításon nyert el díjat.
 


Így kerülnék meg a chipsadót? Só helyett Vivegát tennének a snackbe?

Ennek az adónak nem a büntetés, hanem a megelőzés a célja; azt írja elő, hogy a chipsek 100 grammonként egy grammnál több sót nem tartalmazhatnak. Ez a Vivegával könnyen elérhető. Nem a rendelet megkerüléséről, hanem a könnyebb betartásáról beszélnék.

Az interneten fellelhetőek olyan kommentárok és olvasói levelek, amelyek egyenesen méregnek tartják a Vivegát.

Ezt a terméket szakemberek hozták létre, a WHO ajánlásai alapján, tudományosan alátámasztott tényekre, mások mellett a Nobel-díjas Selye János professzor kutatásaira alapozva. Tudok ezekről a rágalmakról, de nem akarom erre pazarolni az időmet. Inkább a tájékoztatásra fordítanám az erőimet.Heródek Éva

1954-ben született Izsákon. Kereskedelmi és vendéglátó-ipari főiskolát végzett, 1992 óta saját üzleteit vezeti. Tagja a Magyar Feltalálók Egyesületének.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.