valasz.hu/magyarokapiacon/a-siemens-szel-kozosen-fejleszti-a-jovo-repulogepeit-egy-kecskemeti-ceg-118442

http://valasz.hu/magyarokapiacon/a-siemens-szel-kozosen-fejleszti-a-jovo-repulogepeit-egy-kecskemeti-ceg-118442

Magyarok a piacon

Kenyér Dobó Istvánnak

/ 2014.09.25., csütörtök 12:10 /
Kenyér Dobó Istvánnak

A Kurdi Pékség Várkapitány kenyere fantázianevű terméke lett idén az ország kenyere, és ugyancsak az ő Bükki burgonyás kenyerük nyerte el a második helyezést a Szent István-napi kenyérversenyen. Kurdi András tulajdonost a magyar védjegyről és az albán pékségek térnyeréséről kérdeztük.

Meglepte, hogy az első két helyezett is az önök kenyere lett?

2011-ben is a mi kenyerünk győzött, ennek ellenére meglepődtünk, de nagyon örültünk az eredménynek. Új technológiát vezettünk be andornaktályai üzemünkben, így napjában többször tudjuk kiszállítani a termékeket, melyek így mindig frissen sülten kerülnek a vevők elé. Ez az egyik versenyelőnyünk. A másik a folyamatos termékinnováció.

Azt mondják, a nyertes kenyerek hagyományosan magyar típusok. Mit jelent ez?

A jelenlegi vásárlói igényeket és a régi sütőipari gyakorlatot alapul véve termékeink legnagyobb része adalékanyag-mentes, nem használunk lisztjavítókat és térfogatnövelő szereket. Minden kenyerünk kovászos technológián alapul: a Várkapitány kenyere esetében például 24 óra alatt készül el a rozskovász. Összehasonlításképpen: ahol még kovásszal dolgoznak, ott jellemzően nyolcórás kovászt készítenek, de sok helyen már eleve kovászpótló szereket használnak. Mi viszont ízgazdag, rugalmas bélzetű, akár egy hétig is eltartható kenyeret tudunk így készíteni, igaz, sokkal nagyobb szaktudás szükséges az előállításához.
 

Mindig friss kenyér
Kurdi András pékként dolgozó édesanyjától örökölte a szakma szeretetét. Feleségével 1988-ban alapította első sütőipari vállalkozását, 1990-ben pedig az első pékségét. Jelenleg 250 partnernek szállítják termékeiket, Eger környékén négy szaküzletet is üzemeltetnek, de ezek számát szeretnék megduplázni. A családi vállalkozás, melyben a házaspár két lánya és azok férjei is dolgoznak, 60-65 főt foglalkoztat, tavalyi árbevételük 432 millió forint volt.

A Magyar Pékszövetség erre vezette be a Magyar Pékség védjegyet?

Azt a célt fogalmaztuk meg, hogy magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel készüljenek a péktermékek. Hamarosan elindul egy olyan internetes keresőportál, amely tartalmazza a védjegyet használó több mint 400 pékség adatait. Így az emberek megtudhatják, melyik a magyar pékség, és melyik nem az.

Gondolom, a nemmel az albán pékségekre gondol, melyekről rengeteget hallani az utóbbi időben. Valóban kongatni kell a vészharangot?

Óriási károkat okoznak. Négyszáz albán pékség van Magyarországon, nagy részük nem ide és nem is pékségként, hanem üzletként van bejelentve. Jelentős náluk a feketemunka, és a higiéniai színvonal sem olyan magas, mint amit tőlünk, magyaroktól megkövetelnek. A termékek szinte egyforma tésztából készülnek, bár igaz, hogy frissek, és ez nagy előnyük. Még a pékszövetség elnökeként hallottam osztrák kollégáktól, hogy Ausztria EU-csatlakozása után a németek megpróbálták felvásárolni az osztrák pékségeket. Ekkor felhívást intéztek a társadalomhoz: ha meg akarjátok őrizni a munkahelyeket, osztrák pékektől vásároljatok! A kampány sikeres lett; valami hasonlóra volna szükség itthon is.

Kurdi András
  • 1955-ben született Törökkoppányon.
  • Sütőtechnikusi végzettséget szerzett, 1975 óta dolgozik a sütőiparban.
  • 2011 és 2013 között a Magyar Pékszövetség elnöke volt, jelenleg is elnökségi tag.
  • Nős, három gyermeke és három unokája van.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.