valasz.hu/magyarokapiacon/ertekmentes-butorokkal-55708/

http://valasz.hu/magyarokapiacon/ertekmentes-butorokkal-55708/

Magyarok a piacon

Értékmentés bútorokkal

/ 2012.10.10., szerda 16:05 /

Különleges hatású, egyedi antik bútorok kelnek "új életre" az Endrédi Design felkérésére dolgozó festőművészek keze alatt. A cégvezető, Endrédi Noémi szerint a vintage bútorok újraértelmezésével olyan berendezési tárgyak születnek, melyek meghatározó darabjaivá válhatnak egy modern enteriőrnek.

Ez antikvitás vagy bútorbolt?

Mindkettő. Szenvedélyes gyűjtői vagyunk a régi, stílus- és arányérzékkel tervezett bútoroknak. Ezekből tekintélyes kollekciót halmoztunk fel. A bútorokat restauráljuk, majd új dizájnt adunk nekik; egy képzőművész segítségével átalakítjuk, újraértelmezzük őket. Emellett forgalmazunk "hagyományos" antik bútorokat, és vannak saját tervezésű berendezési tárgyaink is.

Egy antik komódra színes, kubai utcakép került, egy kétajtós szekrényre Marilyn Monroe-portrét festettek. Hogy születnek meg a látványtervek?

Legtöbbször már abban a pillanatban van elképzelésem, amikor rátalálunk a bútorra. Ezek a tárgyak sokszor méltatlanul elfelejtve porosodnak egy raktárépületben vagy padláson. Az emberek nem is tudják, milyen értéket képvisel egy biedermeier, szecessziós vagy art deco bútor. Gyönyörű, kifinomult érzékkel tervezett darabokról van szó, melyek magukra vonják a figyelmet. A látványtervnél az a szempont, hogy ezt a különleges, antik hangulatot modern kontextusba helyezve őrizzük meg. Meg lehet találni az "összecsengő" témákat még akkor is, ha több mint száz év húzódik a bútor készítése és a mi korunk között.

Manapság miért nem készülnek ilyen igényes bútordarabok?

Jellemzően az alapanyag és a kialakítás tekintetében is értéktelen tömegtermékek uralják a piacot. Sokszor még a tehetősebb rétegnek sincs igénye arra, hogy ízléses környezetben éljen. Időről időre megjelennek divatáramlatok, melyeket pár éves csúszással és lebutítva átvesznek a nagy bútorházak is, és ezekkel árasztják el a lakásokat.

Lakberendezési trendekhez minden bútorgyártónak érdemes igazodni.

De nem mindegy, hogy ez eredeti, értékes "hozzászólás" egy témához, vagy szolgai és olcsó tömegtermelés. Azok a vintage bútorok, melyeket mi használunk, az átalakítás után tökéletesen illeszthetőek egy kortárs, stílusos enteriőrbe, de nem az a célunk, hogy divathullámokat lovagoljunk meg.

Mivel lehetne jellemezni az itt készült bútorok stílusát?

A trendeknél fontosabb, hogy rátaláljunk olyan értékekre, melyek korábban már a sajátjaink voltak, és korunk ízléséhez igazítva megőrizzük őket. Nyitottak vagyunk az újdonságokra, de az újítást a hagyományok korszerűsítésével, s nem az elvetésükkel valósítjuk meg.Endrédi Noémi

1973-ban született Szőnyben. A középiskola után a soproni óvónőképző főiskolán és ezzel párhuzamosan a Szombathelyi Tanítóképző Főiskolán tanult tovább. Később üzletvezetőként helyezkedett el bátyja faipari festékeket forgalmazó vállalkozásánál. Házas, két lány édesanyja.Antik és loft

Az idén áprilisban alapított Endrédi Design nem kizárólag antik bútorokkal foglalkozik. A cég saját tervezésű darabokat is készít. A loft stílusban gyártott berendezési tárgyak első ránézésre szöges ellentétei az antik hangulatban készült termékeknek, hiszen ezt a szemléletet a modern ipari környezet ihlette. A jól eltalált, sokszor egymásra is rímelő dizájnmotívumok hatására azonban harmóniába hozható egymással a XIX. század végén és a XX. század elején készült antik és a kortárs, indusztriális hangulat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.