valasz.hu/magyarokapiacon/szazharminc-evre-tervezunk-124449

http://valasz.hu/magyarokapiacon/szazharminc-evre-tervezunk-124449

Magyarok a piacon

Ők tervezték újra a lenyűgöző gellérthegyi csúszdaparkot

/ 2017.07.11., kedd 19:02 /
Ők tervezték újra a lenyűgöző gellérthegyi csúszdaparkot

A fővárosiak csodájára járnak a Gellért-hegyi új, trendi csúszdaparknak. Sándor Tamás, az építő S-TÉR Kft. ügyvezetője szerint fő céljuk az volt, hogy vetélytársat teremtsenek a számítógépnek és a tévének.

Június 17-én nyílt meg a felújított gellérthegyi csúszdás játszótér. Kultikus hely volt, most még inkább az lett. A Válasz.hu-n írt gyorsértékelésünkre rengetegen voltak kíváncsiak, ezért úgy döntöttünk, hogy Magyarok a Piacon rovatunkban megszólaltatjuk a játszótér újraálmodóját.

„Végre egy jó hely a városban” – olvashattuk sokfelé a megjegyzéseket.

Ezt nagyon jó hallani. A csúszdapark elsősorban az öt éven felülieknek készült, persze a kicsik is megtalálják helyüket, hiszen van homokozó és mérleghinta is. Igyekeztünk úgy alakítani a játszóteret, hogy ne csak a gyerekek, hanem a szülők is jól érezzék magukat. Sok a pad, le tudnak ülni.

Mit tapasztalt a csúszdapark átadása óta? Járt azóta a Gellért-hegyen?

Jártam, nagy nyüzsgést láttam. A gyerekek intenzíven használták és nagyon kedvelték. Előfordult egy kis sorban állás, várni kellett a lecsúszáshoz. A több mint 1500 négyzetméteres területen több százan tudnak egyszerre játszani.

Ki lehet csalogatni őket a szobából, a számítógép, tévé mellől?

Nem egyszerű. Holott fontos lenne, hogy minél többet mozogjanak, levegőn legyenek. Olyan játszóteret kell tervezni, amely megfelelő konkurenciája a számítógépnek és a televíziónak. Itt a Gellért-hegyen hat csúszda és tizenegy egyéb játszóeszköz várja őket.

A csúszdaparknak volt egy elődje, a felújítás az ötvenedik évfordulóra készült el. Mi változott?

Amikor ötven éve átadták a csúszdaparkot, az is újdonságszámba ment, de eljárt fölötte az idő, elhasználódtak az eszközök. Ezért döntött a Főkert a felújítása mellett. Pápai Veronika és Kaposi Nóra, a Főkert munkatársai készítették a koncepciótervet, én pedig Kuti Zalánnal a kiviteli tervet és a kivitelezést. A régi csúszdák közül egyet hagytunk meg, minden más játszóeszköz új, az elmúlt évtizedekben megjelent anyagokból készült. A helyszínen öntött gumiburkolat mennyisége több mint ezer négyzetméter, vagyis a gyerekek itt biztonságban vannak.

Fotó: Facebook

Mennyiben más egy ilyen játszótér, mint a néhány évtizeddel ezelőttiek?

2004 óta Magyarországon is érvényben van az európai uniós játszótéri biztonsági szabvány. Az egyik első olyan ország voltunk, amely a 2000-ben elfogadott uniós előírások használatát bevezette. Az elmúlt 15 évben sok jó játszótér épült az országban, és a fő szempont a biztonság volt, de emellett a látvány is fontos. Világvárosi léptékű a Gellért-hegyi csúszdapark is, mi ilyen szándékkal terveztük és építettük meg.

A különleges környezet milyen kihívások elé állította a tervezőket?

Talán Budapest legszebb helyén lévő játszótér ez, és a legnagyobbak közé tartozik, szerepét tekintve egyedülálló. Csodálatos adottságú és szépségű parkban van, a nyári melegben is árnyat adó fákkal, fantasztikus kilátással. A világörökség része ez a természetvédelmi terület, így egyeztetnünk kellett a szakhatóságokkal, hogy a játszótér ebben a formában megvalósulhasson. Az itteni mozgásfejlesztő elemekhez hasonlókat kevés játszótér kínál. A gyerekeknek le kell küzdeniük a meredek hegyoldalt, ha le akarnak csúszni. Márpedig le akarnak, ezért fel fognak mászni, a feljutás fejleszti a mozgáskoordinációjukat, emellett útközben sok ügyességfejlesztő elemmel találkoznak. Lépcső is van, de azt elsősorban a szülőknek szántuk.

Szerte az országban számtalan játszóteret építettek, többek között a Belvárosban, az Olimpiai parkban is. Erre szakosodtak?

Tájépítészeti tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozunk, de tizenhét éve tervezünk játszótereket. Ez olyan területe a tájépítészetnek, amelyet szívesen csinálunk, azonban nem csupán ebből áll a tevékenységünk. Sok másféle munkát is végzünk, például köz- és magánparkokat építünk.

A magánszférában is van igény a színvonalas kertekre?

A kertkultúra jelentősen átalakult a rendszerváltás óta. Megjelent egy olyan réteg, amelynek lehetősége van arra, hogy magas színvonalú kertet alakítson ki. Az igényes házak tulajdonosai az épület környezetét, a kertet is szakemberekkel terveztetik és építtetik meg. A nagyközönség ezeket ritkán láthatja, esetleg kertépítő versenyeken tudják megmutatni a tájépítészek, mit terveztek.

Léteznek a tájépítészetben is divatirányzatok, amelyekhez alkalmazkodni kell?

A tájépítésznek a környezethez kell alkalmazkodnia. Az anyaghasználatban persze vannak divatok, a XXI. századi új anyagok fontos szerepet kapnak, például rozsdamentes acélból készülnek a csúszdák. Új trend az egyedi arculat kialakítása egy-egy helyszínen. Mi is erre törekedtünk a Gellért-hegyi csúszdás játszótér építésekor, és azt gondolom, ezt sikerült megvalósítani. Remélem, hogy a gyerekek sokat használják majd, és szeretni fogják legalább ötven évig, mint az előzőt.

Sándor Tamás
1974-ben született Debrecenben. • 2000-ben szerzett diplomát a Szent István Egyetem Tájépítészeti Karán. • 1999-ben vette át édesapjától az S-TÉR családi vállalkozás vezetését. • 2002-ben elnyerte Az Év Tájépítésze közönségdíját. • 2000-től a Magyar Építészkamara Tájépítész Tagozatának vezetőségi tagja. • Három gyermek édesapja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.