valasz.hu/magyarokapiacon/divatexport-japanba-126691

http://valasz.hu/magyarokapiacon/divatexport-japanba-126691

Magyarok a piacon

Kunsági edzett acél

/ 2017.02.22., szerda 15:51 /

„Európa élvonalába tartozunk” – mondja Palcsesz Imre, a Magyar Késműves Céh alapító tagja. A kunmadarasi kézművessel a késmánia evolúciós magyarázatáról és a manufaktúrák varázsáról beszélgettünk.

Hogyan lett késkészítő?

A mesterségnek családi előzménye nem volt, de mindig is érdekeltek a kések. A Budapesti Műszaki Egyetemen anyagtechnológia szakirányon tanultam, így beleláttam a hőkezelés metodológiájába és abba, hogyan lesz a lágyból edzett, kemény anyag. Autodidaktaként képeztem tovább magam, találkoztam mesterekkel, próbáltam eltanulni, amit lehet. Eleinte csak szabadidőben, havonta-félévente készítettem egy-egy kést, amikor épp otthon voltam.

Tehát a saját műhely adott volt?

Nem, csak némi kezdőtőke – mai fejjel visszagondolva nevetséges összeg –, az eszközöket és a műhelyt is a visszaforgatott pénzből építettem fel, szinte a nulláról. A késeken megkeresett pénzből máig sokat fektetek szerszámokba, fejlesztésekbe.

Főállású késkészítő?

Ma már igen.

Hogyan lett a hobbiból megélhetés? Mi az, ami egy ekkora változásról szóló döntést meghatároz?

Egymást hozták a megrendelések, egy idő után kezdte minden időmet kitölteni, hogy teljesítsem őket. Nyolc évig éltem Pesten, ott is kezdtem dolgozni, de nem volt az én világom. Úgy éreztem, kapkodók és felszínesek az emberek, én pedig elmélyülten szerettem volna dolgozni. A késkészítés ilyen munka. Osztottam-szoroztam, milyen lehetőségeim vannak, végül hazaköltöztem, hogy minden időmet a késeknek szentelhessem. Ez ma már nem heti 40, hanem van úgy, hogy 100 munkaóra.

Egy fázist sem enged ki a kezéből?

A fémmegmunkálástól a markolatokig mindent én készítek, legyen szó fáról, agancsról vagy szintetikus megoldásról. Lehetne gépesíteni vagy felvenni embert valamelyik fázisra, de minél több munkafolyamatot engednék el, annál inkább elveszíteném a manufaktúrajelleget. Ahol előgyártmányokból, kiszervezett hőkezeléssel dolgoznak, az a munkamenet sokkal olcsóbb és gyorsabb is.

Elérte már a kapacitása határait?

Igen. Ez több száz kést jelent egy évben. De nem szeretek a mennyiségről beszélni. A kézművességben nem az a lényeges.

Készít szériakéseket is. Ez nem pont az egyediség feladása?

A szériakéseim is kézműves darabok, és noha sablon alapján készülnek, közöttük sincs két egyforma, hiszen milliméteres eltérések, árnyalatbeli különbségek mindig vannak. A szériás gyártást piaci és „beazonosíthatósági” szempontok teszik szükségessé. Ha valaki belép a késes világba, meg kell néznie, mire van leginkább igény, és ő milyen karakterű termékeket szeretne készíteni.

Honlapján az egyik egyedi késéről azt írja: „A markolat anyaga vadszőlő, melyet a 2010-es tiszai árvíz hozott partra, késmarkolatnak predesztinálva.” Ezek szerint minden darabnak története van. Nem alakul ki kötődés egy-egy munkához?

Minden évben előfordul egy-két valóban különleges darab, amitől nehéz megválni. Nemrég például türkizbetétes kést készítettem egy házaspárnak, amiben különösen sok örömöm volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szériakéseket ne érezném a sajátomnak; ott is mindegyik formát én találtam ki, fejlesztettem tovább.

Gondolom, bőven megtalálják extrém megrendelésekkel. Mire mond nemet?

Gyakori a „Rambó-kés” vagy más, filmekben látott minta, megkeresnek taktikai késekkel is – ezekre legtöbbször nemet mondok. Általában a vevő kívánsága dönt, de nagy kompromisszumokat nem szeretek kötni. Az a célom, hogy használati tárgyakat készítsek, ne „késszobrokat”. Attól még, hogy valami jól használható, lehet szép is.

Tagja a Magyar Késműves Céhnek. Mire jó egy ilyen társulás?

Segítjük egymást, kiállításokat és vásárokat szervezünk. A céhnek bárki tagja lehet, aki megfelel a tagok által meghatározott szakmai mércének. És még valami: nekünk fontos a törvényesség, vagyis aki nem csak az alkotás öröméért készít kést, adjon számlát, működjön megfelelő vállalkozói formában.

Külföldre is tudnak dolgozni?

A céh egyik célja éppen a piacbővítés, hogy ne egymástól vegyünk el tortaszeleteket, hanem süssünk nagyobb tortát. Szerencsére a magyar kések egyre keresettebbek külföldön.

Vagyunk olyan jók ebben, mint mondjuk a nyugatiak?

Talán még jobbak is. Az utóbbi években többször jártam külföldi kiállításokon, és technológiai fejlettségben, a kivitelezés minőségében Európa élvonalába tartozunk. A színvonalat egyébként a vevők kényszerítik ki: azt tapasztalom, hogy a magyar vevő szúrós szemű, kritikus vásárló, és szeret alkudozni is.

Az okoseszközök korában el is veszíthetnék értéküket az egyszerű használati tárgyak. Ki vesz ma egyedi kést? Körül lehet írni az átlagos késvásárlót?

Semmiképpen. A legkülönfélébb emberek keresnek meg, a legváltozatosabb igényekkel. Ami az időtállóságot illeti: úgy érzem, valahol evolúciós dolog, hogy az ember ragaszkodik a klasszikus eszközökhöz, és hát mi volt fontosabb az emberiség fejlődése során, mint egy jó kés?

Palcsesz Imre
Karcagon született 1987-ben. • A Budapesti Műszaki Egyetemen folytatta tanulmányait. • A késkészítés fortélyait mások mellett Kocsis Ferenc népi iparművésztől tanulta. • Alapító tagja a 2015 októberében bejegyzett Magyar Késműves Céhnek. • Kunmadarasi műhelyében dolgozik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.