valasz.hu/magyarokapiacon/lazas-igyekezettel-124736

http://valasz.hu/magyarokapiacon/lazas-igyekezettel-124736

Magyarok a piacon

Lázas igyekezettel

/ 2017.07.19., szerda 16:49 /

Több mint 100 millió forintos kockázati tőkebefektetést kapott a Stemp okoshőmérőt létrehozó Biophilia Kft. Az ügyvezető, Krajcsik Zsolt hollywoodi szuperprodukciók trükkmesteréből lett fejlesztővé.

Miért alapít egy Hollywoodban élő, sokszorosan elismert számítógépes trükkmester okoshőmérőt fejlesztő céget?

A legtöbb valóban sikeres termék úgy születik, hogy a létrehozója a saját életében szembesül egy problémával, és erre talál megoldást. Steve Jobs is azt vallotta, hogy minden terméket olyan hozzáállással kell fejleszteni, mintha magunknak csinálnánk. Az okoshőmérő épp így született: kisgyerekes apukaként a lázas gyerek ápolása közben jutott eszembe, hogy egy ilyen eszköz hatalmas segítséget jelentene. Hollywoodi munkámnak nincs köze a céghez, hacsak az nem, hogy már szerettem volna másban is kipróbálni magam. A számítógépes trükkök és grafikák területén szinte mindent elértem; olyan szuperprodukciókon dolgoztam, mint a Terminátor 2, a Mátrix vagy a Pókember, és megkaptam a szakma egyik legfontosabb elismerését, a Visual Effects Society díjat.

Nem hiányzott a szakmai tapasztalat az eszköz kifejlesztésénél? Egészségügyi technológiát létrehozni nem magától értetődő.

Részben biológusként végeztem, és ez az élettani érdeklődésem máig megmaradt, így nem teljesen zöldfülűként vágtam bele a fejlesztésbe. Az okoshőmérő létrehozása egyébként kevésbé egészségügyi, inkább műszaki ismereteket igényelt. Ezen a téren otthonosan mozgok a munkám miatt, és ha szükséges, szívesen tanulok is, úgyhogy nem tűnt megvalósíthatatlannak az elképzelés.

Ezt igazolta, hogy a prototípus rögtön bezsebelt számos elismerést.

Tavaly megkapta a Las Vegasban rendezett Consumer Electronic Show egészségügyi kategóriájának fődíját, és a találmány a Szilícium-völgy több rangos konferenciáján is rendkívül jó fogadtatásban részesült. Büszke vagyok ezekre az eredményekre, hiszen jelzik, hogy jó irányba haladunk, de a helyén kezelem a sikert. A díjak jól mutatnak a vitrinben, viszont valódi eredmény az lesz, ha a termék világszerte megtalálja útját a végfelhasználóihoz.

Elsősorban egyéni vagy inkább intézményi felhasználásra számítanak?

Értékesítési tervünk szerint először a szülőket szeretnénk megszólítani. Biztos vagyok benne, hogy rengetegen hasznosnak találnák, ha állandó információt kaphatnának gyermekük testhőmérsékletének alakulásáról. Nem kell többet aggódni amiatt, vajon hat-e a lázcsillapító. A hőmérőt egy tapasszal felragaszthatjuk a betegre, mely onnantól bluetoothon küldi a friss mérési adatokat a szülő telefonjára. Így akár grafikonon is követhető a testhőmérséklet változása, és azt is beállíthatjuk, hogy a készülék riasszon minket, ha a betegnek egy meghatározott szint fölé emelkedik a láza.

Ugyanezek a funkciók kórházi környezetben is hasznosak lehetnének.

A kórházi felhasználás a stratégiánk második lépcsője lesz. Az egészségügyi intézményekben több funkcióra is szükség lehet, ezért egyelőre az egyéni célközönségre koncentrálunk. Középtávon azonban törekvésünk, hogy kiaknázzuk a Stempben lévő további lehetőségeket.

Több van a termékben, mint ami elsőre látszik?

Az okoshőmérőbe olyan érzékelőt építettünk be, ami sokkal több értékes információt képes szolgáltatni, mint amennyit jelenleg hasznosítunk. Ezek főként olyan adatok, amelyek professzionális felhasználás során válhatnak értékessé. A kórházakban például fontos az ápoltak légzésének megfigyelése, vagy a mozgásuk, testhelyzetük meghatározása. A hivatásos sportolóknál is számos élettani funkciót kell nyomon követni; köztudott például, hogy ha valaki kimelegszik, onnantól meredeken zuhan a teljesítménye. A szenzorból nyert információkat meg is lehet osztani, és az így összesített adatokra akár kutatások is épülhetnek – valójában szerintem itt kezdődik az a szint, amit már nem túlzás „okosnak” nevezni.

A viselhető okoseszközök piaca világszerte robbanás előtt áll. Tervezik, hogy továbblépnek valamilyen új irányba, vagy maradnak az egészségügy területén?

Az okostechnológiák egyik legdinamikusabban növekvő alkalmazási területe az egészségügy. Egyes számítások szerint a világpiac öt éven belül akár 308 milliárd dollárra is nőhet, így nem csoda, ha folyamatosan zajlik az innováció. Nekünk is vannak terveink további eszközökre, de nem kizárólag az egészségügy területén. Sok ötlet van a tarsolyunkban, ám egyelőre az okoshőmérőre koncentrálunk.

Krajcsik Zsolt
1962-ben született Budapesten. • Az ELTE-n szerzett diplomát biológia és földrajz szakon, később számítástechnikai programozói végzettséget is szerzett. • A Kozmo nevű reklámcégnél helyezkedett el, ahol a számítógépes grafikai stúdiót vezette. • 1995-ben került Hollywoodba, ahol különböző szuperprodukciók animációit, digitális trükkjeit készítette. • 2016-ban indította az okoshőmérőt fejlesztő Biophilia Kft.-t, amely 2017-ben 110 millió forintos tőkeinjekciót kapott a GB & Partners által kezelt EXIM Növekedési Magántőkealap forrásaiból.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.