Magyarok a piacon

Felpörög az egészségturizmus?

/ 2018.04.04., szerda 18:11 /

A kriptovaluták működési elvének segítségével átláthatóvá tehető az egészségpiac – vallja a fizetős orvosi szolgáltatások online versenyeztetésével foglalkozó Etheal ügyvezetője, Kertész Mihály.

Az internetes termék- és szolgáltatás-összehasonlító oldalak az elmúlt években jelentősen átalakították a fogyasztói szokásokat. Hasonló várható az egészségügyben is?

Igen, az ilyen weboldalak a közeli jövőben mély változásokat hozhatnak. Ahogy ma már nem foglalunk szállodai szobát vagy nem vásárolunk műszaki cikkeket a szükségesnél drágábban, úgy hamarosan magától értetődő lesz, hogy a fizetős egészségügyi ellátást is „megversenyeztetjük”. A mi szolgáltatásunk, a doklist.com például alkalmas arra, hogy átláthatóvá és megbízhatóvá tegye az egészségügyi turizmus piacát.

Tudomásunk szerint nem a fogászatok és magánklinikák számítanak a feketegazdaság melegágyának. Honnan hiányolják az átláthatóságot?

Magyarországon csak a fogászati turizmus évente 75 milliárd forintos árbevételt termel. Kiterjedt, nemzetközi forgalmat bonyolító piacról van szó, melyen ugyanúgy vannak jobb és rosszabb minőségű szolgáltatások, tisztességes és tisztességtelen vállalkozók, mint bárhol a gazdaságban – a különbség annyi, hogy az egészségünket még a pénzünknél is kevésbé érdemes kockáztatni. A webes összehasonlító oldalak világos viszonyokat teremtenek; a korábbi betegek visszajelzései, értékelései alapján nagy biztonsággal kiválaszthatjuk az igényeinknek megfelelő orvosokat.

A Facebookkal kapcsolatban a napokban zajlik minden idők egyik legnagyobb online adatvédelmi botránya. Ráadásul ez nem az első eset, amikor webes szolgáltatásokat a felhasználók véleményének befolyásolására próbáltak használni.

Mindig vannak, akik megpróbálják tisztességtelenül használni az új lehetőségeket. Kis rutinnal az összehasonlító és értékelő weboldalakon is ki lehet szúrni az ügyeskedőket; van, ahol többletpénz fejében a rendszer előrébb sorolja a hirdetésünket, és egy vállalkozó kisebb trükközéssel sokszor magának is tud írni értékeléseket. Az a szerencse, hogy a technológia ma már gyorsan túllép az ilyen kiskapukon. A mi rendszerünk ugyanazon az elven működik, mint a bitcoin és a többi kriptovaluta – gyakorlatilag lehetetlen kijátszani.

Mi lehet közös a kriptovalutákban és egy online egészségpiaci szolgáltatásban?

A legnagyobb biztonságra törekvés. A bitcoin és a hozzá hasonló virtuális valuták azért működhetnek valódi pénzként, mert a mögöttük lévő infrastruktúra képes garantálni, hogy mindig kötött számú fizetőeszköz marad a rendszerben, tehát nem fordulhat elő hamisítás. Ezt a blokklánc vagy „elosztott főkönyv” nevű technológia szavatolja, melyet a legegyszerűbben úgy képzelhetünk el, mint egy nagy Excel-adatbázist, amely minden érintett számítógépén el van mentve. Ha történik egy tranzakció, akkor az adott sor minden gépen megváltozik, így ebben a rendszerben nem fordulhat elő csalás. A mi szolgáltatásunk alapja szintén egy nagy adatbázis, úgyhogy a blokkláncelv fontos biztosíték arra, hogy az értékelési rendszerbe ne lehessen öncélúan beavatkozni.

Cégük más szálon is kötődik ehhez a technológiához: nemrég 150 millió forint értékű tőkét vontak be, méghozzá kriptovalutában. Nem nehezíti ez a forrás felhasználását?

Inkább megkönnyíti. Míg egy nagyobb nemzetközi átutalásra hagyományos pénz esetében napokat kell várni, ebben a formában néhány másodperc alatt megtörténik. A startupok finanszírozása terén napjainkban nagyon népszerű a kriptovaluta, hiszen ilyen formában bárki befektethet a cégbe, „valódi” pénzt viszont csak arra jogosult intézményeken keresztül lehetne felajánlani. Ezért a hamarosan induló második befektetési körünket is így bonyolítjuk majd. Becsléseink szerint ezúttal akár a dollármilliós nagyságrendet is elérheti a begyűjtött tőke.

Megvan már a helye?

Az első befektetési körből főleg nemzetközi konferenciákra utaztunk és kapcsolatokat építettünk – többek között letettük névjegyünket a Stanford Egyetemen és Hongkongban. A második forduló pedig inkább a rendszer és az adatbázis fejlesztését szolgálja majd. Jelenleg a magyar portálon 40 ezer orvos szerepel, de kísérletképpen elindultunk Brazíliában is, ahol alig másfél hónap alatt 388 ezer fős adatbázist hoztunk létre. Tervünk az, hogy a terjeszkedést elsősorban Ázsiára koncentráljuk, ugyanis tapasztalataink szerint ott van igazán kultúrája az egészségügyi turizmusnak.

Az egyik országban olcsóbban hozzá lehet férni bizonyos orvosi ellátásokhoz, mint a másikban. Hol itt a kulturális tényező?

Az ár csak egy szempont. Legalább ilyen fontos a gyorsaság, illetve a szolgáltatás várható minősége – nem beszélve az adott ország egészségügyi berendezkedéséről. Kanadában például hat hónapot is várni kell egy csípőprotézis-műtétre, Brüsszelben viszont egy héten belül megcsinálják. Dubajban állítólag hamarabb épült meg a világ legmagasabb felhőkarcolója, mint hogy el tudtak volna végezni egy szervátültetést. Egyre inkább ki lehet mutatni, hogy bizonyos térségek egyes egészségügyi területekre szakosodnak. Ahogy nem minden országban gyártanak Mercedest, úgy várható, hogy a jövőben az egészségügyi piac is egyre inkább nemzetközi központokra épül majd.

Kertész Mihály
1988-ban született Kaposváron. • Állatorvosként végzett, majd diplomát szerzett marketing és kommunikáció szakon is. • New Yorkban elvégezte a Miami Ad School nevű reklámstratégiai képzést. • 2014-ben Magyarországon reklámügynökséget alapított. • 2017-ben Tábori Viktorral indította el az Ethealt.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.