Magyarok a piacon

Finomat, frisset, forrón

/ 2014.05.29., csütörtök 19:53 /
Finomat, frisset, forrón

Falusi pékmesterként egy dolog érdekel: hogy a vásárló visszajön-e a boltba – árulja el a Fornetti alapító-tulajdonosa, Palásti József.

Palásti József

Palásti József

Fotó: Lenyó László

Mikor sütött utoljára?

Úgy, hogy én készítettem a tésztát, én csináltam mindent a kész süteményig? Erre nem tudok válaszolni. Van most viszont egy lakodalmi meghívásom: egy professzorom kért meg, hogy a lánya esküvőjén az édesanyja kemencéjében süssek tepsis kalácsot és kenyérlángost. Erre már készülök.

Min dolgozik akkor alapító-tulajdonosként a cégben?

Kiváló munkatársaim viszik a folyó ügyeket, nekem a jövőt kell terveznem. Merthogy változik a világ, a trendek, divatba jönni könnyű, de divatban maradni már nehezebb.

A 4-es metró állomásain kialakított üzlethelyiségekben a főváros nemkívánatosnak nyilvánította mások mellett a Fornettit is, mondván: már úgyis sok a péksüteményt, pizzát, szendvicset árusító bolt.

Jó embernek tartom magam, megbocsátanék nekik. A jogászaimat viszont más vezérli. Ők majd megkeresik azt, aki ilyet mond, hogy vajon tudja-e, mit beszél. Engem korábban kitüntettek a magyar élelmiszerek biztonságáért. Tavaly 20 százalékkal többen vásároltak a Fornetti-üzletekben, mint 2012-ben. A magyar élelmiszeriparral, élelmiszertudománnyal és az élelmiszeripar biztonságával foglalkozó szakemberek éppen most alapították meg a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanácsot.

A Fornettiről indulásakor sokan azt hitték, hogy olasz cég.

Én találtam ki ezt a nevet. 1979 óta vagyok magánsütödés, 1990-ben már vállalati formában működő regionális pékségem volt, és hét évvel később született meg a Fornetti Franchise.

Az alapötlet az, hogy a központi üzemben gyártani, fagyasztva kiszállítani és helyben megsütni.

Friss pékárut terítő pékként szomorúan láttam, hogy a hajnalban az üzlet elé letett pékárut lepisili a kutya, belepi a por, megszárad – ez nem tetszett. Akkor már százezer embert láttam el Bács-Kiskun megye közepén, ezért kellett a fagyasztás mint a legtermészetesebb tartósítási módszer. Sajtos és töpörtyűs pogácsával indultunk, most több tucat terméket kínálunk naponta kétmillió vásárlónak.

Merre tart a cég?

A nemzetközi franchise terjesztését most fékezem. Korábban a Balkánon voltak problémák, most itt van az orosz– ukrán konfliktus, pedig van egy nyolcmillió eurós megbízásunk gyárépítésre Oroszországban. Londonban még tárgyalunk, az arab országokban a politikai konfliktusok miatt kivárunk, Egyiptomban viszont minden elő van készítve egy termelőüzem építéséhez.

Meghonosították a látványsütést
Az 1997-ben Kecskeméten alapított Fornetti Fagyasztott Pékáru-gyártó és Forgalmazó Kft. termékeit ma már 27 országban árusítják. Ez Magyarország legnagyobb franchise rendszerben létrehozott üzletlánca. A Fornetti-üzletek száma Magyarországon 2500, más országokban ennek közel a duplája. Megközelítőleg 12 ezer embernek adnak munkát. A holding várható éves forgalma 80-100 millió euró, a magyarországi húszmilliárd forint.
Palásti József

1960-ban született Kiskunfélegyházán. 

1979-ben szerzett sütőipari mesterlevelet. 

Kunszálláson alapította meg első pékségét, majd külföldön szerzett tapasztalatokat. 

Három gyermeke van.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.