Magyarok a piacon

Falatnyi egészség

/ 2013.07.24., szerda 16:30 /

"Természetes, növényi alapanyagokból előállított élelmiszerek fogyasztásával jó eséllyel megelőzhetőek olyan, ma még gyógyíthatatlan betegségek, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór" - állítja a Pharmacoidea Kft. ügyvezetője, Letoha Tamás.

Hogy lehet, hogy gyógynövényekkel érnek el eredményeket egy olyan területen, ahol a modern orvostudomány tehetetlen?

Mi a megelőzés irányából közelítünk a problémához. Az előrehaladott idegsejtpusztulás állapotában, amikor az Alzheimer már elhatalmasodott, nincs mit tenni. Nem lehet "visszavarázsolni" az életképtelenné vált sejteket, azért viszont sokat tehetünk, hogy elkerüljük a kór kialakulását. A modern természettudomány pár száz éves, egyes kultúrák étrendjében azonban évezredek óta használnak bizonyos betegségek ellen hatásos növényeket.

Van, ahol az Alzheimer ismeretlen?

A modern iparral rendelkező országokban ez a betegség a negyedik leggyakoribb halálok, ám például Indiában a népesség töredékét érinti. Nem mi találtuk fel a spanyolviaszt: náluk már évezredek óta a táplálkozási kultúra része például a kurkuma, melynek hatását a nyugati orvoslás most kezdi megismerni. A Mentalfitol márkanév alatt forgalmazott funkcionális élelmiszerek elkészítéséhez olyan gyógynövényeket használtunk, amelyek hátráltatják ezen betegségek kialakulását.

Miért nem kapszulában értékesítik a hatóanyagot?

Mert az emberek többsége nem szívesen szedne tablettát azért, hogy elkerüljön egy akár évtizedek múlva jelentkező betegséget. Itt az a fontos, hogy a megfelelő anyagok beépüljenek étrendünkbe, és ezt finom, zöldfűszeres baromfivirslivel könnyebb elérni, mint egy keserű kapszulával.

A Pharmacoidea részt vesz gyógyszerészeti kutatásokban is?


Igen, sikerült bekerülnünk az EU legnagyobb költségvetésű gyógyszerfejlesztési programjába. A kezdeményezés célja, hogy felgyorsítsa azt a folyamatot, amíg egy tudományos eredményből a gyógyászatban is alkalmazható készítmény lesz. Egy nemzetközi kutatókonzorcium részeként többek között DNS-alapú terápiás megoldások kifejlesztésén dolgozunk.

A génterápia felé tart az orvostudomány?

Ez a jövő, és hatalmas siker, hogy Európa legnagyobb gyógyszergyártóival és kutatóközpontjaival együtt részt vehetünk ennek kidolgozásában. Az így megszerzett kapcsolatokat fel tudjuk használni később ahhoz, hogy megszervezzük termékeink külföldi forgalmazását. Egy magyar vállalat ezen a területen csak úgy érhet el nagy eredményeket, ha a szélesebb és nagyobb vásárlóerejű nemzetközi piacokra támaszkodik.Dr. Letoha Tamás

1974-ben született Szegeden. Általános orvosi és közgazdasági tanulmányokat folytatott Szegeden. 2001-től az egyetem PhD-programjában kutatással kezdett foglalkozni. 2006-ban került a Pharmacoidea Kft.-hez. 2011 óta a cég fő tulajdonosa.Kigyógyulni a betegségből

A magyarországi biotechnológiai élet 2004-2005 körül virágzott fel, ekkoriban kezdtek elterjedni a hazai kutatóvállalatok. E cégek többsége egyetemi kutatók magánvállalkozásaként működött, akik ritkán tűztek ki komolyabb üzleti célokat. A Pharmacoidea hasonló betegségtől szenvedett; mikor 2011-ben Letoha Tamás átvette a vezetést, szinte a csőd széléről kellett visszafordítani. Ma már a folyamatos fejlődés mellett kiemelkedő kutatói eredményeket is felmutatnak. A Pharmacoidea 2012-ben 33,5 millió forintos árbevételt ért el.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.