valasz.hu/magyarokapiacon/lazas-igyekezettel-124736

http://valasz.hu/magyarokapiacon/lazas-igyekezettel-124736

Magyarok a piacon

Fölhabzik a forradalom

/ 2017.08.09., szerda 14:11 /

Bár a Szigetre idén sem engedik be a kézműves söröket, a hazai kisüzemi főzdék így is meg fogják találni az utat a szélesebb közönséghez – vallja a közelmúltban debütáló First Craft Beer egyik alapítója, Kurucz Gergely.

Hat éve az önök rendezvényszervező cége indította a magyarországi sörforradalom egyik motorjaként emlegetett Budavári Sörfesztivált. A kézműves sörfőzés azóta egyértelműen polgárjogot nyert. Elégedettek?

Ha a 2011-es lesújtó helyzethez hasonlítjuk napjaink viszonyait, akár elégedettek is lehetnénk, de ha alaposabban megnézzük a számokat, kiderül, hogy semmi okunk a hurráoptimizmusra. A hazai sörpiac legalább 95 százalékát ma is a nagy, multinacionális sörfőzdék uralják, üvegenként 80 forintos áron ipari körülmények között gyártott termékekkel. A sörforradalom vívmánya mindössze annyi, hogy a nagy egészből sikerült kiszakítani egy nagyjából 1-2 százalékos piaci részesedést, melyen 60 kisüzemi sörfőzde osztozik. Ezt azért túlzás lenne egyértelmű diadalnak nevezni.

A közelmúltban mégis úgy döntöttek, hogy saját sörfőzdével jelennek meg ezen az apró piacon. Érdemes tovább szeletelni a tortát?

A kézművesfőzdék nagyon jól megvannak egymás mellett, segítik egymást; nem tartunk még ott, hogy a túl sok kisüzemi márka okozzon problémát a piacon. Azt viszont érdemes leszögezni, hogy a kézművesek jelenleg nem képesek szélesebb közönséget megszólítani. Az átlagfogyasztó nem sörínyenc, és nem is kell, hogy az legyen. Nem kizárólag a 9 százalékos alkoholtartalmú, bonyolult főzetek tekinthetők jó sörnek – ez már egy rétegigényt kiszolgáló kategória. Mi arra törekszünk, hogy harmonikus, csúcsminőségű söröket készítsünk és megmutassuk a sör sokszínűségét.

Ez az oka annak, hogy a kínálatukban egyszerre szerepel pilzeni típusú és mangós-papajás-ananászos, erősen komlózott felsőerjesztésű sör is?

Igen. Utóbbi főzetre kifejezetten büszkék vagyunk, ahogy a 80 kiló meggyel készülő, elképesztően keserű és savanyú sörünk is igazi kuriózum. A pilzeni titkos receptjét pedig Csehország talán legelismertebb sörfőzőjével alkottuk meg – hiszen ott van valódi kultúrája ennek a típusnak –, és nyugodtan mondhatom: a főzet szinte megszólal. Nem taszítja el a lager sörökhöz szokott fogyasztót, mert az ízvilága hasonló, mégis sokkal gazdagabb, frissebb és intenzívebb élményt nyújt.

Mintha egy borászt hallanánk, ahogy a tanninok kerekségét dicséri!

Ez tökéletes párhuzam, ami egyúttal sok visszásságra is rámutat. A sörök világa legalább annyira izgalmas és mély, mint a borkultúra, a szélesebb közönség számára mégis szinte kizárólag egy kaptafára készülő, olcsó tömegtermékek hozzáférhetők. A fogyasztók mára egyszerűen elszoktak a minőségtől; ezért van nagy szerepe a közérthetőségnek. Reméljük, hogy ilyen sörökkel öt év múlva akár a piac három százalékára is sikerül majd feltornászni a kis főzdék részesedését.

Ezt nem kis ellenszélben kell megtenniük, tekintve, hogy a nagy gyárak is sorra jönnek ki a kézműves sörökre hajazó főzetekkel.

Ez lehet nyílt támadás a kisüzemi főzdék ellen, de lehet piacvédelem vagy a népszerű kisüzemi sörhullám meglovagolása is – nem tudjuk. Viszont mi úgy gondoljuk, hogy azon az áron, amelyen kínálják az ilyen söröket, lehetetlen garantálni az elvárt minőséget. Bár ezzel kapcsolatban sokszor félrevezető a kommunikáció, az mindenképp pozitív, hogy a nagy gyárak is, hozzánk hasonlóan, elkezdték edukálni a fogyasztóikat. Így előbb-utóbb ráébrednek, hogy a sör mint gasztronómiai termék sokkal több, mint amit eddig gondoltak róla. Ez a felismerés pedig éppen nem a 120 forintos lagerek felé fogja terelni a vásárlókat.

Amennyiben van más választásuk. A vendéglátóhelyek többsége ugyanis többnyire egy gyártó termékeit tartja.

Ez a hatalmas probléma. Felmérések is igazolják, hogy ha egy vendéglátóhelyen bővül a kínálat, az nem a meglévő fogyasztást forgácsolja szét a sörcsap márkái között, hanem új fogyasztókat hoz. A multik mégis olyan szerződéseket erőltetnek rá a vendéglátósokra, amelyek rákényszerítik őket a kizárólagosságra.

Néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal nyomást gyakorolt a gyárakra, hogy fogják vissza a kizárólagos szerződéseik arányát.

Mi azt látjuk, hogy pár látszatintézkedésen kívül lényegében semmi sem változott, sőt. Saját tapasztalatunk, hogy sok helyen falakba ütközünk, annak ellenére, hogy a vendéglátóhely tulajdonosa szeretne velünk dolgozni.

Lapunk megjelenésekor már tart az idei Sziget fesztivál. Találkozhatnak a szigetlakók a First Craft Beer söreivel?

A nagy zenei fesztiválok különleges pontjai az országnak; olyan helyek, ahol tökéletesen érvényét veszti a versenyjog. Míg különböző borbárokból több is működik majd, és a külföldi látogatók több tucat hazai borászatot is megismerhetnek, addig a magyar söripart egy multi képviseli. Ha a külföldi közönségnek is meg szeretnénk mutatni, hogy Magyarországon is van magas szintű sörkultúra, akkor meg kell találnunk a magunk csatornáit. A sörforradalom igazi győzelme az lesz, ha majd New Yorkban is kapni lehet magyar kézműves termékeket. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a fogyasztók tartsanak igényt a minőségi magyar kisüzemi sörökre.

Kurucz Gergely
1984-ben született Debrecenben. • 2009-ben közgazdászdiplomát szerzett. • Egyetem után testvérével elindították közös rendezvényszervező cégüket, amely máig számos gasztronómiai és zenei fesztivált valósít meg. • 2016-ban alapították a First Craft Beer Kft.-t.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.