Magyarok a piacon

Számlát a felhőből?

/ 2017.02.01., szerda 15:38 /

„Olyan online számviteli szolgáltatásokat kínálunk a hazai kisvállalkozóknak, melyeket eddig csak nagyvállalatok érhettek el” – mondja a pénzügyi informatika hazai úttörője, a Számlázz.hu ügyvezetője, Stygár-Joó János.

Napjainkban minden a felhőalapú szolgáltatásokról szól, a Számlázz.hu viszont már tíz éve is létezett. Előre látták, hogy az online szolgáltatásoké a jövő?

Lehetett sejteni, hogy egyre nagyobb szerepe lesz a hálózati megoldásoknak, de nem erre építettük az üzleti stratégiánkat. Valójában kezdetben nem is volt ilyenünk. A testvéremmel már a ’90-es években is fejlesztettünk számlázószoftvert az első magyarországi mobiltársaság, a Westel 450 számára, és a közös vállalkozásunkban is saját programot használtunk. Egy idő után bajosnak éreztük, hogy minden új gépre telepíteni kell a szoftvert, ezért átdolgoztuk, hogy webről is működjön, majd ingyen elérhetővé tettük mindenki számára.

Csak így: vegyétek, vigyétek?

Igen. Az internet hőskorában nagy kultúrája volt az ingyenességnek; a weben szinte semmiért nem kellett fizetni. Mi is sokat használtunk nyílt forráskódú rendszereket, ezért úgy gondoltuk, ennyit visszaadhatunk a közösségnek. Nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget annak, hogy ez volt a világ talán első online számlázóprogramja.

Pedig a karbantartás és a fejlesztés nyilván sok energiát követelt.

Olyannyira, hogy öt évvel később, 2011-ben válaszúthoz értünk: vagy leállítjuk a bevételt alig termelő szolgáltatást, vagy változtatunk a modellen.

Véget ért a hőskorszak idealizmusa?

Az alapelvekkel nem szakítottunk; most is van ingyenes csomagunk, és a maximális szolgáltatás is elérhető havi ezer forintért. Egy üzleti tanácsadó segítségével dolgoztuk ki a szolgáltatási portfóliót, illetve a díjcsomagokat, és amióta végrehajtottuk a változtatásokat, hihetetlen fejlődésnek indult a cég. 2010-ben ezer felhasználónk volt, most több mint 38 ezren használják a rendszert, és már 17 milliónál is több számlát töltöttek ki vele. Havonta több mint ezerrel nő a felhasználók száma.

Nem arról van szó, hogy mára alakult ki a felhőszolgáltatások kultúrája?

Ez egyértelműen számít. Ha 2008-ban megpróbáltunk volna meggyőzni egy cégvezetőt, hogy a számlái és minden kapcsolódó adat nagyobb biztonságban van nálunk, mint az ő gépén, legjobb esetben is kinevetett volna. Ma viszont már egyre kevésbé kell ezt magyarázni. Olyan eszközt kínálunk, amit néhány éve még csak a legnagyobb vállalatok engedhettek meg maguknak.

Kik a Számlázz.hu felhasználói?

A magyar kisvállalkozók és magánvállalkozók krémje, ráadásul felhasználóink között ma már a legnagyobb e-kereskedelmi cégek is megjelennek. Ha valaki a miénkhez hasonló megoldást használ, az azt jelenti, hogy tudatosan és korszerűen vezeti a cégét. Akinek fontos az ideje, nem mindegy, mennyit görnyed az adminisztráció felett.

Az adminisztráció minden kisvállalkozó rémálma. Mennyiben könnyít ezen a Számlázz.hu?

Bár az utóbbi években a kormány csökkenti a kisebb cégek bürokratikus terheit, például az e-számlákra vonatkozó megkötések lazításával, a „papírmunka” még így is rengeteg időt visz el. Mi ennek jelentős részét megspóroljuk az ügyfeleink számára. Felhasználóink például az okostelefonjukat használva, pár gombnyomással kiállíthatnak egy díjbekérő űrlapot, s azonnal továbbíthatják az ügyfelüknek, aki szintén gombnyomásra rendezheti a tartozást bankkártyájával. Ezek után a vásárló pillanatokon belül megkapja az elektronikus számlát, a vállalkozó bankszámláján megjelenő összeg pedig automatikusan bekerül a könyvelésbe.

Utóbbi funkcióhoz a banknak kell adatot szolgáltatnia a számlázórendszerbe. Hogyan működhet ez automatikusan?

Ahogy az elmúlt három év a felhőkről szólt, úgy a következő három az ehhez hasonló, pénzügyi infrastruktúrát kiterjesztő technológiai megoldásokról szól majd. Mi a hazai piacon elsőként, néhány hete rukkoltunk elő azzal a fejlesztéssel, ami közvetlen kapcsolatot teremt a felhasználó pénzét kezelő bank és a számlázórendszer között. Az autokasszának nevezett szolgáltatás kapcsán az első együttműködésünk a MagNet Bankkal indult, de reményeink szerint hamarosan egyre több kereskedelmi bank csatlakozik majd. Az adatokat természetesen a saját követelményeinknek is megfelelő, bankszintű biztonsággal kezeljük, és kizárólag az arra jogosult felhasználók férhetnek hozzájuk. Enélkül el sem kezdtük volna a fejlesztést.

Ki tekinthető jogosultnak?

Kizárólag a számlatulajdonos, illetve akinek felhatalmazást ad. Lehetőség van például arra, hogy a könyvelőnek megtekintési jogot adjunk, ezzel rengeteg felesleges papírmunkától kímélve meg magunkat.

A NAV is régóta készül az online számlázás bevezetésére.

Nálunk eddig is volt olyan funkció, amellyel a felhasználó adatot szolgáltathatott a NAV-nak. Ha életbe lép az ezt kötelezően előíró szabályozás, a rendszer azonnal alkalmas lesz rá. Egyébként a Számlázz.hu-nak nagy előnye, hogy hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, hiszen regisztrációkor minden esetben ellenőrizzük, hogy létezik-e az adott cég, ráadásul itt a számlákat sem lehet egyszerűen széttépni, ha épp úgy alakul.

Stygár-Joó János
1967-ben született Budapesten. • A Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott. • 1995-ben testvérével, Stygár Lászlóval dolgozta ki a Westel 450 számlázási rendszerét. • 2001-ben együtt fejlesztették a Magyarorszag.hu kormányzati portált. • 2005-ben hárman, Regász Imrével indították el a Számlázz.hu-t.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.

Erdélyi magyar politikus Katalóniáról: „Nekünk ez egyértelműen rossz”

Egyértelműen árt az erdélyi magyaroknak a katalóniai függetlenségi krízis – mondja Korodi Attila, az RMDSZ képviselője, aki szerint a Székelyföldnek Dél-Tirol lehet követendő minta. December 1. évfordulója nyomasztó árnyékot vet, de az ukrán oktatási törvény ellen sikerült vállvetve küzdeni a románokkal. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Vona Gábor rokonszenvvel figyeli a Momentum szárnybontogatásait

„Üdítő volt a vita őszintesége, nyitottsága, barátságos légköre” – mondja Vona Gábor arról a szeptemberi alkalomról, amikor a Szeretem Magyarországot Klub vendégeként zártkörű találkozón vett részt főként liberális-baloldali értelmiségiekkel. A Jobbik-elnök érdeklődésünkre meglepően barátságosan fogalmaz a programját múlt héten prezentáló Momentummal kapcsolatban is. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.