Magyarok a piacon

Régi idők új ízei

/ 2014.05.09., péntek 16:00 /
Régi idők új ízei

Magyarországon is szükség van olyan csokoládézókra, amilyenekkel Belgiumban vagy Franciaországban találkozhatunk - véli a gyulai Cadeau Bonbon Manufaktúra alapítója és tulajdonosa, Balogh László mestercukrász.

Fotó: Fűrjes Viktória

 

Melléktermék. Ugye így indult az egész? Forgalomnövelés a hideg téli estékre.

Valóban így kezdődött: a nyári idény a fagylaltnak és a gyulai idegenforgalomnak köszönhetően jóval erősebb volt, ki kellett tehát találni valamit, hogyan tudjuk ezt télen kompenzálni. Nem akartam ugyanis elküldeni a dolgozóimat a szezon végével, majd következő tavasszal ismét keresgélni a megbízható munkatársakat. Egy idő után a bonbonkészítőknek már nem kellett beszállniuk az egyéb sütemények és a fagylalt készítésébe, egész évben bőven volt munkájuk. Most már november-decemberben ez a fő bevételt hozó termékünk.

Hirdetik, hogy felelevenítették a békebeli magyar recepteket. Napjainkban lehet változatlan receptúrát alkalmazni?

A mindenki által ismert konyakmeggy szerintem úgy a legfinomabb, ha a közepén lévő meggyet meggypálinkában áztatjuk néhány napig. Konyakot tehát már nem tartalmaz. De nem minden esetben kell újragondolni a bevált recepteket. Egyébként innen jött a név is: a két világháború között működött Budapesten egy Cadeau nevű csokoládégyár, mely 1949-ben jogutód nélkül megszűnt. 2007-ben a fővárosban megnyitottuk az üzletünket, s meglepetésünkre az első hetekben bejött egy idős hölgy, és elmondta, hogy azon a helyen a háború előtt is egy Cadeau csokoládébolt üzemelt. Mi erről semmit sem tudtunk. Érdekes, ahogyan ismétli magát a történelem. A nevet és a logót ezek után természetesen levédettük.

Régi név - új márka
Balogh László 1992 októberében nyitotta meg Gyulán a Kis Kézműves Cukrászdát, melyet azóta is a viharsarki kisváros legjobbjaként emlegetnek. 1998-ban kezdett kézi készítésű, tartósítószert, mesterséges színezékeket és aromákat nem tartalmazó bonbonokat is készíteni. A választék ma már több mint 70-féle bonbonból áll. A Cadeau Manufaktúrának - franchise-rendszerben - Budapesten, Kecskeméten és Székesfehérváron nyíltak üzletei. 2004 óta Balogh László üzemelteti az 1840-ben alapított gyulai Százéves Cukrászdát is. A Cadeau Manufaktúra nyolc főt foglalkoztat, de a cukrászdában nyáron akár negyvenen is dolgozhatnak. A cég árbevétele 250 millió forint körül alakul évente.
 


Célul tűzték ki, hogy Magyarországon is legyenek olyan csokoládézók, mint Franciaországban vagy Belgiumban. Fel lehet venni a versenyt Nyugat-Európával?

Igen. Ugyanaz zajlik most a magyar cukrásziparban, mint ami a kilencvenes években a boroknál kezdődött. Kisebb műhelyekben egyre jobb minőségű bonbonokat állítanak elő ma már kifogástalan alapanyagokból.

Egyre inkább terjed hazánkban is a minőségi borok, pálinkák, sörök, sajtok szeretete, de néhány éve a csokoládéról azt írták: e tekintetben még gyerekcipőben járunk. Van változás?

Igen. A magyar vevők ízlése nagyon kifinomult, egyre inkább keresik a magas minőségű termékeket. Talán azért is, mert korábban el voltunk zárva a jó minőségű alapanyagoktól. Az is látszik, hogy egyre többen kezdenek foglalkozni bonbonkészítéssel. Olyanok is, akiknek egyébként korábban nem volt közük az élelmiszeriparhoz. Valószínűleg lesz majd egy természetes szelekció a szakmában.Balogh László

1960-ban született Budapesten. 1978-ban végzett a keszthelyi vendéglátó-ipari szakközépiskolában. Évekig Pilisszentivánon működtetett egy cukrászdát. Huszonkét éve Gyulán él. Nős, három gyermeke és egy unokája van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.