Magyarok a piacon

Értékmentés bútorokkal

/ 2012.10.10., szerda 16:05 /

Különleges hatású, egyedi antik bútorok kelnek "új életre" az Endrédi Design felkérésére dolgozó festőművészek keze alatt. A cégvezető, Endrédi Noémi szerint a vintage bútorok újraértelmezésével olyan berendezési tárgyak születnek, melyek meghatározó darabjaivá válhatnak egy modern enteriőrnek.

Ez antikvitás vagy bútorbolt?

Mindkettő. Szenvedélyes gyűjtői vagyunk a régi, stílus- és arányérzékkel tervezett bútoroknak. Ezekből tekintélyes kollekciót halmoztunk fel. A bútorokat restauráljuk, majd új dizájnt adunk nekik; egy képzőművész segítségével átalakítjuk, újraértelmezzük őket. Emellett forgalmazunk "hagyományos" antik bútorokat, és vannak saját tervezésű berendezési tárgyaink is.

Egy antik komódra színes, kubai utcakép került, egy kétajtós szekrényre Marilyn Monroe-portrét festettek. Hogy születnek meg a látványtervek?

Legtöbbször már abban a pillanatban van elképzelésem, amikor rátalálunk a bútorra. Ezek a tárgyak sokszor méltatlanul elfelejtve porosodnak egy raktárépületben vagy padláson. Az emberek nem is tudják, milyen értéket képvisel egy biedermeier, szecessziós vagy art deco bútor. Gyönyörű, kifinomult érzékkel tervezett darabokról van szó, melyek magukra vonják a figyelmet. A látványtervnél az a szempont, hogy ezt a különleges, antik hangulatot modern kontextusba helyezve őrizzük meg. Meg lehet találni az "összecsengő" témákat még akkor is, ha több mint száz év húzódik a bútor készítése és a mi korunk között.

Manapság miért nem készülnek ilyen igényes bútordarabok?

Jellemzően az alapanyag és a kialakítás tekintetében is értéktelen tömegtermékek uralják a piacot. Sokszor még a tehetősebb rétegnek sincs igénye arra, hogy ízléses környezetben éljen. Időről időre megjelennek divatáramlatok, melyeket pár éves csúszással és lebutítva átvesznek a nagy bútorházak is, és ezekkel árasztják el a lakásokat.

Lakberendezési trendekhez minden bútorgyártónak érdemes igazodni.

De nem mindegy, hogy ez eredeti, értékes "hozzászólás" egy témához, vagy szolgai és olcsó tömegtermelés. Azok a vintage bútorok, melyeket mi használunk, az átalakítás után tökéletesen illeszthetőek egy kortárs, stílusos enteriőrbe, de nem az a célunk, hogy divathullámokat lovagoljunk meg.

Mivel lehetne jellemezni az itt készült bútorok stílusát?

A trendeknél fontosabb, hogy rátaláljunk olyan értékekre, melyek korábban már a sajátjaink voltak, és korunk ízléséhez igazítva megőrizzük őket. Nyitottak vagyunk az újdonságokra, de az újítást a hagyományok korszerűsítésével, s nem az elvetésükkel valósítjuk meg.Endrédi Noémi

1973-ban született Szőnyben. A középiskola után a soproni óvónőképző főiskolán és ezzel párhuzamosan a Szombathelyi Tanítóképző Főiskolán tanult tovább. Később üzletvezetőként helyezkedett el bátyja faipari festékeket forgalmazó vállalkozásánál. Házas, két lány édesanyja.Antik és loft

Az idén áprilisban alapított Endrédi Design nem kizárólag antik bútorokkal foglalkozik. A cég saját tervezésű darabokat is készít. A loft stílusban gyártott berendezési tárgyak első ránézésre szöges ellentétei az antik hangulatban készült termékeknek, hiszen ezt a szemléletet a modern ipari környezet ihlette. A jól eltalált, sokszor egymásra is rímelő dizájnmotívumok hatására azonban harmóniába hozható egymással a XIX. század végén és a XX. század elején készült antik és a kortárs, indusztriális hangulat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.