Magyarok a piacon

Egyenesen háztájit!

/ 2014.02.14., péntek 14:00 /
Egyenesen háztájit!

A nagyobb üzletek a társadalmi felelősségvállalás jegyében nyithatnának néhány polcot a kistermelők áruféleségeinek - mondja Rönky Balázs, a termelőtől.hu honlap megálmodója.

Fotó: Fűrjes Viktória

Gazdálkodott valaha?

Soha. Valószínűleg ezért is alakult ki bennem, született budapestiben a vidéki parasztromantika.

Könnyű volt "kívülállóként" összegyűjteni a termelőket?

Nem. Vásárokat látogattam, jártam a vidéket, de sokan mondták, hogy nem akarnak rajta lenni a honlapon, mert nem termelnek olyan sokat, vagy jobb nekik, ha nem figyel fel rájuk az adóhatóság. Hat éve az internet még nem volt elterjedt értékesítési csatorna. De csaknem 600 termelőt mégis sikerült összegyűjteni, ezzel már el lehetett indulni. Ezren később csatlakoztak, amikor látták, hogy a rendszer működik.

Hogyan fogadták a vásárlók? Gondolja, hogy ki lehet váltani a mindennapi szuper- és hipermarketbeli vásárlást?

Nem gondolom. Az lenne a cél, hogy aki teheti, eleinte mondjuk az ünnepnapokon szerezzen be termelői termékeket. Megvan az a réteg, amely érdeklődik az egészségesebb, jobb ízű, kézműves termékek iránt, és meg is engedheti magának, hogy megvásárolja ezeket a sok esetben drágább árukat. A nagyobb üzletek a társadalmi felelősségvállalás jegyében nyithatnának néhány polcot a kistermelői termékek számára. Persze tudom, ez nagy logisztikai feladat lenne, hiszen a kistermelők nem termelnek akkora mennyiséget, amekkorára a hipermarketeknek szükségük van.

 Születésnapi ajándék
Egy jól sikerült termelői látogatás után, 2008-ban vetődött fel Rönky Balázsban a gondolat, hogy jó lenne, ha létezne egy adatbázis, ahol - aki erre fogékony - hely és termékkategória alapján rendszerezve könnyen megtalálná, kitől és hogyan rendelhet termelői termékeket. Egy évig tartott az előkészítés, majd újabb egy évig működött egy átmeneti oldal, ahol gyűjtötték a termelőktől a címeket és verbuválták a jövőbeli honlap látogatóit. Rönky Balázs 2010. május 15-én, 40. születésnapján indította el a honlapot, mely a nagy érdeklődés miatt azonnal lefagyott. Jelenleg csaknem 1600 termelő érhető el az oldalon keresztül, havonta 30-40 ezren látogatják, a Facebookon 80 ezer követője van. 
 


Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter korábban úgy nyilatkozott, "szinte minden héten nyitnak egy termelői piacot". Ez milyen változásokat hozott?

Volt egy kezdeti fellendülés, de abban nem vagyok biztos, hogy a vásárlók el tudnak tartani ennyi termelői piacot. Nehéz nyereségesen üzemeltetni őket. Szerintem néhány eltűnik, de azok, amelyek jó helyen vannak, és turisztikai szempontból is vonzóak, tehát élményt is tudnak nyújtani, hosszú távon fennmaradnak.

Kormányzati szándék, hogy a közétkeztetők, amit csak tudnak, helyi termelőktől szerezzenek be a menzai étkeztetéshez. A gyakorlatban ez működik?


Ez kiváló lehetőség, amivel élni kell. Az új kistermelői és piactörvény rengeteget segített az áruk piacra jutásában, de van még tennivaló. Az őstermelők nulla százalékos áfával termelnek, viszont a kézműves áruféleségek drágábbak a nagyipari körülmények között előállítottaknál. A boltokban az árukra rájön még a 27 százalékos áfa, ami tovább emeli az árat. Ahhoz, hogy minél több vásárlóhoz eljussanak ezek a termékek, ezen változtatni kellene.Rönky Balázs

1970-ben született Budapesten. Technikumot végzett. Marketingkommunikációval foglalkozó vállalkozásában dolgozik, a honlapot szabadidejében üzemelteti. Négy gyermek édesapja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.