Magyarok a piacon

Számlát a felhőből?

/ 2017.02.01., szerda 15:38 /

„Olyan online számviteli szolgáltatásokat kínálunk a hazai kisvállalkozóknak, melyeket eddig csak nagyvállalatok érhettek el” – mondja a pénzügyi informatika hazai úttörője, a Számlázz.hu ügyvezetője, Stygár-Joó János.

Napjainkban minden a felhőalapú szolgáltatásokról szól, a Számlázz.hu viszont már tíz éve is létezett. Előre látták, hogy az online szolgáltatásoké a jövő?

Lehetett sejteni, hogy egyre nagyobb szerepe lesz a hálózati megoldásoknak, de nem erre építettük az üzleti stratégiánkat. Valójában kezdetben nem is volt ilyenünk. A testvéremmel már a ’90-es években is fejlesztettünk számlázószoftvert az első magyarországi mobiltársaság, a Westel 450 számára, és a közös vállalkozásunkban is saját programot használtunk. Egy idő után bajosnak éreztük, hogy minden új gépre telepíteni kell a szoftvert, ezért átdolgoztuk, hogy webről is működjön, majd ingyen elérhetővé tettük mindenki számára.

Csak így: vegyétek, vigyétek?

Igen. Az internet hőskorában nagy kultúrája volt az ingyenességnek; a weben szinte semmiért nem kellett fizetni. Mi is sokat használtunk nyílt forráskódú rendszereket, ezért úgy gondoltuk, ennyit visszaadhatunk a közösségnek. Nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget annak, hogy ez volt a világ talán első online számlázóprogramja.

Pedig a karbantartás és a fejlesztés nyilván sok energiát követelt.

Olyannyira, hogy öt évvel később, 2011-ben válaszúthoz értünk: vagy leállítjuk a bevételt alig termelő szolgáltatást, vagy változtatunk a modellen.

Véget ért a hőskorszak idealizmusa?

Az alapelvekkel nem szakítottunk; most is van ingyenes csomagunk, és a maximális szolgáltatás is elérhető havi ezer forintért. Egy üzleti tanácsadó segítségével dolgoztuk ki a szolgáltatási portfóliót, illetve a díjcsomagokat, és amióta végrehajtottuk a változtatásokat, hihetetlen fejlődésnek indult a cég. 2010-ben ezer felhasználónk volt, most több mint 38 ezren használják a rendszert, és már 17 milliónál is több számlát töltöttek ki vele. Havonta több mint ezerrel nő a felhasználók száma.

Nem arról van szó, hogy mára alakult ki a felhőszolgáltatások kultúrája?

Ez egyértelműen számít. Ha 2008-ban megpróbáltunk volna meggyőzni egy cégvezetőt, hogy a számlái és minden kapcsolódó adat nagyobb biztonságban van nálunk, mint az ő gépén, legjobb esetben is kinevetett volna. Ma viszont már egyre kevésbé kell ezt magyarázni. Olyan eszközt kínálunk, amit néhány éve még csak a legnagyobb vállalatok engedhettek meg maguknak.

Kik a Számlázz.hu felhasználói?

A magyar kisvállalkozók és magánvállalkozók krémje, ráadásul felhasználóink között ma már a legnagyobb e-kereskedelmi cégek is megjelennek. Ha valaki a miénkhez hasonló megoldást használ, az azt jelenti, hogy tudatosan és korszerűen vezeti a cégét. Akinek fontos az ideje, nem mindegy, mennyit görnyed az adminisztráció felett.

Az adminisztráció minden kisvállalkozó rémálma. Mennyiben könnyít ezen a Számlázz.hu?

Bár az utóbbi években a kormány csökkenti a kisebb cégek bürokratikus terheit, például az e-számlákra vonatkozó megkötések lazításával, a „papírmunka” még így is rengeteg időt visz el. Mi ennek jelentős részét megspóroljuk az ügyfeleink számára. Felhasználóink például az okostelefonjukat használva, pár gombnyomással kiállíthatnak egy díjbekérő űrlapot, s azonnal továbbíthatják az ügyfelüknek, aki szintén gombnyomásra rendezheti a tartozást bankkártyájával. Ezek után a vásárló pillanatokon belül megkapja az elektronikus számlát, a vállalkozó bankszámláján megjelenő összeg pedig automatikusan bekerül a könyvelésbe.

Utóbbi funkcióhoz a banknak kell adatot szolgáltatnia a számlázórendszerbe. Hogyan működhet ez automatikusan?

Ahogy az elmúlt három év a felhőkről szólt, úgy a következő három az ehhez hasonló, pénzügyi infrastruktúrát kiterjesztő technológiai megoldásokról szól majd. Mi a hazai piacon elsőként, néhány hete rukkoltunk elő azzal a fejlesztéssel, ami közvetlen kapcsolatot teremt a felhasználó pénzét kezelő bank és a számlázórendszer között. Az autokasszának nevezett szolgáltatás kapcsán az első együttműködésünk a MagNet Bankkal indult, de reményeink szerint hamarosan egyre több kereskedelmi bank csatlakozik majd. Az adatokat természetesen a saját követelményeinknek is megfelelő, bankszintű biztonsággal kezeljük, és kizárólag az arra jogosult felhasználók férhetnek hozzájuk. Enélkül el sem kezdtük volna a fejlesztést.

Ki tekinthető jogosultnak?

Kizárólag a számlatulajdonos, illetve akinek felhatalmazást ad. Lehetőség van például arra, hogy a könyvelőnek megtekintési jogot adjunk, ezzel rengeteg felesleges papírmunkától kímélve meg magunkat.

A NAV is régóta készül az online számlázás bevezetésére.

Nálunk eddig is volt olyan funkció, amellyel a felhasználó adatot szolgáltathatott a NAV-nak. Ha életbe lép az ezt kötelezően előíró szabályozás, a rendszer azonnal alkalmas lesz rá. Egyébként a Számlázz.hu-nak nagy előnye, hogy hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, hiszen regisztrációkor minden esetben ellenőrizzük, hogy létezik-e az adott cég, ráadásul itt a számlákat sem lehet egyszerűen széttépni, ha épp úgy alakul.

Stygár-Joó János
1967-ben született Budapesten. • A Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott. • 1995-ben testvérével, Stygár Lászlóval dolgozta ki a Westel 450 számlázási rendszerét. • 2001-ben együtt fejlesztették a Magyarorszag.hu kormányzati portált. • 2005-ben hárman, Regász Imrével indították el a Számlázz.hu-t.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.