Magyarok a piacon

Pusztuló föld

/ 2014.03.17., hétfő 14:00 /
Pusztuló föld

Hazai és nemzetközi kutatások szerint már csak 25-60 évre elegendő a Föld termőtalajkészlete - mondja lapunknak a talajtermékenységet javító mikrobiológiai baktériumtrágya kifejlesztője, az AGRO.bio Hungary Kft. egyik tulajdonosa, Márton Balázs.

Fotó: Fűrjes Viktória

Vészjósló előrejelzés a 25-60 év. Mi okozza a talajpusztulást?

Az ötvenes évekig kell visszamennünk, amikor a műtrágyát és a növényvédő szereket az intenzívebb termések érdekében világszerte elkezdték használni. Ennek ellenére nem mondom azt, hogy nincs szükség ezekre a szerekre, hogy az ausztrál típusú biogazdálkodás irányába kell elmenni. A mai növényfajtáknak és hibrideknek szükségük van mesterséges tápanyag-utánpótlásra, csak a megfelelő módot és mennyiséget kell megtalálni.

És mitől csökkent a zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma? Egyes adatok szerint a magyar sárgarépáé 40 év alatt négy százalékra apadt.

A zöldségek-gyümölcsök beltartalma összefügg a talaj állapotával. Olyan drasztikus mértékben csökkent a talajban élő mikroorganizmusok száma, hogy a tápanyagtartalmat a növény kémiai úton már nem tudja felépíteni.

Visszafordítható vagy legalább lelassítható-e még a folyamat?

Szerintem megállítható és lassítható, de hogy visszafordítható-e, az még a jövő zenéje.

Bacikkal dolgoznak
Az AGRO.bio Hungary Kft.-t 2001-ben Balázs édesapja, Márton József alapította azzal a céllal, hogy komplex mikrobiológiai megoldásokkal, természetes módon tudják biztosítani a talaj tápanyag-szolgáltató képességét és javítsák a termelékenységet. Tizenöt éves kutatómunka során, magyar mikrobiológusok bevonásával fejlesztették ki a BactoFil baktériumtrágya-termékcsaládot. A készítményre 42 országban van beadva a szabadalmi kérvény, a vállalat tavaly elnyerte a Magyar Brands, a Magyar Termék Nagydíj és a Greennovatív Termék elismerést. A vállalat főállásban 28 főt foglalkoztat, 2013-as árbevétele 1,12 milliárd forint volt.
 


2001-ben alapították a céget. Hogyan jöttek rá erre a veszélyre?

Édesapám egész életében a mezőgazdaságban dolgozott, ismerte azokat a magyar mikrobiológusokat, akik talajbaktériumokkal foglalkoztak. Tizenöt év kellett ahhoz, hogy a BactoFil baktériumtrágyát ki tudják fejleszteni úgy, hogy a talajban jelenleg is megtalálható baktériumok együttes hatását növeljék. Ennek kizárólagos forgalmazási jogát vásárolta meg édesapám és társa, Daoda Zoltán.

Az idén januárban elindított Teremjen több talaj programjuk talán segíthet a pusztulás megfékezésében.

A 4,3 millió hektárnyi magyar termőföld is csökken, pusztul, és csak a mezőgazdasági művelés alatt álló területek nyolc százalékán használnak baktériumtrágyát. Meg kell jegyeznem, még így is világelsők vagyunk ezen a téren. A programban azt vállaltuk, hogy 2020-ig legalább 500 ezer hektár szántóföldön legalább 10 millió köbméter termőtalajt hozunk létre, melyen nagyjából két milliméterrel vastagabb lesz a humusz. Ez az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási viszonyok közepette is jelentősen növeli a termesztés biztonságát. Magasra tettük a lécet, de muszáj ezt megpróbálni.Márton Balázs

1976-ban született Budapesten. Ötéves kora óta Szombathelyen él. Mezőgazdasági szakközépiskolába járt, majd testnevelés szakos tanári diplomát szerzett. Szakmájában nem dolgozott, 2002 óta a családi vállalkozást erősíti. Egy évig az Egyesült Államokban tanult, magyar- amerikai farmgyakornoki képzésen vett részt. Egy gyermek édesapja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.