Magyarok a piacon

Egy nyalásnyi nyár

/ 2014.07.11., péntek 09:30 /

Magyarországon is változóban van a fagylaltkultúra – véli Török Balázs, a legjobb budapesti fagylaltozók közé beválasztott Fragola alapító-tulajdonosa.

Fotó: Fűrjes Viktória

Tihany camembert- és gorgonzola-ízű fagyik? Már csak ilyenekkel lehet kitűnni a tömegből?

Az volt az elképzelésünk, hogy a hagyományos ízeket prémium minőségben készítjük el, emellett olyan ízű fagylaltokat kínálunk, amelyek a 2011- es induláskor Budapesten, sőt Magyarországon is meglepetésként hatnak. Ha már épp ezt a két ízt emelte ki, elárulom: Olaszországban vannak olyan műhelyek, ahol fagylalt-alapanyagként használják a gorgonzolát. Arra gondoltam, mi is lehetünk merészek, és magyar sajtokkal is kísérletezhetünk.

Elég bátrak a magyarok ahhoz, hogy ezeket az ízeket válasszák?

Magam is meglepődtem, mennyire vevők a vásárlóink mindenféle újdonságra. Néhány hete három üzletünk elé valaki éjszaka krétával felírta, hogy nagyon hiányzik neki a zöldtea-fagylalt, napok óta emiatt jár ide. Annyira megérintett minket ez az inkognitóban maradt üzenet, hogy azóta nem hagyjuk ki ezt az ízt a palettáról.

 

Ízbombák nem csak eperből
Török Balázs hosszú évekig foglalkozott a Baldini cipők kereskedelmével, ám a válság miatt váltania kellett. 2010 őszén elment egy olaszországi fagylaltkészítő-tanfolyamra, és lelkesen bújta a könyveket. 2011 májusában nyílt az első Fragola fagyizó a Nagymező utcában, két hét után már látszott, hogy a vállalkozás sikeres lesz. Mostanra három saját üzletet nyitottak, és létrejött három franchise rendszerű Fragola fagylaltozó is, emellett beszállítóként éttermekben, bisztrókban és kávézókban is jelen vannak. Saját üzleteikben 13 főt foglalkoztatnak. Árbevételük tavaly meghaladta a 43 millió forintot.

Angliában 2012-ben már olyan ízek voltak a menüsoron, mint a mustáros, a kecsketejes vagy szivarfüstízű karamellafagylalt. Ebbe az irányba haladunk itthon is?

Már nálunk is vannak ilyen kreációk. Elég nyitott kísérletezőnek tartom magam, de például az az irány, hogy húsfélékkel próbálják kombinálni a tej vagy a sorbet jellegű alapokat, engem nem indít meg. Nem a libamájjal készült fagylalt lesz a következő kreációnk, az biztos.

Hanem mi?

Nemrég Triesztben fedeztem fel egy 1926-ban alapított családi fagylaltozót, ahol az egyik felmenőről, Valentina nagymamáról elnevezett kreáció nagyon megtetszett. Az alapja pisztácia, vannak benne sós, karamellizált pisztáciadarabok, a tetején pedig fehércsokoládé-réteg. Megállapodtunk velük, hogy a Valentinát mi is felvesszük a palettára.

Miért vág bele egy cipőkereskedő egy ennyire szezonális dologba? Cipőre mindig szükség van.

Felső kategóriás cipők kereskedelmével foglalkoztam, a válság pedig épp ezt a szegmenst tépázta meg. Így kényszerből léptem, de az olaszországi kapcsolataimat, a nyelvtudás előnyeit, a helyismeretet nem akartam feladni. A szezonalitásnak előnyei is vannak, könnyű előre jelezni a keresletet. A fagylaltot Észak-Európában télen is fogyasztják, és a fagylaltkultúra változik hazánkban is. Remélem, ehhez a tendenciához mi is hozzájárulunk.

Török Balázs
1970-ben született Budapesten. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán végzett. A kezdetektől saját vállalkozásaiban dolgozott, húsz évig cipőkereskedelemmel foglalkozott. Nős, két kislány édesapja.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.