Magyarok a piacon

Igyon biosört!

/ 2014.06.06., péntek 15:30 /
Igyon biosört!

A termékcsalád bővítésén dolgozik az első magyar biosör, az Alakor egyik kifejlesztője, Ráki Zsolt. Barna, szűretlen és csökkentett alkoholtartalmú sört szeretnének a következő években bevezetni a kereskedelmi forgalomba.

Miért döntöttek úgy, hogy biosört készítenek? Itt találtak piaci rést?

Mi 1994 óta biogazdálkodást folytatunk. Olyan terméket akartunk létrehozni, amelyben nincsenek túlsúlyban a tartósítószerek, aromák és ízfokozók.

De az emberek egy része úgy tartja: bio az, amit éjszaka permeteznek.

A Biokontroll Kft. végzi a szigorú ellenőrzést, nézik a földeken a termesztést; a készletezést, hogy a raktárakban se keveredhessenek az alapanyagok; a feldolgozást, még a palackozást is. Külön tanúsítási rendszert fejlesztettek ki, a palackokon QR-kód mutatja a tanúsítványt a kétkedőknek.

Miért választották az alakobúzát alapanyagul? Bár tízezer éves gabonafajtáról van szó, alig ismerjük.

Olyan növényt kerestünk, amelynek permetezőszerek nélkül is jó az ellenállóképessége. Fontos szempont volt, hogy a beltartalmi értékei magasabbak legyenek, az alakor például sok káliumot és antioxidánst tartalmaz. Azt gondoljuk, hagyományos sörrel a nagy sörgyárak árnyékában nem lehet labdába rúgni.

Nem mintha az egészségfaktor lenne a legfontosabb szempont egy sör esetében.

Más ízkarakterisztikája lesz a főzetnek az alakortól és a háromféle komlótól, amit használunk. Az első főzet után kóstolókat tartottunk, a vélemények alapján változtattunk egy keveset a recepten. Most az ötödik főzésnél tartunk, s már közel vagyunk a végcélhoz.

Nem csak az egészség
A Körös-Maros Biofarm Kft. az országban az elsők között állt át csaknem másfél évtizede a biogazdálkodásra. Az elsők voltak, akik biotejjel bekerültek a kereskedelmi láncok polcaira. 2008-ban kezdtek gondolkozni az MTA Agrárgazdasági Kutatóintézetével, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékével, a Biokontroll Kft.-vel és az orgoványi Akpedo Kft.-vel az alakorsör kifejlesztésén. Az első főzet tavaly ősszel készült el. A biofarmon 105 fő dolgozik. Éves árbevétele 1,3 milliárd forint.

Számít az embereknek, hogy bioterméket vegyenek?

Egyre több a tudatos fogyasztó. Persze a válság visszavetette ezt a területet is, az elmúlt két évben kezdett lassan növekedni a fogyasztás. De nem csak a bio hódít: a hagyományostól eltérő ízvilágú sörök is egyre keresettebbek.

Hatszázezer palackot szeretnének értékesíteni az Alakorból.

Ez két-három éven belül válhat reálissá, amikor már elkészült a termékcsalád. Most azt szeretnénk, ha sikerülne bejutni a kereskedelemi hálózatokba. Idén százezer értékesített palacknak már örülnénk.

Miért 0,33-as űrtartalmú üvegben árulják? Magyarországon fél liter alatt nem tartják sörnek a sört.

A különlegesebb minőségi és importsörök ebben a kiszerelésben kaphatók. Mi pedig a prémiumtermékeket kereső fogyasztókat szeretnénk megcélozni a termékkel.

Ráki Zsolt
1965-ben született Miskolcon. • A Külkereskedelmi Főiskola áruforgalmi szakán végzett, majd a Corvinus Egyetemen szerzett mesterfokozatot. • A Körös-Maros Biofarm Kft. egyik tulajdonos-vezetője. • Egy gyermek édesapja.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.