Magyarok a piacon

Kitartás, eljön a fagyiszezon!

/ 2017.02.08., szerda 17:17 /

Ausztriában kezdi meg térségbeli terjeszkedését az egyik legnépszerűbb hazai cukrászdalánc, az újszerű ízvariációiról és „reformfagylaltjairól” híres Levendula – mondja az egyik tulajdonos, Brunner Zsolt.

Facebook-oldalukon azt írják: hamarosan itt a fagylaltszezon, de addig is, a várakozáshoz forró csokit ajánlanak. A forró csokihoz is passzol a levendula?

Nemcsak a levendula, de a chili, a karamell, a vanília, a gesztenye, a fahéj, a mogyoró, a kardamom, a rózsa és még számtalan más ízesítés is tökéletesen működik a forró csokival. Nálunk mindet ki lehet próbálni. Aki a fagyinkat szereti, annak télen is érdemes benézni valamelyik üzletbe, mert ugyanazzal a kísérletező, újító szemlélettel készítjük a téli finomságokat is, mint ahogy nyáron a fagylaltot.

A Levendulát tavaly a Magyar Konyha gasztromagazin a tíz legjobb fagyizó közé választotta. Pedig egyik alapító sem cukrász.

Talán épp ezért tudtunk úgy közelíteni a területhez, ahogy mások eddig nem próbáltak. Mára az újszerű ízpárosítások szinte a védjegyünkké váltak, és erre büszkék is vagyunk, hiszen tényleg nem a szakmából érkeztünk. Üzlettársam, Szalay Péter közgazdász és vállalkozó volt, én a zeneiparban dolgoztam.

A zenei életben a Náksi–Brunner DJ-duó tagja volt. Mi az oka, hogy lemezlovasból átnyergelt a fagylaltkészítésre?

Amikor 2012-ben megnyitottuk az első fagyizót, még próbáltam mindkét téren helytállni, de kiderült, hogy a zenélés nem egyeztethető össze egy ilyen vállalkozással. Előfordult, hogy egy éjjel Törökországban játszottunk, és ott kaptam a hívást, hogy áramszünet miatt leolvadt a fagyipult a Rákóczi úti üzletben. Ez nem nagy probléma, ha itthon vagyok, de mit lehet elintézni egy török tánczenei klubból este fél 12-kor? Ráadásul ekkor már közel húsz éve voltam a zenei pályán, pedig soha nem úgy képzeltem, hogy a DJ-pult mögött fogom leélni az életem. A fagyizó új fejezetet nyitott, jó visszajelzéseket kaptunk, én pedig úgy döntöttem, inkább a Levendulába fektetem az energiáimat.

Már az indulás idején is az volt a koncepció, hogy „reformfagyikkal” fognak hódítani?

Az elején annyit érzékeltünk, hogy divatossá váltak a természetes, adalékmentes élelmiszerek, és ez az irány számunkra is rokonszenves volt. A levendula mint gasztronómiai alapanyag szintén reneszánszát élte akkoriban, így kézenfekvő volt, hogy felhasználjuk – noha kezdetben kifejezetten utáltam ezt az ízt. De mivel a levendula sokakban kellemes képzettársításokat ébreszt, fel kellett tennem a kérdést: ki vagyok én, hogy útját álljam a nagymama ruhásszekrényéről vagy gyermekkori, tihanyi nyarakról szóló emlékeknek. A levendulás-étcsokis fagyink máig az egyik legnagyobb sláger. Mára még én is megkedveltem.

Mi alapján állítják össze a kínálatot?

Törekszünk rá, hogy mindig az idénynek megfelelő ízek szerepeljenek a palettán. Ez azért is fontos, mert szinte kizárólag eredeti alapanyagokból dolgozunk. A levendulás fagyiban igazi, tihanyi levendula van, a mangó Indiából jön, a pisztácia Szicíliából. Mesterséges adalékok nélkül nem egyszerű elérni, hogy a fagyinak megfelelő legyen az állaga, és az íze is visszaadja a gyümölcs aromáit. Eleinte nekünk is rengeteget kellett kísérleteznünk, míg rátaláltunk az ideális receptre. Ettől függetlenül vicces, hogy ma az számít gasztroforradalomnak, ha egy fagyizó beleteszi az epret az eperfagyiba.

A Levendula franchise-rendszerben működik. Jelenleg hány üzlet tartozik a hálózathoz?

Húsz egység működik, ezek közül hatot mi tartunk fenn. Ilyenkor a legtöbb „téli álmot” alszik, de néhány egység átáll a kézműves bonbonokra, desszertekre. Ezeket – és nyáron a fagyit is – az összes üzletbe mi szállítjuk egy központi konyháról, hiszen csak így ellenőrizhetjük a minőséget. Ahogy bővül a partnereink köre, úgy kell növelnünk a kapacitást, ezért nyáron már kénytelenek leszünk költözni.

Ennyi új üzlet nyílik?

Nagy az érdeklődés, ráadásul a legutóbbi szezonban Ausztriában is elkezdtük próbálgatni a szárnyainkat. Ott divatosak mostanában a mozgatható konténerekben működő, ideiglenes fagyizók – ilyeneket indítottunk mi is, és jók voltak a visszajelzések. Persze Ausztria új piac, melyhez alkalmazkodnunk kell. Tavaly nyáron például kiderült: az osztrákok inkább a klasszikus ízekre fogékonyak, ezért oda hagyományos fagyikat szállítunk majd.

Ausztriába is központilag készítenék a fagyit?

Bécs vagy Graz még elérhető távolságra van, úgyhogy egyelőre ez az elképzelés. Ha meg tud erősödni az osztrák hálózat, akkor célszerű lesz nyitni ott is helyi fagyiműhelyt. Szlovákiából, Horvátországból és Romániából is vannak hasonló érdeklődők, szóval ha működik a modell, hosszabb távon van hová továbbfejlődnünk.

Brunner Zsolt
1977-ben született Budapesten. • Hangmérnöki és hangtechnikai végzettséget szerzett. • Tánczenei producerként, stúdióvezetőként és lemezlovasként dolgozott. • 2012-ben indította társával, Szalay Péterrel az első Levendula fagyizót.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.