Magyarok a piacon

Finomhangolás

/ 2012.03.28., szerda 18:19 /

A Zeneakadémia eredeti hangzásának megóvásán dolgozunk éppen - mondja az Arató Akusztikai Kft. vezetője, Borsiné Arató Éva. A családi vállalkozásnak számos hazai koncert- és színházterem köszönheti hangzását.

A Művészetek Palotája a magyar akusztikai szakma egyik csúcsteljesítménye. Milyen részt vállaltak ebből?

Ez keltette önálló életre a vállalkozást. Egyik feladatunk azon nemzetközi cégek felkutatása volt, amelyek képesek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai tervezésére és kivitelezésére. A kiválasztás után ránk hárult a munkálatok, a szakemberek koordinálása. Ez is hatalmas feladatot jelentett, de emellett az épületben lévő Fesztiválszínház színháztermének, stúdiójának, a próbatermeknek hangtani tervezését is mi végeztük.

Ennek befejeztével aztán csőstül jöttek a megbízások?

Ha nem is csőstül, de sokan kerestek meg bennünket. Számos vidéki kultúrház, színház akusztikai felújítására, szaktanácsadására kértek fel, s jelen voltunk a pécsi Kodály Központ építésénél és a Nyíregyházi Kulturális Központ tervezésénél is. Egyik legfontosabb munkánk most a Zeneakadémia felújítása. Ez még nehezebb, mint egy új hangversenyterem hangzásának megtervezése. A zenészek, a zenerajongók ugyanis azt szeretnék, hogy a felújított belső tér mellett azt a régi hangzást kapják vissza, ami miatt eddig is szerették a Zeneakadémiát. Ezért körültekintőnek kell lennünk a beépített anyagok és formák megválasztásánál.

Nagyberuházásokra szakosodtak?

Magánemberek főleg azért jönnek hozzánk, hogy segítsük megszüntetni a szomszédoktól átszűrődő zajokat. Persze ezeket az építéskor könnyebben meg lehetne oldani, de az építtetők többsége szeret a hangszigetelésen spórolni. Az is gyakori, amikor a megrendelők nem akarják zavarni a szomszédjaikat például a zenéléssel.

Garázszenekaroknak próbatermet?

A próbatermek tervezése külön műfaj. Legtöbbször kiválasztanak egy könnyen elérhető, belvárosi ingatlant, amit aztán nehéz, de nem lehetetlen úgy átalakítani, hogy ne szűrődjenek ki zajok, a falak ne vezessék fel a mély hangokat a lakásokig. Ma már szórakozóhelyek is ügyelnek erre, s kérnek szaktanácsadást.

Van egy önálló termékük is, egy mobil hangvető fal, ami dizájndíjat is nyert.

Ez a fiam, Gergely munkája: olyan helyeken lehet alkalmazni, ahol csak időszakosan van szükség akusztikai rásegítésre egy előadás vagy egy koncert erejéig. Nemrég az egyik mozicsatorna vette bérbe, mert még nem készült el az új stúdiója, viszont be kellett fejeznie egy szinkronizálást. Egyik fele elnyeli a hangot, megszüntetve ezzel a nem kívánt hangvisszaverődéseket, a másik fele pedig egyenletesen szórja szét a hangot, szép hangzásúvá téve a leglehetetlenebb termet is.Borsiné Arató Éva

Debrecenben született. A BME Villamosmérnöki Karán diplomázott. Az Építésügyi Minőségellenőrző Intézetben, majd 2001-ig a Magyar Rádió fejlesztési osztályán dolgozott. 1995-ben alapította meg a vállalkozását. Házas, két lány és egy fiú édesanyja.Rádiótól a hangversenytermekig

Arató Éva az egyetemen szeretett bele a műszaki akusztikába, ezért diplomázás után még egy épületakusztikai kurzust is elvégzett. A Magyar Rádiónál több mint húsz évig foglalkozott stúdiók, termek akusztikai tervezésével. A kilencvenes évek nagy frekvenciapályázatai után - nem lévén máshol szakember stúdiók hangtani tervezésére - rengeteg megkeresést kapott, ezért döntött úgy, hogy elindítja vállalkozását is. Bár a rádió nagy szerelme volt, miután cégét felkérték a Művészetek Palotája akusztikai tervezésének koordinálására, elhatározta, hogy minden energiáját családi vállalkozásának szenteli. A cégben hárman dolgoznak, tavaly 30 millió forintos árbevételt értek el.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.