heti-valasz.hu/magyarokapiacon/felporog-az-egeszsegturizmus-128032

http://heti-valasz.hu/magyarokapiacon/felporog-az-egeszsegturizmus-128032

Magyarok a piacon

Rendszert épít

/ 2017.06.14., szerda 16:54 /

Olyan komplexitást értünk el, ami már csak informatikai támogatással átlátható – mondja Soltész Attila, a Nyíregyházán kisszériás alkatrészeket és gépeket gyártó 4S-2000 Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Hogyan jött létre a családi vállalkozás?

Édesapám szerszámkészítőként a hetvenes években abban a csarnokban dolgozott egy állami gépgyártó vállalatnál, amely későbbi családi vállalkozásunk alapját képezte. A kilencvenes évekre ügyvezető lett, majd megvásárolta az időközben lerobbant csarnokot. Édesanyám könyvelő volt, majd 1997 környékén átment a családi vállalkozásba pénzügyi igazgatónak.

Ön mikor került a vállalkozásba?

Gépész műszaki szakközépbe jártam, majd a Közgáz elvégzése után Budapesten éltem, informatikával foglalkoztam, és csak főbb vonalaiban voltam tisztában a családi vállalkozás ügyeivel. 2008-tól kezdtem jelen lenni a cég életében: először kéthetente egy-két napra, pár év múlva már hetente két napra kapcsolódtam be. 2015 őszén – szüleim halála után – pedig átvettem az ügyvezetést.

Simán ment?

Nem teljesen. Édesapám az első pillanattól úgy képzelte, hogy vele fogok dolgozni, de én nem feltétlenül gondoltam így. Az informatikába ástam bele magam és értem el sikereket: az Infotér Egyesület izgalmas pálya volt. De közben követtem a cég sorsát is, egy-egy nagy ügyféllel folytatott tárgyaláson én is ott voltam. A partnerek jó szemmel nézték a jelenlétemet: örültek, hogy van utánpótlás – nekik így mondtuk, bár ez akkoriban még nem volt egyértelmű, legalábbis számomra. Mindenesetre ez idő alatt a cég is sokat nőtt, és én is sokat tapasztaltam.

Mi adta az utolsó lökést?

A kilencvenes években a magyar ügyfélkört felvásárolták a külföldiek, így anélkül kerültünk be a nemzetközi körforgásba, hogy bármit kellett volna tennünk érte. A jelenleg több mint százfős vállalkozás az eredeti csarnok hatszorosán működik, és 80 százalékban a külföldi piacot szolgálja ki. Ez nagy érték, kezelése hatalmas felelősség. Másrészt a cég értékének része volt az általam is felépített szervezeti struktúra. 2015 környékén már láttam, mit kellene másképp csinálni. A motiváció pedig, hogy létrehozzak valami jobbat, bennem is megvolt. Harmadrészt a jó menedzsmentet meg kell fizetni, egy kisvállalat életében pedig ez a költség a nyereség felét-harmadát is elviheti. E tényezőket figyelembe véve döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam.

Előnyt jelentett informatikai múltja?

Hogyne. Az ügyfélkapcsolatok ápolásán túl belefolytam a vállalatirányítási rendszerbe. Azt vizsgáltam, miként lehet elérni, hogy az információk, adatok folyamatosan rendelkezésre álljanak. Például az én javaslatomra lett kötelező a vonalkódolvasó rendszer használata minden gyártási fázisban.

Miért fontos ez?

Cégünk legfontosabb sajátossága és ebből adódó kihívása, hogy kis szériákat gyártunk, de sokfélét: 1500 termékünk van. Így versenyképességünk elsősorban abból adódik, hogy minél kevesebb adminisztrációval dolgozzunk; rövid legyen az előkészületek miatt a termelésből kieső idő. A vonalkódolvasó rendszer segítségével végig tudunk követni egy gyártási folyamatot és levonni a következtetéseket: például azt, hogy megéri-e a terméket gyártani.

Miben tér el vezetési stílusa az édesapjáétól?

Ő mindennap járta a műhelyt, mindenről tudott és mindenkivel napi kapcsolatban volt. Én a mindennapi dolgokban erősen hagyatkozom a szakemberekre, és inkább rendszert építek. Ha valami új vagy kampányszerű munkát csinálunk – legyen ez tervszerű, megelőző karbantartás irányítása vagy az összes alapanyag, készáru átnézése –, azt szeretem én elkezdeni vagy akár végigcsinálni. Most építjük azt az IT-környezetet, amely a vállalat valós idejű virtuális leképezése.

Ezt hogy kell elképzelni?

A kapacitástervezés és a gyártásoptimalizálás egy ilyen cég esetében rendkívül összetett, és mi elértük azt a komplexitást, amit emberi ésszel már nem lehet átlátni. A megfelelő gép-ember munka összerendelést különleges szoftverek tudják optimalizálni, amihez folyamatos adatbevitel szükséges. Az informatikai rendszerek emellett képesek a munkagépekből is adatokat kinyerni, így valós időben és akár automatikus feldolgozással össze tudjuk vetni a terv- és tényadatokat. Pár éven belül szeretnénk a papíralapú gyártáskövetést is elhagyni, és megteremteni az emberi közvetítés nélküli munkakiosztást.

Hogyan lehet ma egy magyar cég versenyképes?

Magyarország nem tudja megúszni a bérfejlesztést, ezt ki kell gazdálkodni. Nálunk a kulcselem a folyamatok szervezése, hogy minimalizáljuk az egy munkadarabra eső humánköltségeket. Van néhány alapelv, amit igyekszünk követni. Ilyen például, hogy amit gép el tud végezni, azt ne ember csinálja, a mérnökök csak mérnöki feladatokat lássanak el. Az automatizálás egyébként nem feltétlenül jár leépítéssel: évente 10-15 embert veszünk fel, elsősorban megmunkáló szakembereket. A nemzetközi munkamegosztás most jól működik: Ázsia – részben a távolság miatt – a rugalmas igényekre és kis szériákra nem képes válaszokat adni, a magyar munka pedig jó minőségű, és egyelőre nem túl drága. Persze kérdés, meddig tart mindez.

Soltész Attila
1976-ban született Nyíregyházán. • A budapesti Közgázon végzett 2001-ben. • 2007-ben alapította az Infotér Egyesületet, amelynek jelenleg is az elnöke. • 2015 óta ügyvezetője és testvérével tulajdonosa az 1996-ban alapított 4S-2000 Kft.-nek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.