Magyarok a piacon

Kezeskednek érte

/ 2014.04.25., péntek 08:00 /
Kezeskednek érte

Ahhoz, hogy egy vállalkozó versenyképes lehessen, forrásokra van szüksége. A cégek pénzügyi helyzetét azonban nemcsak bankgaranciákkal, hanem biztosítékokkal is lehet segíteni - mondja az Officium Generale alapítója, Ledniczkyné Bárány Erzsébet.

Fotó: Szabó Balázs

Ön találta ki a vámkártyát. Hozta magával, vagy az OTP-nél maradt?

Az OTP-nél maradt. Az szolgálati szabadalom volt, amely forradalmasította a vámfizetést. Most az általam alapított cégben a biztosítékrendszerrel, a garanciával és a biztosítói kötelezvénnyel foglalkozunk: azaz ha egy vállalat nem fizetné meg a vámot vagy a közterhet, akkor lép be helyette a biztosíték.

Az új helyen is alkotott egy új pénzügyi terméket és szolgáltatást, az Officiumot. Kevesen tudják, mi ez.

A vállalkozóknak eddig a pályázatokhoz és a hatósági engedélyekhez pénzügyi biztosítékot kellett letenniük, hogy igénybe vehessenek bizonyos pénzügyi eszközöket. Biztosítékot eddig főként bankok nyújtottak bankgarancia formájában, de egy ideje már néhány biztosító is foglalkozik biztosítéknyújtással. Ez Európában nem szokatlan gyakorlat, de Magyarországon még igen. Meg kell tehát ismertetni ezt a lehetőséget.

A bankok akkor nem szerethetik önöket.

Ezt nem mondanám. Több bankkal állunk kapcsolatban, és mind hamar belátta, hogy a működésünk révén az ő kockázati kitettségük is csökken.

Piaci rést találtak
A 2011 októberében alapított Officium Generale - Első Magyar Adó- és Vámbiztosíték Kft. kizárólagos forgalmazója az Officium termékcsaládnak, mely elősegíti a vállalkozások likviditásának és hitelszerkezetének javítását azáltal, hogy a biztosítékok sorában elérhetővé teszi a biztosítási szerződés alapján kiállított biztosítói kötelezvényt is. A termék tavaly a Nemzetközi Üzletfejlesztési Díj különdíjasa lett. A cég az indulása óta eltelt két évben 12 milliárd forintos szerződésállomány közvetítésében működött közre
 


Uniós pénzekre pályázóknak is ajánlják a terméket, mert csökkenthetik általa az önrészt. Számítanak arra, hogy a 2014-2020-as pénzügyi ciklusban akár az önök szolgáltatásainak köszönhetően Magyarország jobban le tudja majd kötni az EU-s forrásokat, mint az előző hét évben?


Meg fog élénkülni ez a szegmens, az biztos. Már csak azért is, mert akár 30- 40 százalékkal is csökkenhet a pályázaton való induláshoz szükséges önrész mértéke. Mi is kiadtunk már korábban 40-50 garanciát uniós pályázatokhoz, de szigorúak a feltételek: Brüsszelben árgus szemekkel figyelik, mire költötték a pénzt a pályázók. Azoknak a cégeknek, amelyek eddig is pályáztak fejlesztési forrásokra, biztosan tudunk alternatívát nyújtani. Az újoncoknál szigorúbb lesz az előelbírálás.

Állítja, ez a termék egybevág a kormányzati szándékokkal. A keleti nyitásra gondol?


Nem csak arra. Erősödik a volt szovjet tagállamok irányába is a külkereskedelem. Nemrég Magyarország lehetőséget kapott, hogy baromfit exportáljon Kínába; ott is növekedni fog a biztosítékigény. De mélyebb összefüggéseket is látok: ahhoz, hogy egy gazdálkodó versenyképes lehessen, forrásra van szüksége. A versenyképesség adókedvezmény és adókulcs-változtatás nélkül is növelhető, néha elég a pénzügyi eszközrendszer súlyát megváltoztatni.Ledniczkyné Bárány Erzsébet

1950-ben született Budapesten. A Külkereskedelmi Főiskolán áruforgalmi szakon szerzett szakképesítést. Dolgozott a Hungarotexnél, a Magyar Külkereskedelmi Banknál, a Polgári Banknál, az ING-nél, majd az OTP vámüzletág-igazgatója lett. Három gyermeke és két unokája van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.