heti-valasz.hu/magyarokapiacon/felporog-az-egeszsegturizmus-128032

http://heti-valasz.hu/magyarokapiacon/felporog-az-egeszsegturizmus-128032

Magyarok a piacon

Felpörög az egészségturizmus?

/ 2018.04.04., szerda 18:11 /

A kriptovaluták működési elvének segítségével átláthatóvá tehető az egészségpiac – vallja a fizetős orvosi szolgáltatások online versenyeztetésével foglalkozó Etheal ügyvezetője, Kertész Mihály.

Az internetes termék- és szolgáltatás-összehasonlító oldalak az elmúlt években jelentősen átalakították a fogyasztói szokásokat. Hasonló várható az egészségügyben is?

Igen, az ilyen weboldalak a közeli jövőben mély változásokat hozhatnak. Ahogy ma már nem foglalunk szállodai szobát vagy nem vásárolunk műszaki cikkeket a szükségesnél drágábban, úgy hamarosan magától értetődő lesz, hogy a fizetős egészségügyi ellátást is „megversenyeztetjük”. A mi szolgáltatásunk, a doklist.com például alkalmas arra, hogy átláthatóvá és megbízhatóvá tegye az egészségügyi turizmus piacát.

Tudomásunk szerint nem a fogászatok és magánklinikák számítanak a feketegazdaság melegágyának. Honnan hiányolják az átláthatóságot?

Magyarországon csak a fogászati turizmus évente 75 milliárd forintos árbevételt termel. Kiterjedt, nemzetközi forgalmat bonyolító piacról van szó, melyen ugyanúgy vannak jobb és rosszabb minőségű szolgáltatások, tisztességes és tisztességtelen vállalkozók, mint bárhol a gazdaságban – a különbség annyi, hogy az egészségünket még a pénzünknél is kevésbé érdemes kockáztatni. A webes összehasonlító oldalak világos viszonyokat teremtenek; a korábbi betegek visszajelzései, értékelései alapján nagy biztonsággal kiválaszthatjuk az igényeinknek megfelelő orvosokat.

A Facebookkal kapcsolatban a napokban zajlik minden idők egyik legnagyobb online adatvédelmi botránya. Ráadásul ez nem az első eset, amikor webes szolgáltatásokat a felhasználók véleményének befolyásolására próbáltak használni.

Mindig vannak, akik megpróbálják tisztességtelenül használni az új lehetőségeket. Kis rutinnal az összehasonlító és értékelő weboldalakon is ki lehet szúrni az ügyeskedőket; van, ahol többletpénz fejében a rendszer előrébb sorolja a hirdetésünket, és egy vállalkozó kisebb trükközéssel sokszor magának is tud írni értékeléseket. Az a szerencse, hogy a technológia ma már gyorsan túllép az ilyen kiskapukon. A mi rendszerünk ugyanazon az elven működik, mint a bitcoin és a többi kriptovaluta – gyakorlatilag lehetetlen kijátszani.

Mi lehet közös a kriptovalutákban és egy online egészségpiaci szolgáltatásban?

A legnagyobb biztonságra törekvés. A bitcoin és a hozzá hasonló virtuális valuták azért működhetnek valódi pénzként, mert a mögöttük lévő infrastruktúra képes garantálni, hogy mindig kötött számú fizetőeszköz marad a rendszerben, tehát nem fordulhat elő hamisítás. Ezt a blokklánc vagy „elosztott főkönyv” nevű technológia szavatolja, melyet a legegyszerűbben úgy képzelhetünk el, mint egy nagy Excel-adatbázist, amely minden érintett számítógépén el van mentve. Ha történik egy tranzakció, akkor az adott sor minden gépen megváltozik, így ebben a rendszerben nem fordulhat elő csalás. A mi szolgáltatásunk alapja szintén egy nagy adatbázis, úgyhogy a blokkláncelv fontos biztosíték arra, hogy az értékelési rendszerbe ne lehessen öncélúan beavatkozni.

Cégük más szálon is kötődik ehhez a technológiához: nemrég 150 millió forint értékű tőkét vontak be, méghozzá kriptovalutában. Nem nehezíti ez a forrás felhasználását?

Inkább megkönnyíti. Míg egy nagyobb nemzetközi átutalásra hagyományos pénz esetében napokat kell várni, ebben a formában néhány másodperc alatt megtörténik. A startupok finanszírozása terén napjainkban nagyon népszerű a kriptovaluta, hiszen ilyen formában bárki befektethet a cégbe, „valódi” pénzt viszont csak arra jogosult intézményeken keresztül lehetne felajánlani. Ezért a hamarosan induló második befektetési körünket is így bonyolítjuk majd. Becsléseink szerint ezúttal akár a dollármilliós nagyságrendet is elérheti a begyűjtött tőke.

Megvan már a helye?

Az első befektetési körből főleg nemzetközi konferenciákra utaztunk és kapcsolatokat építettünk – többek között letettük névjegyünket a Stanford Egyetemen és Hongkongban. A második forduló pedig inkább a rendszer és az adatbázis fejlesztését szolgálja majd. Jelenleg a magyar portálon 40 ezer orvos szerepel, de kísérletképpen elindultunk Brazíliában is, ahol alig másfél hónap alatt 388 ezer fős adatbázist hoztunk létre. Tervünk az, hogy a terjeszkedést elsősorban Ázsiára koncentráljuk, ugyanis tapasztalataink szerint ott van igazán kultúrája az egészségügyi turizmusnak.

Az egyik országban olcsóbban hozzá lehet férni bizonyos orvosi ellátásokhoz, mint a másikban. Hol itt a kulturális tényező?

Az ár csak egy szempont. Legalább ilyen fontos a gyorsaság, illetve a szolgáltatás várható minősége – nem beszélve az adott ország egészségügyi berendezkedéséről. Kanadában például hat hónapot is várni kell egy csípőprotézis-műtétre, Brüsszelben viszont egy héten belül megcsinálják. Dubajban állítólag hamarabb épült meg a világ legmagasabb felhőkarcolója, mint hogy el tudtak volna végezni egy szervátültetést. Egyre inkább ki lehet mutatni, hogy bizonyos térségek egyes egészségügyi területekre szakosodnak. Ahogy nem minden országban gyártanak Mercedest, úgy várható, hogy a jövőben az egészségügyi piac is egyre inkább nemzetközi központokra épül majd.

Kertész Mihály
1988-ban született Kaposváron. • Állatorvosként végzett, majd diplomát szerzett marketing és kommunikáció szakon is. • New Yorkban elvégezte a Miami Ad School nevű reklámstratégiai képzést. • 2014-ben Magyarországon reklámügynökséget alapított. • 2017-ben Tábori Viktorral indította el az Ethealt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.