Magyarok a piacon

Székelykáposztát nyersen!

/ 2014.03.21., péntek 17:00 /
Székelykáposztát nyersen!

Ételed legyen az orvosságod - ezt a hippokratészi elvet vallja a Nyersétel Akadémia egyik alapítója, Lénárt Gitta. Ételeik kizárólag növényi alapanyagokból készülnek, adalékanyagok nélkül.

Fotó: Fűrjes Viktória

Miért jó mindent nyersen fogyasztani?

Számos kutatás bizonyítja, hogy az átalakított, finomított, vegyszerekkel dúsított ételeket a szervezet csak nagy áldozatok árán vagy egyáltalán nem képes feldolgozni és hasznosítani. A betegségek egyik okozója a szervezetben felhalmozódott és lerakódott salak- és méreganyag. Az enzimek, melyek az emésztést, az ételek felszívódását segítik, 42 fok felett elpusztulnak. Ezért mi nem megyünk e hőfok fölé. A mi ételeink kizárólag növényi alapanyagokból készülnek, nem tartalmaznak adalékanyagokat, glutént, szóját, húst, tejterméket, tojást, hozzáadott cukrot, így a legtöbb diétába beilleszthetők.

A nyersétel-fogyasztás már-már felér egy filozófiával, amely már az 1880-as évek végén elkezdett terjedni, ám Magyarországra csak 2007 környékén jutott el. Mi tartott ennyi ideig?

Igazán a múlt század végén terjedt el az Egyesült Államokban, ahol, valljuk be, sokkal nagyobb a baj. Ott jóval több a mesterséges étel, engedélyezik a génmódosítást, óriási mértékű a szénhidrát- és zsírfogyasztás, rengeteg az elhízott ember. A hagyományos magyar konyha nem is annyira egészségtelen a leveseivel és a főzelékeivel. Mi nem azt mondjuk, hogy mindenki mindent nyersen egyen, csak azt, hogy próbáljon meg minél többféle ételt a legtermészetesebb formájában fogyasztani. A szakemberek nyolcvan százalékos nyers arányt javasolnak.

Miért tartotta fontosnak, hogy üzleti vállalkozást indítson?

Szőke Gábor alapítótársammal nem üzleti vállalkozásként tekintünk erre a cégre, ezért is választottuk az akadémia nevet. Fontosabbnak tartjuk, hogy el tudjuk magyarázni az embereknek, miért jó, ha így táplálkoznak, meg tudjuk tanítani az érdeklődőket, hogyan készíthetik el ők is az ételeiket ilyen módon, ha akarják.

Követőkre találtak
A Nyersétel Akadémia 2011 őszén nyitotta meg kapuit. Az alapítók, Lénárt Gitta és Szőke Gábor egyre nagyobb érdeklődést tapasztalnak, egy év alatt ezerről 17 ezerre nőtt követőik száma a Facebookon. Budapesten és Pest megyében most már közel kétezer ember rendel tőlük nyers ételeket. A vállalkozás létszáma az alapítókkal együtt öt fő. Éves árbevételük 2013-ban 18 millió forint volt.
 


Üzletileg mennyire éri meg, vevők erre a magyarok?

Nagy az érdeklődés. A legutóbbi tanfolyamon annyian voltak, hogy pótszékeket, sőt, egy pótsörpadot kellett behozni. Írtam négy szakácskönyvet, de rengetegen érdeklődnek, mikor lesz kész az ötödik.

Csak rendelni lehet önöktől ételt, itt helyben nem szolgálnak ki. Tervezik étterem nyitását?

Tervezzük, ha minden jól megy, tavasszal nyitunk. Elsősorban a minőségi kiszolgálásra szeretnénk helyezni a hangsúlyt: itt lesznek a könyveim, amelyeket meg lehet nézegetni. Ha a látogatóknak kérdésük van, arra válaszolunk, lehet a munkatársakkal beszélgetni erről az életmódról, s aki akarja, meg tudja vásárolni a nyerskonyha egy-két különleges alapanyagát is.Lénárt Gitta

1962-ben született Budapesten A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett, mikroelektronikai tervezőmérnök, informatikus, szoftverfejlesztő. 1993 óta vegetáriánus, 2007 óta csak nyers ételeket fogyaszt. Három gyermeke van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.