Magyarok a piacon

Magyar cég svédcsavarral

/ 2014.05.25., vasárnap 08:40 /
Magyar cég svédcsavarral

A jelenlegi hárommilliárdról a következő öt évben 6-8 milliárdra nőhet az okoseszközök száma, miközben nagy részüket nem védik a lehallgatástól – mondja Kun Szabolcs, a telefonhívások titkosításával foglalkozó Arenim Technologies egyik alapítója.

Ha akarná, le tudná hallgatni a mobiltelefonomat?

Ma már elérhetőek azok az eszközök, amelyekkel ez megoldható. Persze nem volna legális.

Tavaly Edward Snowden kiszivárogtatásai irányították rá a figyelmet arra, hogy még a német kancellár is lehallgatható. Önök viszont már 2008-ban elkezdtek a lehallgatást kivédő CryptTalk nevű alkalmazáson dolgozni.

Húsz éve vannak megoldások a lehallgatás kivédésére, úgyhogy jóval Snowden előtt létezett ez a probléma. Amikor a kommunikáció telefonközponton keresztül folyik, a titkosítást a központ vezérli, így ott le lehet hallgatni a beszélgetéseket. Mi olyan rendszert hoztunk létre, ahol a titkosítási kulcsok generálása nem a szerveroldalon történik, hanem a telefonokon. A beszélgetés pedig nem egy szerveren keresztül jön létre, hanem a végpontok direkt módon tudnak kommunikálni.

Mitől egyedülálló ez az eljárás?

Egyes versenytársaink olyan algoritmusokat használnak, amelyekről 8-10 éve annak eredeti gyártója kimondta, hogy gyenge a véletlenszám-generátora vagy más eleme. A hardveres megoldások gyártóinál pedig komoly kötöttségek vannak: nem tudják egyik napról a másikra átírni a titkosítási eljárást, mi viszont szoftveres megoldásaink révén gyorsan tudunk reagálni.

Mennyire alakította át a magyar piacot a lehallgatási botrány?

Nem annyira, mint hittük. A pénzügyi szféra, a bankok például nem mozdultak rá erre. Ugyanakkor a gyógyszeripar vagy az energiaszektor reagált a kihívásra.

Cégük magyar startupként indult, a menedzsment is magyar, ám nemzetközi cégként írják le magukat, operációs központjuk Stockholmban van. Hogyan került a svéd szál a történetbe?

Szerettünk volna gyorsan fejlődni, ezért elkezdtünk befektetőt keresni. Svédországból kaptunk egy remek ajánlatot, ráadásul elgondolkoztunk azon, hogy svéd cégként könnyebben juthatnánk ki az exportpiacokra. De a tőkebevonás után is 50 százalék felett marad a magyar tulajdoni hányad, itt folyik továbbra is a fejlesztés, szakembergárdánk a jövőben is anyaországi és határon túli magyarokból áll majd.

Kun Szabolcs

1982-ben született Sátoraljaújhelyen. A Miskolci Egyetemen szerzett műszaki informatikus diplomát. Dolgozott az IntTalk VoIP Engine vezető fejlesztőjeként, a Geomantnál menedzserként, majd megalapította első saját cégét, a Minerva Soft Kft.-t. Nős.

 

Gyorsítósávra léptek

Kun Szabolcs az egyetem alatt alapította az internetalapú telekommunikációs rendszerfejlesztéssel foglalkozó Minerva Soft Kft.-t. 2008 óta fejlesztik a CryptTalkot, mely a legfejlettebb titkosítási és azonosítási technológiák használatával akadályozza meg a telefonbeszélgetések lehallgatását. 2013 januárjában a Minerva Softról levált a CryptTalk, és megalakult az annak fejlesztésével és terjesztésével foglalkozó Arenim Technologies vállalat. Nemrég nyerték el Az Év Startup Vállalkozása díjat. Jelenleg húsz főt foglalkoztatnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.