Magyarok a piacon

Gesztenyében nagyok

/ 2011.10.26., szerda 18:45 /

Napi tíz tonna gesztenyepüré készül a Prima Maroni csepeli üzemében. A jó püré titkáról Schweickhardt Márta tanácsadó és Schweickhardt András ügyvezető beszélt.

A cég lelkét, az alapító Schweickhardt Györgyöt ilyenkor szinte lehetetlen utolérni.

Schweickhardt Márta: Most van a gesztenye szezonja; Dél-Európát járja, vizsgálja a termést, s tárgyal a szállítmányokról. Bejáratott partnerekkel dolgozunk, de nem árt helyben is minősíteni a termést. Az olaszok már jelezték, hogy baj van, mert nem esett az eső, ezért a gesztenye csak sül a héjában.

Miért külföldről szerzik be az alapanyagot?

S. M.: Sajnos csak külföldről lehet megfelelő mennyiségű és minőségű gesztenyét vásárolni olyan nagy tételben és állandó minőségben, mint amire az üzemnek szüksége van. Itthon betegségek tizedelték a fákat, így a termelés csökkent. Főként az ipari felhasználásra alig alkalmas apró szemű gesztenye marad itthon: ezt a kisebb üzemek, cukrászok dolgozzák fel.

A gesztenyét keresik a pürén túl is?

Schweickhardt András: Termelésünk és a hazai fogyasztás nagy részét a gesztenyepüré adja, emellett natúr és szemes gesztenyét is értékesítünk, és továbbfeldolgozással is foglalkozunk. A nagy élelmiszerláncok mellett jelentős vásárlóink a cukrászok és az éttermek: számukra gyártunk natúr gesztenyét és egyedi ízesítésű masszákat is. De készítünk sült-mézes gesztenyebefőttet és gesztenyelisztet is, ami kiváló alapanyaga a gluténmentes ételeknek.

Milyen a jó gesztenyepüré?

S. M.: Az igazán jó minőségű, ízesítés nélküli gesztenyemassza színe közelít a fehérhez, hiszen a gyümölcs is ilyen színű. Az ízesített gesztenyepüré világosdrapp színű, illatában a gesztenye meghatározó. Barnává és szemcséssé a gesztenyén maradt puha, belső héj teszi a kész pürét.

Csokoládéval bevont gesztenyés rudakat is készítenek.

S. M.: Ez testvérem, György leleménye. A Gesztenye Marci, Geszti Eszti vagy a Marolli már külön termékcsalád. A töltelék különbözteti meg őket: a Gesztenye Marcinál prémium minőségű gesztenyét borítunk csokoládéval. A gesztenyés szívek, golyók a fagyasztóból kivéve szinte azonnal fogyaszthatók, váratlan vendégek esetén jó szolgálatot tesznek a háziasszonyoknak.

Jelentős az exportjuk. Olaszországba szállítanak gesztenyepürét?


S. A.: Az olaszok lekvárt, likőrt, kandírozott édességet készítenek a gesztenyéből. A gesztenyepüré - mely francia találmány, amit a rajta lévő tejszínhab nyomán Mont Blanc-nak hívnak - nagy karriert a Monarchia országaiban és a Genf környéki francia nemzetiségű területeken futott be. Exportunk jelentős része a szomszédos országok magyarlakta területeire és az osztrák piacra koncentrálódik.SCHWEICKHARDT MÁRTA
1951-ben született Egerben. • Közgazdász doktori diplomája mellett vendéglátó-ipari szakközépiskolát is végzett. • Dolgozott külkereskedőként, vezetett cukrászdát, foglalkozott sportesemények szponzorálásával. • A Prima Maroni üzletviteli tanácsadója.

SCHWEICKHARDT ANDRÁS
1982-ben született Budapesten. • Pécsett szerzett közgazdászdiplomát. • A Sparnál dolgozott beszerzőként.Cukrászból gyáros

Cukrászként szabadidejében kezdett gesztenyepürét gyártani a két cukrászdát is működtető Schweickhardt György a nyolcvanas évek közepén. Masszái olyan sikeresek lettek, hogy a legnagyobb szállodák és legpatinásabb cukrászdák is tőle vásárolták az alapanyagot. Így néhány év alatt a napi 200 kilogramm pürét előállító manufaktúrából az egyik legnagyobb hazai gesztenyemassza-gyártó lett: a hazai piacon meghatározó részesedéssel bír. A gesztenye mellett szilvafeldolgozással bővült az üzem profilja, ahol 20 ember dolgozik. A Prima Maroni árbevétele 650 millió forint.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.