Magyarok a piacon

Élre tekertek

/ 2010.06.10., csütörtök 15:11 /

A kilencvenes években arcról ismertük azt a két-három fazont, aki a városban tekert - emlékszik vissza Géresi László, a Hajtás Pajtás Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Cége a regényes kezdetek után mára a Budapesten belüli kézbesítést tekintve piacvezető lett.

- Hogyan lehet versenyképes egy biciklis futárcég?

- Szervezés kérdése. A diszpécsereink maguk is futárok voltak, legfeljebb húsz emberrel dolgoznak. Ismerik a várost, és azt is: kinek milyen a munkatempója. Egy öregebb motor fenntartása sem kerül sokkal többe, de nekünk nem kell benzint és kötelező biztosítást fizetni. A motoros futároknak több csomagot kell egyszerre szállítaniuk, hogy nyereségesek legyenek, így lehet, hogy valamelyik késve ér a címzetthez. Az irodaházak recepciósai pedig külön élvezik, amikor egy sportos fiatal jelenik meg a biciklijével.

- Milyen nehézségek adódtak?

- Bár kezdettől fogva hittünk abban, hogy az ötletünk fantasztikus, viszonylag lassan indultunk be. Sokan nem tudták elképzelni, hogyan fogunk közlekedni a városban. Hárman kezdtünk, egy év múlva már tízen tekertünk. Az első megrendelőnk egy fordítóiroda volt, amely egy piacvezető reklámügynökséggel állt kapcsolatban. Így egyik megrendelés hozta a másikat.

- Ez volt a fordulat a cég életében?

- Hirtelen 20-40 fős céggé nőtte ki magát a Hajtás Pajtás, ezért a korábbi haveri viszonyokat kénytelenek voltunk átértékelni. Nem engedhettük meg, hogy valaki reggel betelefonáljon, hogy nem tud dolgozni, mert másnapos. Gyárrá váltunk, fegyelmezettebbek lettünk, ezért voltak, akik elhagytak bennünket.

- Most hogyan tudják túlélni a válságot?

- Létszámstoppal. Helyzetünkből adódóan két éve mindenkinél hamarabb tudtuk, hogy valami nincsen rendben. Nem lett több a küldemény a nyári szabadságok után, s amikor októberben bejelentették, hogy válság van, már mindent értettünk. Tíz embert kellett elküldenünk. Mivel nálunk rendezettek a munkaviszonyok, a járulékokat akkor is fizetnünk kell, amikor nincs munka.

- A túlélés miatt nyergeltek robogóra és autóra is?

- Sokan azért nem minket bíztak meg a munkával, mert azt gondolták, hogy a nagyobb csomagokat nem tudjuk elszállítani. Két céget pedig nem akartak fizetni, így motorral vitették a leveleket is. Ezért bővítettünk, s a bringás részleg is jobban fölpörgött.

- A cégvezetésben is történtek változások?

- Testvéremmel együtt ma is ügyvezetők vagyunk, a stratégiai kérdésekben is mi döntünk, de miután volt két srác, akinek át lehetett adni a vezetést, a napi munkát így már ők végzik. De ha kell, én is beállok futárkodni.

- Adott esetben a cégtől is megválnának, mint egy régi bringától?

- Kedvező ajánlat esetén akár még erről is szó lehet. Volt, aki abba ment tönkre, hogy foggal-körömmel ragaszkodott a cégéhez. Csodálkozom, hogy még egyetlen multi sem érdeklődött irántunk. Ők túl nagyok ahhoz, hogy profin megszervezzék a helyi kézbesítést. Hiába erősek a világpiacon, Budapesten labdába sem tudnak rúgni.GÉRESI LÁSZLÓ

1974. január 23-án született Budapesten. • Két hónapig iparcikk-kereskedelmi szakközépiskolába járt. • Egy év kihagyás után a gimnáziumot Izraelben végezte el. • Érettségi után hazatért, s belevágott a futárkodásba. • Testvérével közös zenekara van, focizik, télen hokizik. • Egy fiú édesapja.Svájctól a kritikus tömegig

Géresi László a Hajtás Pajtást testvérével, Tóth Zoltánnal alapította 1993-ban, egy hazánkban tanuló svájci egyetemista ötlete alapján. Kezdőtőkéjüket lakásfestésből szerezték, s barátok támogatásával tudtak szórólapokat nyomtatni, újsághirdetést feladni. Vállalkozásuk ma 110 embert foglalkoztat, a futárcég mellett kerékpárboltjuk is van. Kezdeményezésükre Terézvárosban 20 parkolóhely megszüntetésével biciklitárolókat létesítettek, munkatársaik szervezik a Critical Mass felvonulást. Nettó árbevételük tavaly elérte a 350 millió forintot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.