heti-valasz.hu/magyarokapiacon/kukoricabol-inyencteszta-110969

http://heti-valasz.hu/magyarokapiacon/kukoricabol-inyencteszta-110969

Magyarok a piacon

Kézműves sör a lakótelepről

/ 2017.12.06., szerda 17:23 /

Aszaltszilva-ágyon érlelt, naranccsal ízesített vörös sört ajánl az ünnepi időszakra a Synthesis sörfőzde egyik alapítója, Schindler József és a főzde óbudai sörözőjének egyik vezetője, Kapitány Ambrus.

A Pók utcai lakótelep távol esik a pesti bulinegyedtől. Itt is fogynak a citrusos aromájú, szűretlen kézműves sörök?

Schindler József: Azzal, hogy tavasszal megnyitottuk a helyet, missziót is vállaltunk. A kézműves söröket nem kell úri huncutságként vagy kizárólag a magas gasztronómia bűvkörébe tartozó ínyenc különlegességként számon tartanunk. Én egy San Diegó-i utazáson találkoztam először ilyen sörökkel, és érdekes volt látni, hogy a városban szinte minden pub főzdét üzemeltetett. Ott a kézművesség a hétköznapi élet magától értetődő része volt – nem véletlen, hogy San Diegót sokan a kisüzemi főzdék Mekkájaként emlegetik.

Kapitány Ambrus: Először azt láttuk, hogy azok a helyiek jönnek be, akik a belvárosban járva már hozzászoktak a kisüzemi sörözőkhöz. Nekik innentől kezdve könnyebb a dolguk: nem feltétlenül kell elhagyniuk a szomszédságot. De igyekszünk elérni az idősebb korosztályt is, akik értékelik, hogy a nagyüzemi sörgyári árakhoz képest épp csak egy picivel kell többet fizetniük prémium sörökért.

A főzdés szakma szerint jobb minőséget csak magasabb áron lehet előállítani.

S. J.: Ez természetesen igaz, hiszen nem ipari szemléletű, gépesített eljárást használunk, az emberi munkaerő pedig drága. A minőségre áldozni kell, de nem mindegy, hogy utána még mekkora hasznot teszünk rá a bekerülési költségre. Persze nem tartanánk fent egy olyan üzletet, ami nem kifizetődő, de nem is arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb nyereséget fölözzük le. Az a célunk, hogy minél több ember ismerje és szeresse meg ezeket a különleges söröket.

A kínálatban vannak olyan főzetek is, amelyek távol állnak a Magyarországon népszerű lager jellegű söröktől. Mennyire fogékony ezekre a közönség?

K. A.: Van lager sörünk is, ha valaki semmi másra nem kíváncsi, de szerencsére sokan kipróbálják a különlegességeket is. Főleg az idősebb urak szoktak bizalmatlankodni. Amikor először ajánlunk nekik egy erősebben komlózott, karakteresebb ízvilágú, gyümölcsös aromájú sört, jellemzően azt hiszik, a nagyipari gyárak gyümölcsös ízesítésű limonádéit akarjuk csapolni nekik. Ilyenkor le kell hűtenünk a kedélyeket, ezért elmagyarázzuk, hogy abban a sörben semmilyen ízesítés nincs, valódi ízek viszont annál inkább.

S. J.: Készítünk különböző ízesített söröket is, de a legtöbb főzethez mindössze vízre, komlóra, malátára és élesztőre van szükség. Az alapösszetevőkből is nagyságrendekkel többet lehet kihozni, mint amihez itthon hozzá vagyunk szokva.

Pedig az utóbbi években a nagy gyárak is egyre több, kézművesekre jellemző sörrel lépnek piacra.

S. J.: Nagyon jól teszik, és örülök, hogy ezek az új termékek egyre népszerűbbek itthon. A sör ízekben, illatokban gazdag ital, amelynek rengeteg árnyalata lehet; érdemes ezeket megismertetni a fogyasztókkal.

Azt feltételeznénk, hogy ha a gyárak a kisüzemekre jellemző sörökkel jönnek ki, az nem vált ki lelkesedést a kézművesekből.

S. J.: Pedig nincs ezzel baj, hiszen csak növelik az igényesebb sörök ismertségét.

K. A.: Így van. Ráadásul a kisüzemi sörfőzdék jelenléte hatott a nagyok kreativitására is, akik a korábbinál jobb minőségű söröket kezdtek el gyártani. Nagy dolog ez!

A kézműves főzdék is igyekeznek saját, rögtön felismerhető karaktert adni a söreiknek. Milyen a Synthesis stílusa?

S. J.: Elég sok, 15-17 típust készítünk, így nehéz volna olyan jellegzetességet találni, ami mindegyikre igaz és jellemzi a teljes választékot. Ha egyetlen sört kellene kiemelni, akkor a Zodiak lenne a zászlóshajónk. Ez egy keserű, félbarna India pale ale, röviden IPA típusú sör – de nem a hagyományos fajtából. Szeretünk csavarni egy kicsit mindegyik recepten; a Zodiak esetében például sok rozsmalátát használtunk, amitől a sör a típusra jellemző gyümölcsösség mellett dohányra vagy csokoládéra emlékeztető ízjegyeket is hordoz.

K. A.: Ha valami általánosan jellemző a Synthesisre, akkor épp ez a „csavarás”, amitől a hagyományos sörök is új „értelmet” nyernek. A kínálat is folyton változik: legfeljebb két-három sör kapható állandóan, a maradék három csapon mindig valami új van.

Mitől függ, hogy milyen új sörök készülnek?

S. J.: A fogyasztók visszajelzései alapján mindig tudjuk, mi iránt van kereslet, de nem korlátozzuk magunkat pusztán a piaci racionalitásra. Van, hogy épp főzés közben jön egy ötletünk, és rögtön kipróbáljuk – vagy bejön, vagy nem. Készítettünk például ilyen módszerrel egy saját porter főzetet. Ez tradicionális, angol dokkmunkások által kedvelt típus, de mi adtunk hozzá némi kókuszsűrítményt, ami jól harmonizált a sör ízvilágával. Időnként készítünk szezonális főzeteket is; az ünnepekre hangolódáshoz például aszaltszilva-ágyon érlelt, karamellel, narancshéjjal és egyéb fűszerekkel ízesített vörös sört ajánlunk.

* * *

Schindler József

1976-ban született Budapesten. • A Műegyetemen szerzett vegyipari diplomát, majd ugyanott PhD-fokozatot. • Gyógyszerkutatóként helyezkedett el. • 2016-ban Puszta Balázzsal és Králl Zoltánnal indította a Synthesist.

Kapitány Ambrus

1989-ben született Budapesten. • Az Államigazgatási Főiskolán szerzett diplomát. • A Heti Válasz újságíróműhelyének diákja volt. • Április óta ikertestvérével és gyerekkori barátjával üzemelteti a Synthesis óbudai sörözőjét.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.