Magyarok a piacon

Kibővített valóság

/ 2014.08.19., kedd 17:48 /

Tavaly az ARYS elnevezésű mobilalkalmazás első lett a Startup Weekend Budapest versenyen. Megalkotóját, az építőművész Varga Noémit a magyar startupok lehetőségeiről és a nemzetközi megméretésről kérdeztük.

Fotó: Szabó Balázs

Miért jó, hogy üzenetet küldhetünk azoknak, akik ARYS-szal a mobiljukon áthaladnak a feladás helyén?

Ez új kommunikációs csatorna. Végeztünk számításokat, hogy például a Deák téren áthaladó emberek közül hánynak lehet az okostelefonján az ARYS alkalmazás. Azt becsültük, hogy 1-1,5 százalék reális, ami legalább ezer ember. Az ARYS az általános közösségi oldalakhoz képest nem korlátozódik ismeretségi körre. Az volt a célom, hogy olyan dolgokkal és véleményekkel találkozzunk, amelyekbe nem botlunk bele, ha csak a mindennap nézett honlapokat és fórumokat figyeljük.

Az ARYS tavaly megnyerte a Startup Weekend Budapest versenyt. A nemzetközi megméretésen mennyire rúghat labdába egy magyar alkalmazás?

Teljes mértékben. Mi a 18. helyen végeztünk, de álltunk a hetedik helyen is az 55 projekt közül. Érdekes tapasztalat volt, hogy mennyi minden múlik azon, miként tudjuk promotálni a szavazólinket az utolsó 24 órában. A helyi Startup Weekend komolyan hozzátesz egy ötlet kifejtéséhez, a mentorok 3-4 óránként kemény kérdéseket tesznek fel a megtérüléstől a technológiai megvalósításon át a megjelenésig, s mindenre tudni kell válaszolni.

 

A város mint bemutatótér
A Numbernow építészirodát Varga Noémi és Reich Vanda alapította 2008-ban, azóta Lengyel Mártonnal és Vízkelety Ritával egészült ki a tervezőcsapat. Olyan belsőépítészeti koncepciók fűződnek a nevükhöz, mint a Nanushka, a Benedict & Helfer óbudai irodája, a Ramenka vagy az Ankert belső tere. Az ARYS és a SOON startup-projektekkel Varga Noémi főállása mellett, szabadidejében foglalkozik.

A kormány a kultúrán már nemcsak a képzőművészet-zene-irodalom hármasságát érti, hanem a startupokat is, és a Balassi Intézetnek a jövőben a startupok segítése is a feladata lesz. Milyen változást hozhat ez a magyar startupok életében?

Azok, akik a startupokat képviselik, túl fiatalok még ahhoz, hogy meggyőző üzleti kultúrájuk lehessen. Üzleten nemcsak a pénzügyet, marketinget értem, hanem egyfajta arculati igényességet, egy átfogó, felismerhető szemléletet. Az alkalmazott művészeti ágak ebben nagy szerepet vállalhatnak. Konkrét „együttműködésként” kisebb startupok mindennapjait bemutató, dokumentum jellegű kisfilmeket is el tudnék képzelni, ahol nemcsak a főcímes sikerről lehetne hallani, hanem a kemény, kísérletező munkáról is.

Új projektje, a SOON is kapcsolódási pont a kultúra és a startup között?

A SOON azokat a csiszolatlan gyémánt jellegű művészeti projekteket, kísérleteket mutatja be, melyeknek nem kell feltétlenül eljutniuk a megvalósulásig, viszont nagy inspirációs tartalommal bírnak akár még a szakmabelieknek is. A kísérletezés szabadságát vállaló oldalon nemcsak vizuális, zenei munkákba, de komolyabb tanulmányokba is belefuthatunk.

Varga Noémi
  • 1984-ben született Budapesten.
  • 2013-ban végzett a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem építőművész szakán.
  • Diplomamunkájával elnyerte a Média Építészeti Díját terv kategóriában.
  • A Numbernow építésziroda alapító tagja.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.