Magyarok a piacon

Hőguta helyett

/ 2017.05.10., szerda 18:25 /

Akár napok alatt megtérülhet az ipari üzemek tetőfelszínének permetezéses hűtése, mivel így szükségtelenné válnak az óránkénti hővédelmi leállások – mondja az Öntözés.hu Kft. ügyvezetője, Weeber István.

Öntözéstechnikára és tetőhűtésre szakosodott cége mellett ön sérült fiatalok ellátásával, nevelésével is foglalkozik. Van kapcsolat a kettő között?

Legfeljebb finanszírozási értelemben, ugyanis a cégből befolyó forrásokat forgatom az otthonunk fenntartásába is. Régóta foglalkozom értelmileg vagy halmozottan sérült emberek, haldoklók ellátásával; korábban papnak készültem. Jezsuita novícius voltam, amikor arra a belátásra jutottam, hogy hozzám közelebb áll, ha nem bejárok a sérültekhez, hanem együtt élek velük, az életem részévé teszem az ellátásukat, nevelésüket. Családot alapítottam, majd három gyermekünk születése után feleségemmel örökbe fogadtuk kislányunkat, Zsófit, akinek Down-szindrómája van. Nem sokkal később egy erre a célra épített társasházban összeköltöztünk egy barátunkkal, aki hivatásos nevelőszülőként sérült fiatalokkal foglalkozik. Így született az a lakóotthon és közösség, mely tulajdonképpen a tágabb családom.

A szociális munka kiegészítéseként indította az öntözéstechnikai vállalkozást?

Ez a két út függetlenül indult el az életemben. Agrármérnök vagyok, de már az egyetem előtt, a '80-as években, egy amerikai út során felkeltette az érdeklődésem az automata öntözéstechnika. Itthon ebben az időben szinte csak az eső öntözött. Később, az egyetem mellett a bátyámmal indítottunk egy kis- és nagykereskedelmi szaküzletet, amely részben ilyen rendszerekkel foglalkozott; majd az ezredforduló évében megalapítottam kifejezetten öntözésre szakosított cégemet.

Az áttörést mégsem ez, hanem az ipari épületek tetejének hűtésére kifejlesztett WaterFilm Technology hozta meg. Ez is az öntözőrendszerekhez hasonló elven alapul?

A tetőhűtés is vízpermetezéssel történik, de ezen kívül nincs sok hasonlóság a két módszer között. Először a DunaPack papírgyár és a BME Hőfizikai Laboratóriuma keresett meg, tudnánk-e telepíteni az üzemük tetejére olyan berendezést, amely minden órában elpárologtat négyzetméterenként egy liter vizet. Elvállaltuk, gondolván, biztosan találunk szakirodalmat a rendszer kiépítéséhez – de tévedtünk. Sem mi, sem az egyetem szakemberei nem találtunk semmilyen hasonló technológiát, sem az interneten, sem a tudományos irodalomban. Csak 4-5 évvel a saját rendszerünk kifejlesztése után bukkantak fel az első amerikai, japán és indiai fejlesztésű rendszerekről szóló szakcikkek. Ez lett a szerencsénk; rákényszerültünk, hogy kifejlesszük saját rendszerünket, és mára kiderült, hogy a mi megoldásunk hatékonyabb, mint a versenytársaké.

Az ipari klímák korában miért szükséges vízzel hűteni az üzemek tetejét?

A lapostetős ipari épületekben néha már kora tavasszal tízesével lesznek rosszul, kapnak hőgutát a munkások. Ezekben az üzemekben legtöbbször még télen se használnak fűtést, mert a gépekből annyi hő távozik, hogy a legnagyobb hidegben is kényelmesen lehet dolgozni. Pontosabban: szinte csak hidegben lehet kényelmesen dolgozni, hiszen amint melegebben süt a nap, a tető úgy felmelegszik, hogy nem engedi eltávozni az épületben megtermelt hőt. A klímák lehűtik a levegőt, de élettani szempontból fontosabb, hogy a munkások feje fölött sugárzik az átforrósodott mennyezet. Azt gondolnánk, csak indiai vagy kínai gyárakban történik ilyesmi, pedig itthon és Európa-szerte is mindennapos, hogy a gyári munkások sorban dőlnek ki a gyártósorok mellett.

Hőségben a gyárakban kötelező az óránkénti hővédelmi leállás. Mennyire tartják be ezt az előírást?

Nem hiszem, hogy elcsalnák a szünetet, viszont ez a gyáraknak rettentő költséges – a munkásoknak pedig édeskevés. Tíz perc alatt nem lehet kiszellőztetni ekkora épületeket, és a mennyezet is ugyanúgy árasztja majd a hőt. Óránként negyed órát állni ráadásul óriási kiesés egy gyárnak. Ez az egyik érvünk a tetőhűtés mellett: ha a mennyezet nem forrósodik fel annyira, a klíma is hatékonyabb lesz, és nincs szükség a leállásokra sem. Az első, kísérleti rendszerünk másfél hónap alatt térült meg – a hűtési energia, a munkavédelmi költségek és a selejtarány drasztikus csökkenésének köszönhetően. Ugyanehhez a szentgotthárdi Opel-gyárnál már egyetlen nap elég volt.

Ha ilyen eredményes a technológia, miért nem vált még bevett megoldássá?

A válság visszavetett minket, hiszen épp akkorra értek be az első eredményeink, amikor a legtöbb nagyvállalat moratóriumot hirdetett a nem termelő beruházásokra. Mostanra jellemzően megszűnt a tiltás, ráadásul épületenergetikai projektekre jelentős támogatások is elérhetővé váltak, úgyhogy az utóbbi időben újra emelkedik az érdeklődés a technológiánk iránt. Bizonyos értelemben már kénytelen vagyok válogatni, mivel megállapodást kötöttünk a Műegyetem Épületszerkezettani Tanszékének egy munkacsoportjával, hogy elkészítik a technológia teljes körű hitelesítési méréseit, s ehhez három, szerkezetileg különböző tetőre van szükség.

Weeber István
1966-ban született Budapesten. • Agrármérnöki diplomát szerzett. • Jezsuita novíciusként két évig élt az első hazai sérült embereket befogadó lakóotthonban, a dunaharaszti Bárka közösségben. • 2000-ben alapította öntözéstechnikai vállalkozását.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.