Magyarok a piacon

Gumikörforgás

/ 2016.03.02., szerda 14:56 /

„Közel egymilliárd gumiabroncs használódik el és válik hulladékká világszerte minden évben. Cégünk a probléma megoldására az elérhető leghatékonyabb megoldást kínálja” mondja az abroncsok környezetbarát újra-hasznosításával foglalkozó AquaJet Zrt. vezérigazgatója, Kostyál Gábor.

Nemrégiben az AquaJetnek ítélték a világ legjelentősebb abroncsipari kiállításának környezetvédelmi díját. Minek köszönhető az elismerés?

Cégünk olyan gumiabroncs-őrlési technológiát szabadalmaztatott, melynek segítségével a világszerte elterjedt megoldásoknál olcsóbban és hatékonyabban állíthatjuk elő az újrahasznosításhoz szükséges abroncsőrletet.

Mire használható ez az anyag?

Azt, hogy a feldolgozás során kapott anyag milyen célra alkalmas, elsősorban az őrlet tisztasága és finomsága határozza meg. A világon jelenleg két abroncsfeldolgozási módszer használatos: létezik egy mechanikai eljárás, ami egyszerű gépi eszközökkel aprítja a gumit, és létezik egy valamivel fejlettebb technológia, melynek során folyékony nitrogénnel fagyasztják le az abroncsot, majd apró darabokra zúzzák. A mechanikai aprítással kapott anyag szinte csak hangszigetelő falak és játszótéri járólapok előállításához használható, míg a fagyasztásos, úgynevezett kriogenikus módszerrel készített már új abroncsok gyártásához is felhasználható igaz, komoly korlátok mellett.

Miben különbözik ezektől az AquaJet technológiája?

A mi megoldásunk ultranagy nyomású vízsugarakat használ, melyek közel hangsebességgel csapódnak az abroncsnak, ami ettől apró darabokra robban. Az így kapott anyag rendkívül finom szemű, és a szemcsék formája is előnyösebb, mint amilyet a kriogenikus őrléssel el lehet érni. Kevesen tudják, de a gumiabroncsokban fém is található; ez az acélháló a másik két eljárás esetében elvegyül az aprított gumival. Bár mágnessel megpróbálják kitisztítani, ez valójában Hamupipőke-munka: szinte lehetetlen. A mi technológiánk érintetlenül hagyja az acélhálót, így a végeredmény molekulárisan tiszta a fémtől.

Miért fontos ez?

Mert az apró acélszemek szinte lehetetlenné teszik, hogy új abroncshoz használják fel az őrletet. Hasonlóan problémás az is, hogy a többi módszer nem képes szétválasztani feldolgozáskor az abroncsban lévő különböző típusú rétegeket márpedig ezek mind különböző tulajdonságú anyagok. Az AquaJet megoldása épp ezért alkalmasabb a nagy értékű, elsősorban abroncsipari újrahasznosításra.

Magyarországon egyre több abroncsgyártó telepszik meg. Ez segíti az együttműködéseket?

A legtöbb itthoni képviselettel kiváló kapcsolatunk van, de mivel ezek gyártóüzemek, nekünk pedig a társaságok kutatóközpontjaival kell együttműködnünk, nem jelentenek segítséget. Szerencsére a most elnyert díj zsűrijét a legnagyobb gyártók döntéshozói alkották, így most már sehol nem kell bemutatkoznunk. Remélhetőleg ennek révén a jövőben egyre több helyre értékesíthetjük majd a technológiánkat.

Kostyál Gábor
1969-ben született Székesfehérváron. • 1994-ben diplomázott műszaki fizikusként, később PhD-tanulmányba kezdett. • 1997-ben szerzett másoddiplomát nemzetközi kapcsolatok szakon. • 1995-től 2001-ig a HP-nél dolgozott, előbb itthon, később Franciaországban, majd az USA-ban. • 2009-ben alapította az AquaJet elődjét.

 

Vízsugárral aprítanak
Az AquaJet vezérigazgatója PhD-hallgató kutatómérnökként korábban ultranyomású és vákuumtechnológiákkal foglalkozott; ennek során került látóterébe a később kész őrlési eljárássá fejlesztett, vízsugaras módszer. A technológia hasznosítására Kostyál Gábor 2009-ben testvérével együtt létrehozta a HungaroJet Kft.-t, mely tavaly kockázatitőke-bevonás miatt alakult át AquaJet Zrt.-vé. A társaságnál 16-an dolgoznak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.