valasz.hu/magyarokapiacon/melbourne-budapesten-125299

http://valasz.hu/magyarokapiacon/melbourne-budapesten-125299

Magyarok a piacon

Melbourne Budapesten

/ 2017.08.30., szerda 16:35 /

Kávézóival meghonosította Magyarországon az újhullámos kávékultúrát, és azóta sem tud leállni: Balázsi Péter, a Melbourne-kávézók alapítója hamarosan a hetedik budapesti egységét nyitja meg.

Hány kávét iszik naponta?

Nem vészesen sokat; általában hét-nyolc csészénél megállok.

Van, akinek három is sok. De hát nyilván az „évek meg a rutin”…

Ma már lehet mondani, hogy öreg róka vagyok a szakmában, pedig sokáig semmi közöm nem volt a kávézáshoz. A cégünk például, amely ma már a kávézóinkat is üzemelteti, eredetileg zöldség- és gyümölcsforgalmazással, illetve narancsfacsaró gépek értékesítésével foglalkozott. Utóbbi területen ma is piacvezetők vagyunk. A kávé szinte véletlenül került föl a palettánkra. Én 37 éves koromig nem is kávéztam.

Minek köszönhető a fordulat?

Annak, hogy volt szerencsém megismerni egy másik kávéfogyasztási kultúrát, amely élesen különbözött mindentől, ami itthon jellemző volt. A kávé nem feltétlenül agyonpörkölt, zavaros főzet; lehet gasztronómiai élmény is, amit nem kell cukorral és tejjel „feljavítani”, hogy fogyasztható legyen. Igazán jó kávét nem is szabad édesíteni, mert az csak tönkreteszi az ízeket. Sajnos a kétezres évek végén itthon még nem lehetett ilyet találni. Én egy melbourne-i családi utazásnak köszönhetem az első élményeimet.

Nagy találkozás lehetett, tekintve, hogy a kávézói is az ausztrál város nevét viselik.

Melbourne az újhullámos kávézók Mekkája. Minden onnan származik, ami komolyan vehető napjaink kávékultúrájában: a helyek hangulata, a kiszolgálás, a főzet elkészítésének módszerei, de mindenekelőtt a „specialty” minősítésű alapanyag iránti igény. Ebbe a kategóriába a világ éves kávétermésének legfölső öt százaléka tartozik. A különböző termőterületekről rendelt kezeletlen zöld kávét sokszor egy-egy kávézó „ízlése” szerint pörkölik. Az igényesebb helyek elmondhatják magukról, hogy sehol máshol nem lehet olyan kávét kapni, mint az övék.

Önök hol találtak rá a saját kávéjukra?

Ez volt a nagy kérdés, miután hazajöttünk Melbourne-ből: honnan szerezzünk ilyen kávét? Nem tudtam belenyugodni, hogy ne nyissak egy specialty kávézót, de itthon 2012 körül még szinte semmi nem történt ezen a fronton. Voltak kísérleteink együttműködésekre, de nem lettek sikeresek, így végül Londonig kellett mennünk, hogy találjunk olyan megbízható pörkölőt, akivel meg tudtunk egyezni. A mai napig dolgozunk velük, pedig azóta egy barátommal létrehoztunk egy önálló kávépörkölő céget és márkát, a Racer Beanst is.

Mikor megnyitottak, egyáltalán nem volt még hasonló kávézó Budapesten?

Volt már egy hely előttünk, de mi hoztuk meg az áttörést. A My Little Melbourne akkor indult, amikor Budapesten éppen kirobbanni készült a nagy gasztrohullám, és mindenki fogékony és kíváncsi volt az újdonságokra. Az egész szinte a véletlen műve, de szerencsére jókor voltunk jó helyen, és képesek is voltunk élni a lehetőséggel. A nyitás után egy évvel már saját iskolánk is volt, ahol a specialty kávékra szakosodott baristákat képeztük.

Jó ötlet kitanítani a cég későbbi versenytársait?

Budapest kétmilliós város, és ötven ilyen típusú kávézó működik benne – tehát egyelőre bőven van hely mindenkinek. Az ötven kávézóból legalább harmincötben olyan szakemberek dolgoznak, akik valamilyen értelemben tőlünk lesték el a fortélyokat. Ha pedig egyébként is az a trend, hogy az általunk kifejlesztett vagy meghonosított módszereket hasznosítják újra a vállalkozásaikban, akkor miért ne csinálnánk ezt hivatalos keretek között? Ha valaki korrekt módon szeretne tanulni tőlünk, annak az a módja, hogy beiratkozik a tanfolyamunkra. Abban is szívesen segítek, hogyan érdemes felépíteni és kialakítani egy kávézót, sőt, ha látom a lehetőséget, akár üzlettársként is csatlakozom. Ötletből nincs hiány; havonta el tudnék indítani egy új helyet.

A Melbourne-család már hat egységből áll. Meddig lehet folytatni?

Egy hét múlva például a Graphisoft Park Start Up házában debütál a hetedik. De nem az a különleges, hogy hány helyet hozunk létre, hanem az, hogy mindegyik más. Vannak kávézók, amelyek ugyanazt a hangulatot, dizájnt és kávét adják el minden egységükben, pedig szerintem az a közönség, amelyik a specialtyre kíváncsi, az egyediséget és a fantáziát keresi. Nemrég például indult egy új projekt, a The Rusty Coffee Box nevű konténerkávézó Balatonakarattyán, amit közösen csinálunk egy barátommal, Bodrogi Ádámmal. Néhány hete működik, de már látszik, hogy imádják az emberek.

Ezek szerint nem a franchise-rendszerű, klónozott terjeszkedésben hisz.

Nem. Kizárólag akkor kezdenék franchise-hálózat építésébe, ha valaki előállna azzal, hogy megszervezi a külföldi terjeszkedést. Kaptam már ilyen megkereséseket, de nem tudtunk zöld ágra vergődni, egyelőre várok az igazán jó lehetőségre.

Balázsi Péter
1970-ben született Csengerben. • A debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán szerzett diplomát. • 1995-ben a Pepsinél, majd a British American Tobaccónál helyezkedett el. • 2005-ben egy ital-nagykereskedelmi cég fejlesztési vezetője lett. • 2008-ban alapította az EcoRange Kft.-t, amely a 2012-ben induló Melbourne-kávézóit is üzemelteti.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.